Nadat hij op 4 februari 2023 bekendmaakte te stoppen als parlementslid en hij drie (!) afleveringen van zijn Kies Dries-filmpjes wijdde aan de krantencommentaren daarop, laste Dries Van Langenhove een ‘sociale media detox’-periode in. Iets wat hij natuurlijk al veel vroeger had moeten doen. Voorbije dinsdag 14 maart 2023 kwam Van Langenhove terug online met een Kies Dries-filmpje om zijn advies te geven voor de Nederlandse Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 15 maart 2023. Provincieraadsverkiezingen die ook belangrijk zijn voor de samenstelling van de Nederlandse Eerste Kamer (de Nederlandse Senaat die evenwel meer macht heeft dan onze Senaat, AS) (foto hierboven © YouTube).
Dries Van Langenhove riep op om alleszins te gaan stemmen. Met elke stem wordt immers het geld voor de partijfinanciering verdeeld. Dries Van Langenhove: “Wil jij ervoor zorgen dat bijvoorbeeld de studiedienst van de PVV (de partij van Geert Wilders, AS) meer en beter werk kan leveren, of dat FvD (de partij van Thierry Baudet, AS) haar succesvolle metapolitieke projecten verder kan uitbreiden, ga dan stemmen!” “Door mijn nauwe banden met het Vlaams Belang heb ik veel contacten gehad met Geert Wilders en zijn mensen”, vervolgde Van Langenhove die de PVV “een vaste waarde” in het Nederlandse politieke landschap noemt. Wel heeft hij een aantal meningsverschillen met de PVV. Zo is hij niet zo fanatiek pro-Israël, ziet hij de islam minder een probleem dan “ons gebrek aan identiteit en ruggengraat”… Thierry Baudet en zijn team leveren volgens Van Langenhove ook “enorm sterk werk”. Zowel in het parlement als buiten het parlement. Die “metapolitieke projecten” vindt Van Langenhove belangrijker dan het parlementair werk, en zouden volgens Van Langenhove succesvol zijn. Zoals het Renaissance Instituut waar Van Langenhove te gast was om te praten over het creëren van een parallelle samenleving. Van Langenhove ging ook spreken op een congres en het zomerkamp van Forum voor Democratie (FvD) en trof er “vele honderden gezonde, capabele, goed uitziende mensen” die “hoop bieden”.
Enigszins verrassend is dat Langenhove ook zijn sympathie uitte voor de SGP, de Staatkundig Gereformeerde Partij die vanuit een protestants-politieke traditie is opgericht en volgens haar statuten gelooft in “het absoluut gezag van Gods Woord” over alle terreinen van het leven en dus ook voor het staatkundige en maatschappelijke leven. Op ethisch vlak, en ook inzake migratie, kan Van Langenhove zich wel vinden in de SGP. Minder verrassend is dat alle partijen waarvoor Dries Van Langenhove supportert voorbije woensdag stemmen en zetels verloren. Door de verkiezingsuitslag gaat in de Nederlandse Eerste Kamer de PVV van Geert Wilders achteruit van 5 naar 4 zetels (- 1), Forum voor Democratie van Thierry Baudet van 12 naar 2 zetels (- 10) en de SGP van 2 naar 1 (- 1). JA21, dat zich met drie Eerste Kamer-leden afsplitste van Forum voor Democratie, blijft drie Eerste Kamer-zetels behouden. JA21, met als boegbeelden Joost Eerdmans en Annabel Nanninga, is al even radicaal rechts als FvD maar presenteert zich als een ‘fatsoenlijk’ alternatief. Een deel van de Nederlandse kiezers blijft dus op rechtsextremistische partijen stemmen, maar heeft het wel gehad met vier jaar als maar meer van de pot gerukte uitspraken van Thierry Baudet zoals bijvoorbeeld dat de wereld geregeerd wordt door kwaadaardige reptielen.

Bij het televisiedebat dinsdagavond vroeg premier Mark Rutte aan Geert Wilders: “Waarom bent u niet bereid uw standpunten een klein beetje normaler te maken, en uw partij – zoals u dat even deed in 2010 – onderdeel te laten zijn van het bestuur?” Volgens Wilders is het niet hij, maar Rutte die radicaler is geworden. Omdat Rutte “de agenda van mevrouw Kaag (van de links-liberale D66, AS) uitvoert”. Politieke waarnemers gaan ervan uit dat Rutte niet echt hengelt naar gedoogsteun van de PVV, maar het blijft een gevaarlijke debattechniek. Na de eerste verkiezingsuitslagen heeft men weinig meer van Wilders gehoord dan dat hij begrijpt waarom zoveel stemmen naar de BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas zijn gegaan omdat de discussie de voorbije weken vooral ging over het stikstofdossier waar de BBB het monopolie op heeft. De BBB heeft echter nog andere issues zoals het verdwijnen van voorzieningen op het platteland (winkels, scholen, bushaltes…). Zaken die de regering-Rutte negeert, terwijl ze wel regels oplegt voor het stikstofprobleem of de opvang van asielzoekers. Benieuwd hoe de BBB hieraan gaat verhelpen.
De gekste reactie kwam van Thierry Baudet. Op de verkiezingsavond noemde Baudet de uitslag “prachtig” en “een hartstikke goed begin”. “Man, man, man, wat heeft die kerel gesnoven? Echt niet normaal en dit terwijl zijn partij gedecimeerd is. Met dank aan hemzelf en zijn kornuiten”, was één van de reacties op Twitter. Baudet kwam tot het besluit dat zijn partij “een project is van de lange adem” (haha). Uit een analyse van de Volkskrant blijkt dat veel kiezers van Forum voor Democratie (FvD) zijn overgestapt naar BoerBurgerBeweging (BBB). Een ander deel van de voormalige FvD-stemmers is overgestapt naar de afsplitsing JA21. Van Forum voor Democratie, de grote winnaar bij de Provinciale Statenverkiezingen vier jaar geleden, schiet nog maar weinig over. Vier jaar geleden haalde Forum voor Democratie 14,5 % van de stemmen (correctie ten overstaan van een eerste versie van dit artikel, AS) en was ze in bijna 70 gemeenten de grootste partij. Voorbije woensdag behaalde Forum voor Democratie 3,1 % van de stemmen (correctie ten overstaan van een eerste versie van dit artikel, AS), en is ze in geen enkele gemeente nog de grootste partij. Sic transit gloria mundi.
