Vorige week woensdag 23 november 2022 stelde Stephanie D’Hose (Open VLD) in het Vlaams Parlement een vraag aan Vlaams minister-president Jan Jambon over de klimaatactivisten die zich vastkleven aan schilderijen, of anders een pot smurrie naar een schilderij gooien – met tot nu toe gelukkig weinig schade aan de kunstwerken. Dat dit soort acties de klimaatzaak niet vooruit helpt bij het brede publiek is ook onze mening. Filip Brusselmans (Vlaams Belang) haakte er op in. Volgens hem heeft het “weinig of niets te maken met klimaatactivisme, maar alles met het vernielen van onze cultuur en tradities, wat inherent is aan het cultuurmarxisme dat de daders in kwestie, maar trouwens ook verschillende parlementsleden in deze zaal, aanhangen of goedpraten.” Vandaar was het voor Filip Brusselmans maar een kleine stap  om te vragen “vooral organisaties zoals Extinction Rebellion en Antifa (te) durven erkennen als terreurorganisaties, wat men in andere landen al doet.”

“Minister, bent u bereid om met het federale niveau op te nemen Extinction Rebellion, Antifa en aanverwante organisaties te laten erkennen als terreurorganisaties?”, besloot Filip Brusselmans. Vlaams minister-president Jan Jambon antwoordde: “Mijnheer Brusselmans, we leven in een rechtsstaat. En in een rechtsstaat mag je vrije meningen uiten, zelfs als je het daar totaal niet mee eens bent. Wanneer ga je over de schreef, en wanneer moet er opgetreden worden? Wanneer wordt er opgetreden? Dat gebeurt als je zaken doet die in een rechtsstaat niet kunnen, wanneer je schade aanbrengt aan middelen. Dus neen, we gaan niet een aantal types van organisaties trachten te verbieden omdat wij het niet eens zijn met hun mening. Maar we gaan wel mensen die overtredingen begaan streng straffen. Jammer genoeg is dat niet de verantwoordelijkheid van de Vlaamse Regering, maar ik heb ook niet de indruk dat de politie of de rechtsstaat in dit land, wanneer zulke beschadigingen gebeuren, dat onbestraft laat. Maar wij leven in een rechtsstaat, en wij staan nog altijd volledig achter de principes van de rechtsstaat.”

Donald Trump heeft toen hij nog Amerikaans president was aangekondigd ‘Antifa’ op de lijst van terroristische organisaties te zetten, maar dat is niet gebeurd. In de eerste plaats omdat de Amerikaanse veiligheidsdiensten niet echt een probleem zien met antifascisten. Rechtsextremisme, dat wél. In 2019 waren rechtsextremisten verantwoordelijk voor 9 op de 10 moorden gepleegd door extremisten in de Verenigde Staten. Waar er wél nood aan is, is aan meer antifascistische actie nu extreemrechts al een paar jaar in opgang is en er meer en meer kwalijke aanknopingspunten zijn met de technieken die Adolf Hitler gebruikte toe hij in 1933 met de nazi’s de macht greep in Duitsland. De Franse antifascisten van La Horde bedachten een bordspel (foto hierboven © RV) om spelenderwijze te leren hoe je een antifascistische groepering en acties opstart: hoe een groep samenstellen, hoe overleggen, welke acties bedenken, hoe evalueren…

Intussen gaat de strijd tegen extreemrechts verder. Op de foto: een actie voorbije zaterdag 26 november 2022 tegen een bijeenkomst in Melun van de partij van Éric Zemmour (foto © La Horde).

Politici van het Rassemblement National, de partij van Marine Le Pen en Jordan Bardella, en van Reconquête, de partij van Éric Zemmour, ergerden zich aan de verkoop van het bordspel. Hierna stelde een vakbond van politiecommissarissen de vraag aan de Franse warenhuisketen voor boeken, cd’s, dvd’s, software en consumentenelektronica Fnac waarom ze dit spel verkopen over antifa’s “die zaken kapot maken, brand stichten en agressief zijn bij betogingen”. Fnac antwoordde: “We begrijpen dat de verkoop van dit ‘spel’ een aantal van onze doelgroepen kan hebben beledigd. We doen wat nodig is zodat het de komende uren niet meer beschikbaar is.” Straffe taal van een bedrijf dat opgericht is door voormalige trotskisten, onder wie Max Théret die nog in de Spaanse Burgeroorlog tussen 1936 en 1938 gestreden heeft tegen de fascisten.

Bij Médiapart verdedigt de uitgever van het bordspel Libertalia zich met: “Er wordt in het spel niet met stenen gegooid naar politiebusjes of honkbalknuppels gebruikt. Het meest radicale element is een cacatovjet op een extreemrechtse betoging. De cacatov is het equivalent van de molotovcocktail, maar de brandbare vloeistof is vervangen door uitwerpselen.” Er zijn natuurlijk ergere dingen. We herinneren ons de Antwerpse Vlaams Belang-politica Hilde De Lobel die het beu was dat bezoekers van een vlakbij gelegen café haar huisgevel als urinoir gebruikten. Toen het in de nacht van 17 op 18 januari 1992 nog eens zover was, wierp De Lobel de inhoud van een fles urine gemengd met amoniak door haar venster. Drie plassers kregen de bijtende vloeistof in de ogen en moesten voor verzorging naar het ziekenhuis. Nadien bleek dat de drie sympathisanten waren van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV).  

Dat gezegd zijnde is het natuurlijk geen goed signaal dat Fnac toegeeft aan oprispingen van extreemrechtse politici. Te meer men in Frankrijk wel eens geprobeerd heeft een groep antifascisten te verbieden, zoals de Groupe Antifasciste Lyon et Environs (GALE)… maar daarvoor teruggefloten werd door de Franse Raad van State. Er werd ook aangekondigd dat men de groep Nantes révoltée zou ontbinden… maar zover is het niet gekomen.

Een maand na het in verkoop gaan zijn alle 4.000 exemplaren van het bordspel de deur uit. Er wordt een nieuwe versie gedrukt, maar omwille van praktische problemen kan het nog tot januari duren vooraleer het er is. Het wordt dus niets om aan Sinterklaas te vragen of onder de kerstboom te leggen. In afwachting is een filmpje over het bordspel nog steeds te bekijken.

Actie tegen extreemrechts kan/moet ook bij ons. Zoals aanstaande donderdag in Gent, naar aanleiding van de lezing van Filip Dewinter over ‘omvolking’ bij het KVHV-Gent (foto © RV).
Advertentie