Voorbije zondag 7 mei 2023 kwamen, spijts de voorspelde regen, 1.500 mensen samen aan het Fort van Breendonk om de eisen van de 8 Meicoalitie te steunen (zie De Zevende Dag en Het Journaal). Hoofddoel is van 8 mei, de dag waarop in 1945 de hoogste militaire bevelhebbers van nazi-Duitsland hun nederlaag toegaven, terug een feestdag te maken. “Terug” want in 1974 in ons land afgeschaft. De 8 Meicoalitie wil ook de herinneringseducatie stimuleren, en steunt de strijd tegen extreemrechts. Dat laatste vinden een aantal commentatoren fout. Zelfs hoofdcommentator van De Morgen Bart Eeckhout. In zijn standpunt in de krant van zaterdag 6 mei 2023 schreef hij: “De rol van de 8 mei-beweging mag dan wel erg lovenswaardig zijn, het is wel een redelijk eenzijdig progressieve beweging. (…). De herdenkingsdag maakt alleen kans als hij pluralistisch gesteund wordt. Een feestdag vier je voor, niet tegen iets. Maak van 8 mei dus een herdenking van de slachtoffers van het oorlogsgeweld, geen dag tegen extreemrechts.” (foto hierboven: Simon Gronowski op het podium voorbije zondag, die wél duidelijk stelling neemt tegen het Vlaams Belang © AFF).
Ellen De Soete, hét gezicht van de 8 Meicoalitie, antwoordde bij haar toespraak voorbije zondag in Breendonk meteen op dat laatste verwijt. Met een zin die ze een jaar geleden al neerschreef en de commentatoren hadden kunnen lezen bij SamPol: “Mijn mama heeft me meerdere malen verwittigd dat ze in de huidige samenleving de tekens herkende die ze meegemaakt had in de jaren dertig.” Toen waren het de Joden waar men lelijke dingen over zei en schreef, nu zijn het de moslims en vluchtelingen die het moeten ontgelden. Bashen op moslims en vluchtelingen, het is het handelskenmerk van het Vlaams Belang. In zijn voorwoord bij het boek van Rita Vrancken schrijft Marc Van Ranst: “Het begint nooit met concentratiekampen. Het begint steeds met het bemesten van het terrein door het aanwakkeren van nationalistische sentimenten en het hanteren van eigen-volk-eerst retoriek.” Bij de boekvoorstelling voorbije zondag in het Fort van Breendonk haalde Marc Van Ranst nog een ander voorbeeld aan van waarmee het begint: “Het kappen op transgenders.” En inderdaad, Dries Van Langenhove heeft er een nieuwe fond de commerce in gevonden, en Filip Brusselmans zei in zijn eerste interview als nieuwbakken Vlaams Belang-parlementslid meteen: “Transgenders en holebi’s zullen altijd abnormaal blijven.”
Toen het Vlaams Belang op 24 september 2022 haar 45-jarig bestaan vierde met een familiedag in Bobbejaanland kwam het Vlaams Belang aan 45 jaar door én de jaren als Vlaams Belang (sinds 14 november 2004) én de jaren als Vlaams Blok (sinds 28 mei 1979) én de jaren als Vlaams Nationale Partij (VNP) van Karel Dillen (sinds 1 oktober 1977) samen te tellen. ’s Anderendaags bevestigde Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens in De Zondag over het Vlaams Belang versus het Vlaams Blok: “Wij zijn één en dezelfde partij.” Dat is dus inclusief de veroordeling van het Vlaams Blok als racistische partij in 2004. Over de nieuwe look van het Vlaams Belang zei Gerolf Annemans vlak vóór het hof van cassatie in Brussel het arrest van het hof van beroep in Gent zou bevestigen: “O, maar het blijft vuil genoeg om aantrekkelijk te zijn voor het volk”. En wie is bij de oprichters van de VNP, om eens een andere naam te noemen dan de bekendere Karel Dillen, Wim Verreycken en Xavier Buisseret? Wilfried Aers, als 16-jarige in 1941 lid van de Nationaal-Socialistische Jeugd Vlaanderen (NSJV), de jeugdbeweging van het met nazi-Duitsland sympathiserend VNV. Een jeugdzonde van Wilfried Aers? In 2005 verdedigt Dietsland-Europa, met de dan 80-jarige Wilfried Aers als redactielid, Vlaanderens bekendste negationist Siegfried Verbeke. Verder verschijnen in het blad pleidooien pro apartheid in Zuid-Afrika en hagiografieën over meerdere collaborateurs.

Het Vlaams Blok draagt Wilfried Aers op handen. Bij de eerste rechtstreekse verkiezingen voor het Vlaams Parlement op 21 mei 1995 wordt Wilfried Aers voor het Vlaams Blok verkozen in de kieskring Gent-Eeklo. Op 13 juni 1995 is hij als oudste lid in jaren tijdelijk voorzitter van de openingsvergadering van het eerste rechtstreeks verkozen Vlaams Parlement. Het Vlaams Blok is niet weinig fier dat Wilfried Aers van de gelegenheid gebruik maakt om op te roepen tot de Vlaamse onafhankelijkheid. Het is de aanleiding voor een verandering van het reglement waarbij voortaan de oudste in dienstjaren de eerste zitting van het parlement zal voorzitten. Intussen is die oudste in dienstjaren Filip Dewinter, wat nog geen verbetering is. Halen we nu ‘oude koeien uit de gracht’? Gedeeltelijk wel, maar denken de commentatoren nu echt dat het Vlaams Belang wél zou instemmen met 8 mei als feestdag omwille van de overwinning op het fascisme? Dan hebben zij de stemming in het Brusselse Parlement gemist, en een commissievergadering in het Vlaams Parlement. Het argument dat de 8 Meicoalitie zich ook tegen extreemrechts richt, wordt door het Vlaams Belang slechts als laatste argument, als bijkomend argument, gebruikt om het voorstel over 8 mei af te wijzen.
Bart Eeckhout en de andere commentatoren zouden ook eens mogen stilstaan bij de August Borms-herdenkingen. Bruno Struys schetste in De Morgen een portret over August Borms als “de Fouad Belkacem van zijn tijd” als ronselaar van Vlamingen voor het oostfront; man die een telegram naar Adolf Hitler verstuurt met daarin “onverbreekbare trouw en vertrouwen in de Führer”; man ook die op reis ging in nazi-Duitsland en daarbij de IG Farben-fabriek in Auschwitz bezocht waar de nazi’s dwangarbeiders te werk stelden… Het bleef niet plakken aan de huid van kopstukken van het Vlaams Belang. Want wie was er op de jongste huldiging van de tweemaal voor collaboratie ter dood veroordeelde August Borms? Filip Dewinter. En Gerolf Annemans. En Michel Cardon, politiek secretaris van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en aanwezige bij minstens alle recente herdenkingen van August Borms. Vinden Bart Eeckhout en anderen écht dat het Vlaams Belang niet mag geviseerd worden om 8 mei als feestdag te bekomen, met al wat het Vlaams Belang voorstelt? Zie nog maar de bewoordingen van Tom Van Grieken over vluchtelingen in Het Laatste Nieuws van voorbije zaterdag 6 mei 2023. Met Vlaams Belang-boegbeelden die nu nog hulde brengen aan een van de bekendste collaborateurs… Come down to earth, Bart Eeckhout & Co.
- Leestip: Het dagboek over 1933 van Dirk Verhofstadt waarin de auteur rond vierendertig thema’s gelijkaardige ontwikkelingen ziet in het Duitsland van 1933 en extreemrechts nu in Europa en de Verenigde Staten. De geschiedenis herhaalt zich niet op exact dezelfde manier, maar er zijn wel terugkerende tendensen.

