Giorgia Meloni (foto hierboven © Facebook) is intussen al iets meer dan zeven maanden premier van Italië. Meloni zette haar eerste stappen in de politiek bij de postfascistische Movimento Sociale Italiano (MSI). Toen die partij van postfascistisch naar extreemrechts vervelde in de Alleanza Nazionale (AN) trok Meloni na enige tijd eruit om het radicalere Fratelli d’Italia (FdI) op te richten. Bij de parlementsverkiezingen op 25 september 2022 haalde ze 26 % van de stemmen binnen, en overklaste daarmee haar extreemrechtse bondgenoten: de Lega van Matteo Salvini (8,9 %), Forza Italia van Silvio Berlusconi (8,3 %) en  Noi Moderati van Maurizio Lupi (0,9 %). Met een kiesstelsel dat een bonus geeft aan het grootste blok partijen haalden Meloni & Co 237 van de 400 zetels in het Huis van Afgevaardigden binnen, en 116 van de 206 in de Senaat. Meloni komt als premier gematigder over dan men op basis van haar verkiezingsprogramma zou verwachten, maar dit is nog maar het prille begin van de regering-Meloni. Vergelijkingen met wat elders zou kunnen gebeuren met extreemrechts aan de macht zijn fout. Voor Tom Van Grieken enz. is de favoriete Italiaanse politicus niet Giorgia Meloni maar Matteo Salvini.

Op macro-economisch vlak en inzake geopolitiek treedt Giorgia Meloni in de voetsporen van de vorige Italiaanse regering die geleid werd door Mario Draghi, voormalig gouverneur van de Bank van Italië en voormalig voorzitter van de Europese Centrale Bank. Meloni heeft begrepen dat ze best niet teveel tegen de schenen van de Europese Unie stampt want Italië is door de Europese Unie 191 miljard euro beloofd om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Ze beseft ook dat ze Washington best niet tegen het hoofd stoot inzake Oekraïne, ook al heeft ze met Silvio Berlusconi een zware Poetin-fan in de buurt. Geruststellend voor het establishment is ook dat ze een aantal directeuren herbenoemde, zoals de directeur van de posterijen en de directeur van de machtige energiegroep Eni. Als 19-jarige zei Meloni dat de fascistische dictator Benito Mussolini “een goede politicus” was; intussen 46 jaar en premier van Italië neemt ze deel aan de herdenkingen op 25 april, de dag waarop de bevrijding van het fascisme in Italië wordt gevierd – herdenking die premier Silvio Berlusconi nooit heeft bijgewoond.

Maar… Uitgerekend op 1 mei, dag van de arbeidersbeweging, heeft Giorgia Meloni een maatregel uit 2019 afgevoerd waarmee arme mensen een soort van bestaansminimum kregen. Volgens het Italiaans Instituut voor de Statistiek haalde het ongeveer een miljoen mensen uit de armoede. De maatregel is vervangen door een veel minder gunstige regeling, die daarenboven gekoppeld is aan de verplichting om bijna elke jobaanbieding te accepteren. Ook al is die honderden kilometers verderop. Nog een pestmaatregel tegen arme mensen is om belastingvrijstelling te geven aan gezinnen met meer dan één kind – waardoor bevolkingsgroepen met meerdere kinderen maar te weinig inkomen om daarop belasting te betalen uit de boot vallen. Giorgia Meloni zei bij haar aantreden als premier niet te zullen raken aan de wetgeving over abortus, maar in de praktijk wordt het vrouwen alsmaar lastiger gemaakt om abortus te plegen. Artsen hebben vaak een conservatieve en katholieke achtergrond, en het aantal artsen dat ‘gewetensbezwaren’ heeft om abortus uit te voeren is spectaculair gestegen zodat het moeilijk wordt nog een plaats te vinden waar abortus nog wél wordt uitgevoerd. Tezelfdertijd krijgen ‘pro-live’-verenigingen vleugels door subsidiëring en andere faciliteiten.

Giorgia Meloni bij een herdenking gisteren van de vermoorde onderzoeksrechter Giovanni Falcone, verwoed strijder tegen de Siciliaanse maffia (foto © Facebook).

Het idee van een ‘zeeblokkade’ om gammele boten met migranten en vluchtelingen op zee tegen te houden, is verdwenen. In de plaats verplicht men boten die migranten en vluchtelingen in nood op zee oppikken, om aan te leggen in verre havens in Noord-Italië. Waardoor boten van niet-gouvernementele organisaties tijd verliezen om desgevallend nieuwe migranten en vluchtelingen in nood op zee te redden. De regering-Meloni heeft midden april een ‘noodtoestand voor migratie’ afgekondigd, maar voorlopig heeft die vooral slechts een psychologisch effect. De opvang van asielzoekers was al niet goed, zodat een Nederlandse rechtbank op 26 april 2023 oordeelde dat asielzoekers niet terug kunnen gestuurd worden naar Italië omdat hun fundamentele rechten er niet gegarandeerd worden. De ‘noodtoestand’ maakt het mogelijk dat het ministerie van Binnenlandse Zaken centra voor migranten kan openen zonder procedures… wat niet zonder risico is voor corruptieschandalen en maffiapraktijken.

Sinds 2007 bestaat de wettelijke mogelijkheid voor mensen van hetzelfde geslacht om samen te leven, maar de mogelijkheid dat zij ook nog kunnen huwen zit er niet in. Zelfs een wet die homofobe daden en woorden veroordeelt, zit er niet in. Twee jaar geleden werd een wetsvoorstel van een lid van de Democratische Partij ter bestraffing van geweld en haat zaaiende uitlatingen tegen homoseksuelen en transgenders geblokkeerd door de toenmalige regering, en de regering-Meloni gaat er zeker geen werk van maken.

Italiaanse neonazi’s vinden de regering-Meloni intussen maar niks. Mediapart sprak met Salvatore Lubrano die een van de drie Forza Nuova-leden is die aangehouden werd voor het binnenvallen bij de Italiaanse vakbond CGIL op 9 oktober 2021. Er gingen toen tot in het Italiaanse parlement stemmen op om Forza Nuova te verbieden, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. Wat vindt Lubrano van de regering-Meloni? Lubrano: “Meloni is als (de Franse president) Macron. Het zijn dienaren van het geglobaliseerde systeem, verbonden met vrijmetselaars en zionisten.” Recente benoemingen van de regering-Meloni onthullen anderzijds de communicerende vaten tussen verschillende aspecten en strategieën van extreemrechts in Italië. Alessandro Giuli kreeg de leiding over het belangrijkste museum voor hedendaagse kunst in Rome en was lid van de neofascistische Meridiano Zero. Paola Frassinetti, staatssecretaris voor Onderwijs, was lid van Lealtà Azione, vergelijkbaar met de neonazi’s van Forza Nuova en CasaPound.

Salvatore Lubrano, met achter hem een vlag van Forza Nuova en aan de andere muur een vlag van de FN-studentenorganisatie Lotta Studentesca: “Meloni is als Macron.” (foto © Facebook).