Als Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken gerekend had op gunstige commentaren na het vertrek van Dries Van Langenhove uit de Vlaams Belang-fractie in de Kamer van Volksvertegenwoordigers dan vergist hij zich. En dat ligt vooral aan hemzelf door tot de laatste snik Dries Van Langenhove te blijven verdedigen en geen afstand te nemen van de uitspraken van Van Langenhove. Een overzicht van de krantencommentaren, maandag 6 februari 2023.

Christof Willockx (Gazet van Antwerpen): “Dries Van Langenhove stopt als Kamerlid. Op de persconferentie van die aankondiging had hij zijn zelfgenoegzame lachje (foto hierboven © screenshot Kies Dries) weer prominent meegenomen, en hing hij het slachtoffer uit met zijn stelling dat hij door de media op een zwarte lijst is gezet. Nochtans heeft Van Langenhove zijn mislukking als politicus vooral aan zichzelf te wijten. (…) Zo zei hij vijf jaar geleden in de televisiestudio van het VRT-programma Terzake dat het ‘veranderen van geslacht niet normaal is, en nooit normaal zal worden’, terwijl hij aan de tafel tegenover de transvrouw Petra De Sutter zat die nu federaal minister is. (…) Nog ranziger werd het in een aflevering van zijn programma Kies Dries op het sociale mediakanaal YouTube, waarin hij zich druk maakt over transgenders in de sport. Hij stelt daarin dat mannen en vrouwen nu eenmaal in aparte competities moeten zitten, omdat de gemiddelde man veel meer testosteron en kracht heeft dan de gemiddelde vrouw. ‘Al zijn er ook mannen die kruiperig en onbeduidend zijn, een slap handje en geen biceps hebben’, zegt hij vervolgens, terwijl er foto’s van collega-politici Kristof Calvo en Jos D’Haese op de achtergrond verschijnen. Respectvol is dat niet.” Christof Willockx vindt dat Dries Van Langenhove “soms interessante onderwerpen” aankaart en het “niet het beste toonbeeld is van democratie als de twee populairste Vlaamse partijen uit de federale regering worden gehouden. Alleen lijkt hij (Dries Van Langenhove, AS) wat dat betreft eerder een deel van het probleem te zijn geweest, dan een deel van de oplossing”.

Karel Verhoeven (De Standaard): “Van de verklaringen die Dries Van Langenhove en Tom Van Grieken zaterdag op hun inderhaast bijeengeroepen persconferentie aanhaalden, valt geen woord voor waar aan te nemen. Van Langenhove pleegt kiezersbedrog tegenover zijn 40.000 kiezers en knipt de formele banden door met de partij waar hij al eerder om juridische redenen nooit lid van was. Hij opereert voortaan als vrije radicaal. Dat heeft strategisch voordelen, voor Van Langenhove die ongehinderd verder de weg op kan van pedocomplotten en apartheidsdromen, en voor Vlaams ­Belang, dat zich daarin officieel niet hoeft te laten meesleuren. (…) Het proces tegen Van Langenhove legt de vinger op de wonde. Niet de betichting van aanzetten tot haat en geweld hindert Vlaams Belang, alleen een eventuele veroordeling wegens de juridische gevolgen. Zaterdag bracht De Standaard verslag uit van de complottheorieën die Van Langenhove op zijn ­socialemediakanalen aanblaast. Ook daar distantieert Van Grieken zich geen milli­meter van. Van Langenhove stapte met veel knuffels en duimpjes uit de fractie. Afstand creëren zonder afstand te nemen. Hypocrisie voor gevorderden, kortom. Aan de N-VA straks om te bewijzen waarom Vlaams Belang niet schoon genoeg is.”

Gazet van Antwerpen: “’Al zijn er ook mannen die kruiperig en onbeduidend zijn, een slap handje en geen biceps hebben’, zegt Dries Van Langenhove vervolgens terwijl er foto’s van collega-politici Kristof Calvo en Jos D’Haese op de achtergrond verschijnen. Respectvol is dat niet.” (foto © screenshot Kies Dries).

Bart Eeckhout (De Morgen): “(…) Het VB is Van Langenhove ook niet ‘kwijt’. De coronacrisis heeft aangetoond dat er ook in Vlaanderen een groep mensen bestaat die vatbaar zijn voor behoorlijk krankzinnige en extreme complotfabels. Een beperkte groep, maar alle kleintjes tellen mee op verkiezingsdag. Zij kunnen meebeslissen over winst of verlies. Als activist kan Van Langenhove nog driftiger op dat complotorgel gaan spelen. Als een ronselaar kan hij er tegelijk voor zorgen dat de verdwaalde schapen bij ‘de partij’ gehouden blijven. Zoals uiterst rechtse media-activisten in de VS ook de Trump-beweging bij elkaar houden. Het is dan ook nog maar de vraag of het vertrek van deze extremist uit het parlement een goede zaak is voor de samenleving. Kijken we nog even naar de financiële kant van dit verhaal. Dat Van Langenhove het zekere inkomen van een Kamerlid opgeeft, lijkt merkwaardig, maar biedt ook mogelijkheden. De voor een politicus verplichte transparantie over partijfinanciering, verkiezingsuitgaven of vermogensaangifte zijn voor een burgeractivist niet van toepassing. Iemand die met (buitenlandse) centen politiek en samenleving wil ontwrichten heeft het lastig in ons systeem. Tenzij een zogenaamd onafhankelijk activist buiten het systeem om gaat opereren, natuurlijk.”

Arnout Gyssels (Het Nieuwsblad): “Het is de droom van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken om zijn partij de Vlaamse regering in te loodsen. Niet dat je daar bij het afscheid van Dries Van Langenhove ook maar iets van kon merken. Op geen enkele moment heeft Van Grieken afstand gedaan van de samenzweringstheorieën of de aangebrande uitspraken van Van Langenhove. (…) N-VA, de verhoopte coalitiepartner, blijft bij haar standpunt. Eerst moet Van Grieken schoon schip maken voor over regeringsvorming kan worden nagedacht. Zelfs als er ‘samen een meerderheid’ is, zullen ze niet ver moeten zoeken naar een argument om het Vlaams Belang te mijden. Van Langenhove is vertrokken, het Belang vaart nog altijd zijn koers. Maar wie weet, is de strategische overweging dan misschien anders. Dat is en blijft de hoop van Van Grieken.”

En Dries Van Langenhove zelf? Op zijn favoriet mediakanaal Telegram schrijft hij: “Bedankt voor de vele bemoedigende berichten, we gaan keihard door! Bedankt ook voor de vele steun via kiesdries.be/steun!” Toen Van Langenhove dit gisteren schreef waren er op kiesdries.be/steun tien steunbetuigingen binnengekomen. Samen schonken ze voorbije zaterdag, zondag en maandag 307 euro. Met Dries Van Langenhove zowel zaterdag als zondag en maandag op televisie, en maandag ook nog eens uitgebreid in alle kranten, is dat geen vetpot. Voor zijn mediakanaal en eigen inkomsten heeft Van Langenhove andere financiële bronnen nodig.

Met Barbara Pas (eerste van rechts op de foto) als nieuwe Vlaams Belang-woordvoerder voor het thema asiel en migratie, rekent Tom Van Grieken erop meer de media te halen met het Vlaams Belang-standpunt over asiel en migratie dan met Dries Van Langenhove kon (foto © Instagram).

Naschrift: Bert Bultinck (Knack, 8 februari 2023): “(…) Afgelopen zaterdag, vlak voor de persconferentie waarop Van Langenhove zijn vertrek zou aankondigen, bracht de krant De Standaard een overzicht van recentere berichten. Van Langenhove verspreidde de afgelopen weken alarmistische onzin over pedoseksuele netwerken in de politiek, of speelde met ideetjes als mono-etnische Vlaamse dorpen, geïnspireerd door Orania, het omstreden dorp in Zuid-Afrika waar alleen witte ‘Afrikaners’ zijn toegelaten. Het doet volautomatisch terugdenken aan de Schild & Vrienden-meme van Adolf Hitler met de tekst ‘je kan niet racistisch zijn als er slechts één ras is’. Geen mens die gelooft dat zijn gedachtegoed ook maar een béétje veranderd is. (…) Met het vertrek van Van Langenhove is de ‘grote kuis’ waar De Wever toen om vroeg natuurlijk niet ten einde. Er zijn nog voldoende figuren die ‘over de racistische schreef gaan’, in de woorden van De Wever. Maar dé symboolfiguur die bij het Vlaams Belang in de weg zat, is nu wel opgekrast. Meer dan een jaar voor de verkiezingen hebben de kaarten voor een extreemrechtse partij in dit land nog nooit zo goed gelegen.”

Jos Geysels (Opinie in De Standaard, 8 februari 2023): “(…) In 2019 analyseerden onderzoekers van de UGent en UHasselt het verkiezingsprogramma van Vlaams Belang. Met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens als ijkpunt stelden zij 33 mensenrechtenschendingen vast. En dan hebben we het nog niet over de ‘omvolkingstheorie’ van Filip Dewinter of de uitlatingen van Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy, die denkt dat er ‘binnen de democratische rechtsstaat helaas geen maatregelen zijn die het probleem van de islamisering volledig kunnen oplossen’. De lijst met dergelijke uitspraken is lang. Het gaat er dus niet alleen om de extremisten aan de deur te zetten, maar het hele huis te zuiveren van ondemocratische ideeën. En dat was en is voorzitter Tom Van Grieken helemaal niet van plan. Van Langenhove verlaat nu wel de partijpolitieke structuur, maar van een politieke scheiding is geen sprake. Van Grieken en Van Langenhove blijven politieke vrienden. Beiden scharen zich nog altijd achter het schild van een ‘dominant blank Europa’. (…) De Italiaanse auteur Antonio Scurati noemt die techniek in M, zijn trilogie over Mussolini, de ‘wisseldouche’: in het parlement trouw zweren aan de grondwet en daarbuiten haar grondbeginselen ondermijnen. Opkomen voor orde en veiligheid en tegelijk haat en onverdraagzaamheid propageren. (…)”

Knack: “Het doet volautomatisch terugdenken aan de Schild & Vrienden-meme van Adolf Hitler met de tekst ‘je kan niet racistisch zijn als er slechts één ras is’. Geen mens die gelooft dat zijn gedachtegoed ook maar een béétje veranderd is.” (foto © VRT/Pano).