De man die volgens Bart De Wever bij het Vlaams Belang “naar achter (is) geschoven”, Filip Dewinter, is een van de sprekers op het immigratiecongres dat het Vlaams Belang aanstaande zondag 12 november 2023 in Gent inricht. Dewinter die nog altijd zijn racistische zelve is (in Humo voorbije dinsdag 7 november 2023: “Eén pak condooms in Afrika, dat zijn over een paar jaar twintig illegalen en tien criminelen minder in ons land” en andere uitspraken). Zijn voorzitter, Tom Van Grieken, ziet er geen probleem in en wijt het verschil met andere interviews aan “de ‘pittige’ interviewstijl van Humo”. Alsof Humo en niet Dewinter verantwoordelijk is voor wat Dewinter zegt. Dewinter wist héél goed wat hij zei. “U gaat mij niks laten zeggen dat ik niet wil, hoor”, zegt Dewinter in hetzelfde interview.

Ook op het podium zondag in het International Convention Center (ICC) in Gent: Sam Van Rooy, de politieke zoon van Filip Dewinter en een al even grote gruwel als Dewinter. Na de verkiezingen op 9 juni 2024 verhuist hij van het Vlaams parlement naar de Kamer van Volksvertegenwoordigers om er de rol van Dries Van Langenhove als man-die-iedereen-irriteert over te nemen. Naast de obligate top-3 (Tom Van Grieken, Barbara Pas en Chris Janssens) als sprekers wordt ook nog Mark Krikorian uit de Verenigde Staten overgevlogen. De directeur van een anti-immigratie denktank in Washington DC die zelf geboren is uit ouders die vanuit Armenië naar de Verenigde Staten emigreerden. Gekker moet het niet worden. Videoboodschappen zijn er van Europarlementslid Tom Vandendriessche, sidekick van Dewinter Anke Van dermeersch en Francesca Van Belleghem, parlementair medewerkster bij het Vlaams Belang die het asiel- en migratiebeleid opvolgt en nr. 3 op de Oost-Vlaamse Kamerlijst voor 9 juni 2024. Qua inhoud en gezelligheid zal het zondag beter zijn aan het Sint-Pietersplein in Gent vanaf 13u30.

Intussen zindert het sociaal-economisch congres van het Vlaams Belang op 24 september 2023 in Affligem nog na (foto hierboven: de eerste rij op dat congres met v.l.n.r. Chris Janssens, Barbara Pas, Tom Van Grieken, Tom Vandendriessche en Wouter Vermeersch © Facebook). Links hebben we enkel de trefzekere analyse van Geert Cool (Blokbuster) gezien. Aan de rechterzijde zien we daarentegen het ene na het andere interview. Bij Doorbraak werden Lode Vereeck en Kurt Moons geïnterviewd. De eerste: ex-Open VLD, ex-Lijst Dedecker, ex-professor aan de Universiteit Hasselt, nu hoofd van de Vlaams Belang-studiedienst en volgend jaar Vlaams Belang-lijsttrekker voor de Kamerlijst in Antwerpen. De tweede: ex-bedrijfsleider, bij de verkiezingen volgend jaar tweede op de Kamerlijst van het Vlaams Belang in Vlaams-Brabant. De openingsvraag is: “Sommigen beweren dat het Vlaams Belang sociaal-economisch een linkse partij is. Kunnen jullie dat standpunt begrijpen?” Lode Vereeck antwoordt: “Dat is of onwetendheid of kwaadwilligheid. (…) Wij pleiten niet voor een staats- of planeconomie, maar voor een economie waarin ondernemers, arbeiders, bedienden, zelfstandigen, ambtenaren en vrijwilligers samen zorgen voor de creatie van de welvaart. We trekken wel allemaal aan één zeel. Dat is typisch aan een nationalistische visie: de economie staat ten dienste van de hele natie.” Doorbraak gaat daar niet dieper op in want zo’n “economie ten dienste van de hele natie” is in de praktijk vooral een economie ten dienste van de ondernemingen. Het gevolg is dat meer en meer ondernemers hun weg vinden naar het Vlaams Belang.

Qua inhoud en gezelligheid zal het zondag beter zijn aan het Sint-Pietersplein in Gent vanaf 13u30 (foto © Facebook).

Op het openingsdebat van Voka begin september kreeg Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken meermaals applaus, en niet alleen van de opgetrommelde partijgenoten. Een peiling van Voka West-Vlaanderen bij 517 ondernemers in juni toonde aan dat 10 % het Vlaams Belang steunt, tegenover 2 % in 2019. En dat kan nog groeien. Bart Deconinck, voorzitter van de textielgroep Beaulieu, zegt in De Tijd: “Veel ondernemers hebben het gevoel dat Open VLD hen heeft verlaten en dat de N-VA haar dure beloftes niet waarmaakt, waardoor ze bij het Vlaams Belang uitkomen.” Tanguy De Maertelaere,  voorzitter en lijsttrekker voor het Vlaams Belang in Waregem, hield vorige maand een bestuursvergadering met op de agenda: hoe een ondernemer aantrekken voor onze lijst. Hij heeft alvast een vijftiental namen voor de gemeenteraadsverkiezingen (op drieëndertig voor een volledige lijst) maar wil nog niet zeggen of er een ondernemer bij is. Kurt Moons uit Beersel (Vlaams-Brabant) is de eerste belangrijke ondernemer die zich openlijk bekend tot het Vlaams Belang.

De schrijvers van het sociaal-economisch programma van het Vlaams Belang voor de verkiezingen in 2019 en medeauteurs van het nieuwste sociaal-economisch programma waren vóór ze aan de kost kwamen bij het Vlaams Belang ook ondernemers. Europarlementslid en vorig hoofd van de Vlaams Belang-studiedienst Tom Vandendriessche had een bedrijfje in de energiesector dat hij verkocht aan de Franse energiereus Engie… terwijl het Vlaams Belang “de uitverkoop van deze strategische sector aan het buitenland (wil) stopzetten”. Vlaams Belang-parlementslid Wouter Vermeersch importeerde als ondernemer goedkope zonnepanelen uit China terwijl het Vlaams Belang zich verzet tegen import vanuit China, en nu “de productie van zonnepanelen (…) erg belastend voor het milieu” noemt. Gwendolyn Rutten (Open VLD) kan op drie weken tijd radicaal van standpunt veranderen, maar Tom Vandendriessche en Wouter Vermeersch kunnen dat ook. Als ondernemers zijn het echter prutsers in vergelijking met Kurt Moons (onder andere CEO geweest bij schoenenbedrijf Brantano, fietsenbedrijf Eddy Merckx Cycles, schoenenbedrijf Bristol, vloerproducent Santana en interieurbedrijf Flamant Design).

Kurt Moons krijgt vandaag een interview in ’t Pallieterke. Op de vraag “Probeert Vlaams Belang met onder andere uw aantrekking een nieuwe markt aan te boren?” is zijn antwoord: “Ik denk niet dat dat een nieuwe markt is. Je zou verwonderd zijn hoeveel managers en ondernemers het al lang beu zijn. Misschien komen ze er nog niet openlijk voor uit, omdat hun klanten uit alle strekkingen komen, maar er zijn er nu al veel die voor Vlaams Belang stemmen.” De Tijd zag op de receptie na het sociaal-economisch congres van het Vlaams Belang in Affligem onder andere Harry De Visscher, zes jaar geleden een opgemerkte figuur in het tv-programma over superrijk en excentriek volk The Sky is the Limit. In 2012 kwam hij in Opwijk op voor de N-VA, maar nu uit hij openlijk zijn sympathie voor het Vlaams Belang. “Enkele jaren geleden had ik dat niet gedurfd”, zegt Harry De Visscher. “Het Vlaams Belang is onder ondernemers geen taboe meer.”

Bij de verkiezingen in 2019 bleken bij de Vlaams Belang-kiezers het hoogste percentage vakbondsleden te zitten (57,8 %). Bij Vooruit (toen nog: sp.a) was dat maar 31,9 %, bij Groen 32,3 %, bij CD&V 30,4 % (PVDA-kiezers werden door de ISPO-onderzoekers wegens een te klein aantal bij een restgroep van nog andere partijen naast de genoemde en N-VA en Open VLD gestopt, en die kwam uit op 46,8 % vakbondsleden). Het Vlaams Belang met in verhouding de meeste vakbondsleden en een groeiend aantal ondernemers onder haar kiezers. Wie gaat bij regeringsdeelname van het Vlaams Belang het meest bedrogen uitkomen: de vakbondsleden of de ondernemers?

Harry De Visscher, deelnemer aan het programma over superrijk en excentriek volk The Sky is the Limit: in 2012 nog N-VA’er, nu: fan van het Vlaams Belang (foto © Facebook).