Voorbije week rees nog maar eens de vraag of je wat Bart De Wever (foto hierboven © AFF) met een stalen gezicht vertelt wel mag geloven. Aanleiding is wat Bart De Wever in een interview in Humo voorbije dinsdag 13 december 2022 vertelde: “Ik zal u iets opbiechten: die regering is niet gevallen over het Marrakechpact, maar over de sabotage van Kris Peeters (toen CD&V-minister van Werk, red.). Als het de moeite was, hadden we dat pact nog kunnen doorslikken, maar op onze partijvergadering was iedereen ervan overtuigd dat Peeters de arbeidsdeal nooit zou afwerken. (…) De begroting ging naar een evenwicht, maar zonder de arbeidsdeal zou die weer de foute kant opgaan. Wat hadden we dan nog aan de kiezer te melden? (…) Toen hebben we beslist om niet te plooien.”

Bart Brinckman (De Standaard) lijstte op wat Bart De Wever eerder vertelde over het Marrakechpact: “Er zijn heel veel momenten geweest de afgelopen jaren dat één van de vier regeringspartners een fundamenteel probleem had, zelfs met zaken die al lang goedgekeurd waren. (…) Vandaag zijn wij in dat geval. (…) Wij steunen het Europese migratiebeleid al lang niet meer. Die vrije illegale inwijking naar Europa, dat moet stoppen. (…) Een regering die naar Marrakech gaat, steunen we niet.” (Bart De Wever na een N-VA-partijbureau , 3 december 2018). “Als je in de verte een ijsberg ziet, hoef je maar drie millimeter aan je stuur te draaien om ernaast te varen. Maar de premier beschouwde die ijsberg als een kans om te laten zien dat hij de echte baas was. (…) Hij is recht op die ijsberg afgevaren en daardoor kon hij alleen nog maar verliezen: ofwel plooide hij en bewees hij dat ik de baas was, ofwel crashte zijn regering op de ijsberg. Maar ik erken dat we zelf ook fouten hebben gemaakt. We hebben dat pact te lang veronachtzaamd. (Bart De Wever in Humo, 14 mei 2019) “Marrakech was een harde noot voor ons. In september zeiden we al dat het voor ons moeilijk lag. Ik zei aan de Wetstraat 16: met een onthouding kunnen we wegkomen. De wellust waarmee men ons dat heeft geweigerd, was emotioneel doorslaggevend. Men zou ons het Marrakechpact door de strot rammen om ons kwetsbaar te maken voor uiterst rechts.” (Bart De Wever in Het Laatste Nieuws, 24 mei 2019).

Om het verhaal niet te lang te maken, hebben we nog een andere verklaring van Bart De Wever over het belang van het Marrakechpact voor zijn partij weggelaten. Maar ofwel heeft Bart De Wever ons zoveel keer voorgelogen over het belang dat de N-VA hechtte aan het Marrakechpact ofwel liegt hij nu. Het is het een of het ander. Overigens beweerde de N-VA dat het Marrakechpact de deur wagenwijd zou openzetten voor meer migratie en dat rechters zullen verwijzen naar het Marrakechpact als een bindende regel: een jaar later blijkt dat niet te kloppen.

Politieke hoogspanning om het Marrakechpact… allemaal om niets (foto’s © RV en VTM).

Voorbije zaterdag 10 december 2022 mocht Bart De Wever in Het Laatste Nieuws zijn eerste kerstinterview geven. Over regeren samen met Vlaams Belang zegt Bart De Wever er: “Ik ben tegen het principe van het cordon sanitaire. Je moet kunnen besturen met iedereen: als de kiezer dat oordeelt, dan moet je er soep van koken. Maar Vlaams Belang is niet veranderd. Filip Dewinter spreekt over schurftmigranten. Sam Van Rooy denkt openlijk na over het genocideren van 70 % van de Afghaanse moslims. Er is vrijheid van meningsuiting. Zoals Voltaire zei: er is geen recht om niet beledigd te worden. Maar als Van Grieken tolereert dat zulke figuren het mooie weer maken, heeft hij geen ambitie om te besturen. (…) Zelfs mijn mensen die stevig ter rechterzijde staan, zijn tot in hun ziel gedegouteerd door een Dries Van Langenhove.”

Niet besturen met het Vlaams Belang zolang Filip Dewinter, Sam Van Rooy en Dries Van Langenhove er een lidkaart hebben. Wél met het Vlaams Belang besturen als die drie figuren eruit zijn. Bart De Wever herhaalde het gisterenmiddag, zondag 11 december 2022, bij VTM Nieuws en… voegde er aan toe dat met Fratelli d’Italia van Giorgia Meloni wél mee kan bestuurd worden. Fratelli d’Italia is de erfgenaam van de postfascistische Movimento Sociale Italiano (MSI). De MSI en Fratelli d’Italia hebben trouwens dezelfde Italiaanse vlam in hun logo. Fratelli d’Italia heeft nog altijd bruine kleppers in dienst. Denk maar aan Ignazio La Russa (ex-MSI) die een collectie memorabilia over Benito Mussolini in huis heeft staan en met het aantreden van de regering-Meloni benoemd werd tot… voorzitter van de Italiaanse Senaat.

Als Filip Dewinter, Sam Van Rooy en Dries Van Langenhove de enige struikelsteen zijn om samen met het Vlaams Belang te besturen, waarom heeft Bart De Wever dan twee maanden lang gesprekken gevoerd met het Vlaams Belang na de verkiezingen op 26 mei 2019, en is hij er enkel mee gestopt omdat geen derde partner naast N-VA en Vlaams Belang gevonden werd om aan een meerderheid in het Vlaams parlement te geraken? Filip Dewinter, Sam Van Rooy en Dries Van Langenhove waren toen ook al lid van het Vlaams Belang. Filip Dewinter was toen al 31 jaar parlementslid voor zijn partij; Sam Van Rooy en Dries Van Langenhove waren pas gepromoveerd tot parlementslid. Toenmalig Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten verklapte een jaar later dat Bart De Wever beloofde Open VLD rijkelijk te belonen als ze een regering met N-VA en Vlaams Belang wilde vormen.

Gwendolyn Rutten: “(Bart De Wever zei) Stap a.u.b. in een regering N-VA – Vlaams Belang samen met jullie. We gaan jullie rijkelijk belonen, maar wij willen het Vlaams Belang mee aan boord.” In het interview in Het Laatste Nieuws voorbije zaterdag en bij VTM Nieuws gisteren werd hier niet aan herinnerd (foto © VRT/De Afspraak op Vrijdag, 26 juni 2020).

Het werd Joël De Ceulaer allemaal teveel. Zaterdag schreef hij in een brief aan Bart De Wever in De Morgen: “(…) Ooit minachtte u mensen die in De slimste mens synoniemen voor ‘vagina’ moesten bedenken – later zat u er zélf om allerlei uitwerpselen toe te wijzen aan de juiste diersoort. Ooit liet u in marmer beitelen dat u na 2014 geen partijvoorzitter meer zou zijn – nu lijkt u van plan om in het zadel te sterven. Ooit toeterde u dat Zwarte Piet in Antwerpen altijd zwart zou blijven – terwijl u de alleréérste burgemeester was die Roetpiet verwelkomde. Ooit noemde u het ‘onnozel’ dat Vlaams Belangers jammerden dat ze gedemoniseerd werden en daarbij verwezen naar het trieste lot van Pim Fortuyn – wat later deden u en Theo Francken precies hetzelfde. Ooit gaf u Patrick Janssens een veeg uit de pan omdat hij zich verontschuldigde bij de Joodse gemeenschap voor de collaboratie van het Antwerpse stadsbestuur – wat later ging u zelf zo diep door het stof dat u met het blote oog niet meer waarneembaar was. Ooit schreef u dat een historische canon iets was voor totalitaire regimes – vandaag wil uw partij, euh, dinges: een historische canon. Sinds kort probeert u de kiezer wijs te maken dat u nog liever stopt met politiek dan in 2024 een akkoord te maken met Vlaams Belang. Weet u hoeveel ik daarvan geloof? Yep. Niets. Rien. Nichts. Nihil.”

Of N-VA in zee zal gaan met het Vlaams Belang na de volgende verkiezingen? Bart De Wever zegt niet te kunnen besturen met een partij als Vlaams Belang zoals die nu is, maar heeft al genoeg getoond dat hij op politiek vlak een windhaan is. Alles zal afhangen van wat mathematisch mogelijk is en welke akkoorden men met wie kan sluiten. De krachtsverhoudingen na de volgende verkiezingen zullen alles bepalen. Een regering van N-VA en Vlaams Belang is niet uit te sluiten. Zeker niet nadat De Wever zegt te kunnen besturen met een partij als Fratelli d’Italia.

Bart De Wever blijft hangen in de top-3 van politici na de vraag Door wie voelt u zich vandaag het best vertegenwoordigd?, al zijn er al langer vragen over zijn geloofwaardigheid. Dat Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken intussen is opgerukt naar de derde plaats in die top-3, maakt de zaak er niet beter op.

“Bart De Wever heeft al genoeg getoond dat hij op politiek vlak een windhaan is.” (foto © cc. Wikimedia/G.Lanting).