Walter Pauli in Knack, Bart Eeckhout in De Morgen, Karl van den Broeck bij ApacheDe voorbije dagen hadden alle commentatoren het over ‘de bocht van Bart De Wever’. In een filmpje waarmee de N-VA de campagne voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen op 9 juni 2024 start, gaat het plots over “uw welvaart”. Over confederalisme wordt slechts in bedekte termen gesproken, over woke dat “dreigt de samenleving echt aan de rand van een burgeroorlog te brengen” geen woord, over asielzoekers of veiligheid wordt evenmin gesproken. Neen, “uw welvaart” is belangrijk. Even later gaat het over de welvaart in Vlaanderen, wat nog iets anders kan zijn. Er zijn daarvoor volgens Bart De Wever vier vuistregels: “1. Balance the budget. 2. Keep welfare fair. 3. Keep taxes low. 4. Invest in innovation.” De acties van Voorpost om er op te wijzen dat in Vlaanderen Vlaams gesproken wordt, hebben weinig indruk gemaakt op Bart De Wever.

Bart De Wever (foto hierboven © screenshot Play 4/De tafel van Gert) heeft ook gemist dat de Vivaldi-regering de bevolking door een corona- en energiecrisis heeft geloodst waarmee het inkomen van die bevolking beter beschermd werd dan elders in Europa – of is dat voor de N-VA niet belangrijk? De Wever bekritiseert dat de werkloosheidsuitkeringen in tijd onbeperkt zijn, maar er is toch de VDAB – met een voormalig N-VA-kabinetschef van Vlaams minister voor werk Philippe Muyters aan het hoofd – om werklozen naar werk te begeleiden en desgevallend te sanctioneren. En wat met de randvoorwaarden zoals degelijk onderwijs, voldoende kinderopvang en accuraat bus- en tramvervoer? Stuk voor stuk Vlaamse bevoegdheden. Zijn die goed ingevuld? Om de lasten op arbeid te verlagen moet er een compensatie komen door een belasting op vermogens, maar hoeveel werk maakt de N-VA daar van? Of moet de overheid dan uitgekleed worden, met nog minder en/of slechtere dienstverlening? Wie A zegt, moet ook B zeggen… en we weten dat de N-VA op dat punt onbetrouwbaar is. Het stond in geen enkel verkiezingsprogramma, maar het eerste wat de regering-Michel mét de N-VA deed, was het verhogen van de leeftijd om op pensioen te kunnen gaan.

Bij De tafel van Gert voorbije donderdag 2 oktober 2023 herhaalde De Wever dat hij tegen het cordon sanitaire is. Bart De Wever: “Ik vind dat een verkeerd principe.” Je moet geen mensen principieel uitsluiten (spoiler alert: wat Bart De Wever wél doet met de PVDA). De Wever vindt regeren met extremisten geen goed idee, nergens in Europa is dat goed gebleken. “Wie moet er dan uit bij het Vlaams Belang?”, pusht Gert Verhulst die een regering Vlaams Belang – N-VA kennelijk een normale zaak vindt. En dan komt de tweede bocht. Bart De Wever: “Ik ga geen lijstje geven van wie er uit moet. Dat gaat niet over de halve partij. (…) Ik had het nooit gedacht, maar stel nu vast dat hij (Tom Van Grieken, A.S.) ermee begonnen is. Filip Dewinter wordt naar achteren geschoven, Dries Van Langenhove is buitengezet die echt wel (kierewiet, verduidelijk De Wever met een handgebaar) is. Dat gebeurt nu wel. Ik volg dat met aandacht.” De Wever wil liever niet regeren met extremistische partijen, maar lijkt tegelijkertijd te betreuren dat het Vlaams Belang op federaal niveau “daar waar de problemen zitten (belastingen, migratie…)” niet wil meedoen.

Vier vuistregels om Vlaanderen welvarend te houden… waarna Bart De Wever ze in het Engels opsomt. Waar is Voorpost als je ze eens nodig hebt? (foto © screenshot YouTube).

Vriend en tegenstander is het eens over het politiek vernuft van Bart De Wever, hij weet best wel wat er echt gebeurd is met Filip Dewinter en Dries Van Langenhove. Het Vlaams Belang rekent erop bij de verkiezingen op 9 juni 2024 als grootste Vlaamse partij uit de stembus te komen, en dan krijgt zij het initiatiefrecht om een Vlaamse regering te vormen. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken wil dat initiatiefrecht zelf in handen houden, liever dan het over te laten aan – godbetert – Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens. Met Van Grieken op 1. op de lijst voor de Vlaamse parlementsverkiezingen moet op 2. een vrouw op de lijst staan, en daarvoor is andermaal gekozen voor Miss België1991 Anke Van dermeersch. Filip Dewinter geraakt ongetwijfeld verkozen met zijn persoonlijke voorkeurstemmen, maar kan dat beter doen vanop de zichtbare lijstduwersplaats dan middenin de lijst. Tot daar het “naar achteren schuiven” van Dewinter. Voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen is Dewinter – zoals wij voorspeld hebben – andermaal de lijsttrekker.

Dries Van Langenhove is nooit Vlaams Belang-lid geweest en dus nooit buitengezet bij het Vlaams Belang. Hij is op eigen initiatief opgestapt om nog radicaler uit de hoek te kunnen komen dan als onafhankelijk Kamerlid binnen de Vlaams Belangfractie. Van Langenhove blijft overigens oproepen Vlaams Belang te stemmen, en niet voor zijn vriend en nog kierewieter Thierry Baudet die bij de Europese Verkiezingen als concurrentie voor het Vlaams Belang opkomt in Vlaanderen. Gert Verhulst had dit alles kunnen antwoorden, maar deed het niet.

Een tweede aanwijzing voor het inzetten van de bocht naar het Vlaams Belang is te horen in diezelfde De tafel van Gert vorige donderdag en werd zaterdag 4 november 2023 herhaald in Gazet van Antwerpen. Bart De Wever: “Ofwel zijn we allemaal proper, ofwel is niemand dat. Als ze zeggen dat het (besturen) niet kan met Vlaams Belang, dan kan het ook niet met PVDA. Daar ga ik na de verkiezingen volgend jaar zeer principieel in zijn.” Het is een tegenzet op wat Conner Rousseau vorig jaar zei. “Als de N-VA ergens in coalitie gaat met het Vlaams Belang, dan blaas ik alle coalities met de N-VA op”, zei de Vooruit-voorzitter toen. Het is een zet van De Wever tegen de PVDA, maar ook tegen Vooruit. Als Vooruit in Borgerhout, Zelzate of waar dan ook denkt het maximale van haar programma te kunnen realiseren in een coalitie met de PVDA, dan is er De Wever die dit de socialisten niet gunt. De Wever die bij het schaakspel van de politiek minstens twee zetten vooruit denkt, houdt zo ook de kans open om zelf toch nog met het Vlaams Belang in zee te gaan.

Het verschil tussen het Vlaams Belang en de PVDA kan nochtans niet groter zijn. Bogdan Vandenberghe, lijsttrekker van Groen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen: “Wij hebben slechts één cordon sanitaire en die ligt rond het Vlaams Belang. Deze partij maakt in haar programma zware fouten tegen de Europese rechten van de mens. Dat zien we niet bij andere partijen, ook niet bij PVDA.” Een analyse door de universiteiten van Gent en Hasselt over het verkiezingsprogramma van het Vlaams Belang in 2019 zag 44 programmapunten die hetzij heel duidelijk in strijd zijn met mensenrechten (33), hetzij een hoog risico op schending van de mensenrechten inhouden (11).

Bart De Wever stoort zich aan de deelname van de PVDA aan het bestuur in Zelzate en Borgerhout (foto: PVDA-districtsschepen in Borgerhout Ben Van Duppen © AFF).