De lezing van Filip Dewinter op 1 december 2022 in een universiteitslokaal in Gent werd luidruchtig verstoord door een aantal antifascisten in de zaal, terwijl op hetzelfde ogenblik vijfhonderd antifascisten in de Vooruit bijeen waren voor een programma met strijdbare toespraken en pakkende muziek. Of het scanderen tijdens de lezing van Dewinter de beste manier is om te reageren, is iets anders. Feit is dat de politie meer werk had met het uit een ‘gevarenzone’ verwijderen van de provocerende Vlaams Belang Jongeren (VBJ) onder leiding van Filip Brusselmans dan met de antifascisten. Voorbije woensdag 7 december ging het heftiger aan toe op een universiteitscampus in Frankrijk.

Een twintigtal extreemrechtse activisten trok naar de campus van de universiteit Bordeaux-Montaigne in Pessac, vlakbij Bordeaux. Gemaskerd, gewapend met ijzeren staven en telescopische stokken. Ze gingen eerst naar een conferentie van een honderdtal studenten met de parlementsleden Carlos Martens Bilongo en Louis Boyard van de linkse partij La France insoumise (LFI), de partij van Jean-Luc Mélenchon. Ze scandeerden “Iedereen heeft een hekel aan linksen!”, lieten voetzoekers ontploffen en hadden een bordje bij met de boodschap “Dat ze terugkeren naar Afrika”. Een boodschap die mogelijk geïnspireerd is door een incident in het Franse parlement waarbij een parlementslid van het Rassemblement national (RN) een gelijkaardige boodschap riep naar Carlos Martens Bilongo die in Frankrijk geboren is uit ouders afkomstig uit Congo en Angola.

Carlos Martens Bilongo en Louis Boyard bespraken op de conferentie de omstandigheden van het studentenleven, en niets anders. En toch was het een doorn in het oog van de extreemrechtse activisten die even vóór 20 uur aan de universiteit stonden te brullen, voor een conferentie die om 18u30 was begonnen. De politie werd gebeld door een verantwoordelijke van de universiteit, waarna de politie de manifestanten wegstuurde zonder enige aanhouding te verrichten. Rond 21u30 verstoorde dezelfde groep, opnieuw tevergeefs, een theatervoorstelling die ook op de campus plaatsvond. Cultuur is duidelijk niet iets wat de extreemrechtse activisten appreciëren.

Aankondiging voor de door extreemrechts gecontesteerde conferentie (foto © Twitter).

Lionel Larré, voorzitter van de universiteit van Bordeaux-Montaigne, spreekt in een gisteren gepubliceerde verklaring over “twintig gemaskerde personen, gewapend met ijzeren staven en racistische slogans uitend”. Hij bevestigt dat de universiteit “in de krachtigste bewoordingen dit geweld veroordeelt en de pogingen tot intimidatie van verkozen volksvertegenwoordigers, de universiteit, de vrijheid om te debatteren in alle veiligheid, en van cultuur veroordeelt”. Zowel de twee parlementsleden als de universiteit zullen een klacht neerleggen bij de politie. De LFI-afdeling van de streek Gironde betreurt in een persmededeling dat drie van haar militanten lichtgewond zijn geraakt, en vraagt de Franse regering om “deze kleine extreemrechtse groepen te vervolgen en te ontbinden”.  

In een videoboodschap van Carlos Martens Bilongo en Louis Boyard wijzen de twee LFI-parlementsleden op de toenemende agressie van extreemrechts in Frankrijk: op 28 september 2021 werd een man gevat die zich aan het klaarmaken was voor een aanslag op een moskee, op 19 maart 2022 werd een Argentijnse sportman neergeschoten door een lid van de extreemrechtse studentengroep GUD, op 8 oktober 2022 hebben militanten van het aloude extreemrechtse Action Française geprobeerd een gemeentehuis binnen te dringen en in brand te steken, terwijl ze scheldpartijen afstaken tegen het gemeentebestuur, een paar dagen geleden werd een LFI-lid door extreemrechtse militanten neergeslagen in Lyon, en voorbije woensdag werd nog een ander LFI-lid, plaatsvervanger van een LFI-parlementslid, op straat aangevallen.

De twee parlementsleden vragen een onderzoek in te stellen naar de activiteiten van extreemrechtse groeperingen en vragen de voorzitter van het Franse parlement om namens het Franse parlement een klacht in te dienen tegen het verstoren van de conferentie met de universiteitsstudenten.

Slogan op een van de borden die de extreemrechtse activisten mee hadden, gewapend met ijzeren staven en andere stokken (niet te zien op de screenshot maar wel op dit filmpje: de man vooraan heeft een telescopische stok in de hand) (foto links en helemaal bovenaan © screenshots L’Obs).
Advertentie