Thierry Baudet, boegbeeld van Forum voor Democratie (FvD), mag ingevolge een tuchtsanctie deze week niet achter het sprekersgestoelte staan in de Nederlandse Tweede Kamer. Omdat hij zijn commerciële bijverdiensten niet wil vermelden in een openbaar register, zoals sinds kort verplicht voor Nederlandse parlementsleden. Kwestie transparantie te bieden over wiens belangen men dient. Thierry Baudet en de FvD’ers medebestuurders van THPB Media Freek Jansen en Gideon van Meijeren weigeren inzage te geven over hoeveel zij verdienen aan het uitgeven van de boeken van Thierry Baudet. Of zijn er nog anderen ‘neveninkomsten’ naast de 120.000 euro per jaar als inkomen voor Nederlandse parlementsleden, voor Baudet nog aangedikt met 20.000 euro per jaar als fractieleider van de vijfkoppige FvD-fractie in de Tweede Kamer? Baudet (39  j.) lijkt alleszins te zwemmen in het geld. Hij heeft samen met echtgenote Davide Heijmans (26 j.) sinds 24 september 2022 een zoontje dat de naam Lancelot kreeg. Naam die bekend werd gemaakt in het programma War Room van Steve Bannon. Omwille van de gezinsuitbreiding kocht Baudet zich onlangs een appartement in Amsterdam-Zuid voor de prijs van 1.441.000 euro (!), 91.000 euro boven de vraagprijs.

Maar de meeste aandacht ging deze week naar een interview met Baudet op het Amerikaanse YouTube-kanaal Geopolitics & Empire. Daarin toonde Baudet dat hij een aanhanger is van een theorie die alleen in de donkerste krochten van het internet populair is, en zelfs voor de meeste complotdenkers te ver gaat. “Ik geloof dat we worden bestuurd door een wereldwijde samenzwering van kwaadaardige reptielen”, zei Baudet in dat interview met Geopolitics & Empire waar men die mening over kwaadaardige reptielen (foto hierboven © cc. Pixabay) deelt. Baudet maakte er wel een kanttekening bij: “Ik geloof niet dat nationale politici samenzweren. Zoals een vriend van mij zei: ze zijn zo stom, je hoeft ze niet eens om te kopen.” In Baudets wereldbeeld is de Russische president Vladimir Poetin de enige wereldleider die durft op te staan tegen ‘de elite’ die de wereld runt. “Ik ben dus een fan van Poetin, hij is de Dark Knight, de held die wij nodig hebben”, aldus nog Baudet.

Het is niet de eerste keer dat Baudet laat blijken dat hij geloof hecht aan de reptielentheorie die erop neerkomt dat onze wereldleiders in werkelijkheid vermomde reptielen van een andere planeet zijn die zich voeden met het bloed en de angst van gewone stervelingen. Een paar jaar geleden prees Baudet op Twitter de Britse complotdenker David Icke. Icke geldt als de belangrijkste propagandist van de reptielentheorie en staat daarnaast bekend om het ontkennen van de Holocaust. Intussen zegt Baudet dat hij David Icke niet kent, maar tweets en retweets van Baudet bewijzen dat Baudet al langer in de ban is van David Icke. Gideon van Meijeren zegt dat het woord ‘reptiel’ door zijn vriend in de figuurlijke betekenis werd gebruikt: “een verachtelijk wezen, een naarling”. Toch gaan wij niet zeggen dat FvD’ers reptielen zijn, al zijn het wél verachtelijke wezens en naarlingen.

Thierry Baudet bij Ongehoord Nieuws waar hij kind aan huis is (foto © Ongehoord Nederland).

Bovendien is het niet de eerste keer dat Baudet complottheorieën verspreidt. Baudet beweerde onder meer dat er een welbewuste “homeopatische verdunning” van de Nederlandse bevolking gaande is, plaatste “vraagtekens” bij dat het MH17-vliegtuig met Nederlanders aan boord door de Russen is neergehaald, zei herhaaldelijk dat de coronapandemie een verzinsel is van het World Economic Forum (WEF) om burgers onder controle te krijgen, trok in twijfel dat Al Qaida verantwoordelijk is voor de aanslag op de Twin Towers in New York, en suggereerde recent nog dat de Nederlandse minister van Financiën Sigrid Kaag is opgeleid als spionne voor een geheime dienst.

Baudet-watchers signaleren al enkele maanden een verdere radicalisering in het denken van Baudet die vooral tot uiting komt in zijn onverholen steun  voor Vladimir Poetin. Naast speculaties over geheime banden tussen Forum voor Democratie en het Kremlin – wat niet de eerste band is tussen extreemrechts en het Kremlin – voeden de reptielen-uitspraak de gedachte dat Baudet zijn grip op de realiteit verder aan het verliezen is. Zoals Gideon van Meijeren zegt Baudet dat hij “reptielen” als metafoor heeft gebruikt. Het is een verdedigingstactiek die Baudet vaker inzet als hij onder vuur ligt vanwege controversiële uitspraken. Die moeten, volgens Baudet, figuurlijk of als ironie worden geïnterpreteerd.

Een aantal van zijn (voormalige) vertrouwelingen voelen zich deze keer met die uitvlucht niet gerustgesteld. Elsevier-columnist Geerten Waling, met wie Baudet een bezoek bracht aan Jean-Marie Le Pen, tweette: “Tijd voor een partijverbod vanwege landverraad en antidemocratische dreiging. Overigens is het ook het overwegen waard om de man persoonlijk uit de Tweede Kamer te verbannen en hemzelf en zijn omgeving tegen zijn zieke geest in bescherming te nemen.” Historicus Job van den Broek sluit zich daar bij aan in een opiniebijdrage in het rechts-liberale Elsevier.

Ezra Armakaye samen met Poetin-fan Kris Roman (foto © Facebook).

Overigens wordt het reptielenverhaal niet alleen in Den Haag vertelt. Ezra Armakaye kwam er al eerder mee af. Hij is samen met Sarah Melis organisator van meerdere betogingen tegen de coronamaatregelen, en de man die de aanvraag deed voor de Day of Justice-betoging voorbije zondag 16 oktober 2022 in Brussel. Een betoging die 2.000, anderen zeggen 3.000 tot 4.000, betogers op de been bracht voor een amalgaam van redenen en dan ook een amalgaam van gezindheden van betogers bijeenbracht. Van de extreemlinkse anarchist Peter Terryn tot het hele scala van extreemrechts: van Voorpost-actieleider Nick Van Mieghem over Project Thule-leden tot Derde Rijk-fan Dany Tournoy. Auteur Stefan Hertmans heeft gelijk toen hij maandagavond in De Afspraak zei dat als je die betogers bijeenzet en hen vraagt naar oplossingen, er tegenstrijdige ‘oplossingen’ uit komen. Daar ben je dus niets mee vooruit.

Ezra Armakaye diende ook een aanvraag in voor een herdenkingsmoment voor Yannick Verdyck, trok die aanvraag in omdat met zijn naam de herdenking ‘politiek’ zou worden, maar was aanwezig op de herdenking die toch plaatsvond. Met ook nog eens Rob Verreycken onder de aanwezigen kreeg de herdenking zeker een politieke tint. De aanwezigheid van veiligheidsdiensten op de herdenking, en de begrafenis zaterdag 15 oktober 2022, leidde tot enige onrust bij sommigen. We hoorden voorbije zondag iemand zeggen: “Ik ken nogal wat mensen waar huiszoekingen zijn gebeurd. Ik ben er niet gerust in.”

In één adem door haalde de man ook uit naar een ATV-reportage over het Vlaams Belang dat voorbije zaterdag 15 oktober 2022 geld inzamelde voor Orania, een witte enclave in Zuid-Afrika gestart door nostalgici van het Apartheidsregime. Reportage nochtans door Filip Dewinter omschreven als een “correct verslag met woord en wederwoord”. De man met sympathie voor Yannick Verdyck denkt er anders over. En zo belanden we alweer van (sympathisanten van) aanhangers van vreemde theorieën naar extreemrechtse idealen.

Het wereldbeeld van Ezra Armakaye wordt bevolkt door vreemde figuren, en dat begint al ’s morgens als hij in de spiegel kijkt (foto © Twitter).
Advertentie