Filip Dewinter sprak op zijn omvolkingslezing voorbije donderdag 1 december 2022 in Gent over zijn grootvader langs moederskant die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief was in het Verzet, en zijn vader die door de nazi’s is gevangengenomen, in Duitsland werd ingezet als dwangarbeider en als een gebroken man terugkeerde uit de oorlog. Dewinter vroeg retorisch: “Hoe kan ik een neonazi zijn, als de nazi’s vóór omvolking waren, terwijl ik tégen ben?” Maarten Boudry (met zwarte hoed op de foto hierboven © Facebook) antwoordde dat beide keerzijden zijn van dezelfde bloed-en-bodem ideologie die het ‘eigen volk’ definieert op grond van bloed en afkomst (een uitgebreide reactie van Maarten Boudry staat vandaag in De Morgen). Dewinter is zo slim om tijdens zijn lezingen niet te spreken over een complot of over rassen, maar door zijn publiek te matrakkeren met cijfers over migratie en aantal kinderen per gezin naargelang de afkomst, lijkt het dat je uit lijfsbehoud de oplossingen van het Vlaams Blok / Vlaams Belang móet toepassen. Zoals Filip Dewinter eerder op een Vlaams Blok-congres zei en Tom Van Grieken in De Tijd van 29 mei 2021 herhaalde moet het blanke immers een dominante factor zijn.

Nog een grapjas in Gent was Filip Brusselmans, voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren en Vlaams Belang-parlementslid uit het Waasland. Voor de omvolkingslezing in Antwerpen op 27 oktober 2022 hadden de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) een spandoek laten maken met daarop de slogan “Wij zwijgen niet” en een fragment uit een iconische foto: een jonge Filip Dewinter met een megafoon in de hand. Wat de foto iconisch maakt, is niet te zien op de VBJ-spandoek. Filip Dewinter stond toen op het dak van een politiecombi in Antwerpen, zijn troepen toesprekend op een verboden betoging in Antwerpen op 3 maart 1990. In Gent hadden de VBJ’ers de spandoek opnieuw bij. Filip Brusselmans stond niet achter maar voor de spandoek, lachend om het protest van de antifascisten.

De politie vond dat Brusselmans & Co teveel aan het provoceren waren, en maanden Brusselmans en de VBJ’ers na enige tijd aan op te stappen en via een andere ingang naar de lezing van Dewinter te gaan. Brusselmans deed alsof hij de orders van de politie niet gehoord had, en was verontwaardigd toen de politie hem en zijn acolieten vervolgens op een minder vriendelijke manier de deur uitwerkten. Filip Brusselmans tweette: “Links in Vlaanderen anno 2022. Geweld gebruiken om een lezing te verhinderen. Lafaards.” Maar het filmpje dat Brusselmans daarbij tweette, laat niets zien van het ‘geweld’ van antifascisten, maar wel hoe de Gentse politie enig geweld moest gebruiken om de Brusselmans en de VBJ’ers te doen stoppen met provoceren.

Filip Brusselmans uit de weg gezet door politie in burger (screenshots © Twitter).

Filip Brusselmans geraakte veilig en wel op de tweede verdieping van het universiteitsgebouw waar de andere Filip zijn lezing gaf. Zowel in Antwerpen als in Gent hadden de universiteitsrectoren de lezing van Dewinter in een universiteitsgebouw toegestaan erop vertrouwend dat de studenten mondig genoeg zijn voor een tegensprekelijk debat met Dewinter. De inrichters van de lezing (in Antwerpen: NSV; in Gent: KVHV) zagen dat anders. Er mochten alleen vragen gesteld worden. Toen Maarten Boudry in Gent geen vraag stelde maar dixit Filip Brusselmans “een discours” afstak, kreeg Filip Brusselmans het weer benauwd. Hij tweette: “Het discours (geen vraag) dat @mboudry hier komt brengen vooraan de aula, legitimeert indirect het geweld tegen ons deze avond. Wie ons wegzet als neonazi’s, ontmenselijkt ons en dat zet de deur naar geweld open.”

Euh… Ontmenselijken? Een paar dagen na op 26 mei 2019 verkozen te zijn als jongste Vlaams parlementslid zegt Filip Brusselmans in Het Laatste Nieuws: “Transgenders en holebi’s zullen altijd abnormaal blijven”. Is dát niet ontmenselijken van transgenders en holebi’s? Met Schild & Pint en Tom op toer-avonden hebben Vlaams Belang en Vlaams Belang Jongeren telkens honderden jongeren gelokt met de belofte dat Tom Van Grieken er zou spreken én een gratis vat bier zou weggeven – wat telkens ‘spontaan’ twee vaten bier werden. En waarmee eindigde Tom Van Grieken zijn toespraken steevast? Met het scanderen van “Linkse ratten, rol uw matten!”. Linkse tegenstanders omschrijven als “ratten”, is dát niet ontmenselijken?

Het is niet voor het eerst dat Van Grieken ontmenselijkt. Als NSV-student gooide hij rollen wc-papier naar mensen zonder geldige verblijfspapieren, zeggend: “Zo hebben ze meteen hun papieren”. Is dát niet ontmenselijken? En het is niet voor het laatst dat Van Grieken ontmenselijkt. Na de rellen in Brussel vorige week sprak Van Grieken van het “Marokkanenprobleem”. Is dát niet het ontmenselijken van een hele gemeenschap? Terwijl het toch duidelijk is dat het overgrote deel van de Marokkaanse gemeenschap tégen is wat heethoofden aanrichten. Helaas schoof de hele politieke klasse, op enkele uitzonderingen na, op naar rechts nadat Van Grieken sprak over het “Marokkanenprobleem”. Zoals De Standaard zaterdag terecht schreef, zal het Vlaams Belang zich evenwel niet laten overstemmen, zal het altijd nog straffer uit de hoek komen.

En hoe belachelijk is het niet te klagen dat Maarten Boudry “ons wegzet als neonazi’s”, als Filip Dewinter in 2016 met een Vlaams Belang-delegatie naar Griekenland trekt om er te gaan spreken bij de Griekse neonazi’s van Gouden Dageraad?

Filip Brusselmans in Het Laatste Nieuws van 28 mei 2019 en Tom Van Grieken in Terzake van maandag 28 november 2022 (foto’s © RV en VRT/Terzake).
Filip Dewinter op een meeting van de Griekse neonazi’s Gouden Dageraad, en samen met Anke Van dermeersch, Jan Penris en Frank Creyelman op een fractievergadering van Gouden Dageraad in het Griekse parlement (foto’s © Facebook, op 16 november 2016 overigens als eerste op de toenmalige Facebookpagina van het Anti-Fascistisch Front (AFF) gepubliceerd).
Advertentie