Honderd jaar geleden, van 27 tot 29 oktober 1922, trokken de fascistische zwarthemden van Benito Mussolini op naar Rome (foto hierboven © cc. Wikimedia). Het veel beter uitgeruste Italiaanse leger had hen kunnen tegenhouden, maar koning Victor Emmanuel III vreesde voor zijn troon als hij de fascisten zou tegenwerken. Op 30 oktober 1922 stelde hij Mussolini aan als Italiaans premier. Op 31 oktober kwamen de zwarthemden triomferend aan in Rome. De fascisten stelden hierna in Italië een nieuwe tijdsindeling in: de Era Fascista. Op 28 oktober 1922 begon het jaar 1. Het voorbije weekend kwamen, naar jaarlijkse gewoonte, de aanhangers van Mussolini bijeen in Predappio, de geboorte- en begraafplaats van Mussolini.

De evenementen georganiseerd door afstammelingen van Mussolini en de neofascistische groep Arditi d’Italia duurden drie dagen lang. Ze begonnen vrijdag 28 oktober 2022 en gingen door tot zondag 30 oktober 2022 met een mars naar de crypte van de familie Mussolini op de begraafplaats van San Cassiano. Meer dan 2.000 mensen namen hieraan deel. Vooraf werd aanbevolen om geen ‘Romeinse groet’ te brengen aan het graf van de Duce “omdat je dan het risico loopt om beschuldigd te worden van het vergoelijken van het fascisme”. De Italiaanse wetgeving verbiedt immers uitingen van sympathie voor het fascisme. Er werd aanbevolen in de plaats de hand op het hart te leggen. Maar de menselijke natuur is bij sommigen sterker dan raadgevingen, en de rechterarm ging dan ook bij meerdere mensen in Predappio gestrekt schuin omhoog.

In de aanloop naar de parlementsverkiezingen op 25 september 2022 presenteerde Giorgia Meloni haar partij Fratelli d’Italia als een conservatieve, gematigd rechtse partij, maar weigerde het driekleurig vlamsymbool uit het logo van haar partij te verwijderen. Symbool dat ook op het graf van Mussolini staat. Mirco Santarelli, die de mars in Predappio voorbije zondag organiseerde, zei aan de Italiaanse krant La Stampa: “Als Meloni het vlamsymbool zou verwijderen, zouden we niet meer op haar stemmen. Ze heeft afstand genomen van het fascisme omdat ze begreep dat ze daartoe verplicht is. Het zou zijn als een rechter die me vraagt of ik een fascist ben. Ik zou ‘Neen’ antwoorden, anders zou ik in de problemen komen.”

Neofascisten die met gestrekte arm hulde brengen aan Benito Mussolini…

De Italiaanse regering keek zondag de andere kant uit. Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Piantedosi had alleen oog voor een andere bijeenkomst in dezelfde regio: een niet aangevraagde rave in een verlaten pakhuis aan de rand van Modena. Piantedosi liet de fuif stilleggen, een fuif die gepland was van zondag 30 oktober 2022 tot dinsdag 1 november 2022 en meer dan 3.000 mensen op de been bracht. Het was dan ook een lange rij overvalwagens die klaar stond om de fuifgangers op te pakken. Andrea Orlando (Partito Democratico, onder andere voormalig minister van Justitie) zei dat de regering-Meloni zich meer had moeten richten op de fascistische ‘rave’ in Predappio die volgens hem “veel verontrustender” is.

Matteo Salvini (Lega) verdedigde het optreden van de huidige minister van Binnenlandse Zaken, zijn kabinetschef toen Salvini van 2018 tot 2019 zelf minister van Binnenlandse Zaken was. Volgens Salvini had de vorige minister van Binnenlandse Zaken, Luciana Lamorgese (onafhankelijke die voorheen als prefect van Milaan onder andere 127 ontruimingen had laten uitvoeren in gebouwen bewoond door mensen zonder legale verblijfspapieren en drugsverslaafden), een veel te zachte benadering van raves. In haar eerste toespraak in het Italiaanse parlement zei premier Giorgia Meloni dat de nieuwe regering de “groeiende noodsituatie van afwijkend gedrag” bij jongeren “met drugs, alcohol en misdaad” wil aanpakken. Van het veroordelen van het fascisme, waarover Meloni ook sprak bij haar aantreden als premier, wordt geen werk gemaakt. Minister Piantedosi relativeert het eerbetoon aan Mussolini in Predappio als “een klucht”, en dringt aan op nieuwe wetgeving om raves aan te pakken: tot zes jaar cel voor organisatoren van illegale raves!

of jongeren die bijeenkomen in een verlaten pakhuis. Welk van de twee is een probleem? (foto’s © Twitter).