Vrijdag 7 oktober 2022 is in Brugge een 19-jarige Vlaming veroordeeld voor negationisme en aanzetten tot haat, vooral op Telegram-kanalen. De namen van de Telegram-kanalen lieten weinig over aan de verbeelding. De veroordeelde liet zich fotograferen samen met Schild & Vrienden-leden en bezocht de IJzerwake. Daags tevoren, donderdag 6 oktober 2022, veroordeelde de rechtbank in Rotterdam een 24-jarige Nederlander die delen uit de manifesten van Anders Breivik en Brenton Tarrant online zette op Telegram. Op hetzelfde Telegram-kanaal wordt ook reclame gemaakt voor de zogenaamde Day of Justice-betoging van aanstaande zondag 16 oktober 2022 (Concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau © cc. Pixabay).

De politie vernam dat de 19-jarige T.V. uit Eernegem sinds 29 augustus 2021 online negationisme zou verspreiden, en zou aanzetten tot haat. T.V. was onder andere lid van de Telegramkanalen Polderwaffen Chat en Juden Raus & Chill – Telegram-kanalen die inmiddels offline zijn. T.V. dweepte er met Adolf Hitler die hij op 20 april een gelukkige verjaardag toewenste. In een gesprek met een Duitse Jood schreef hij: “Holocaust is nooit gebeurd, maar het had beter wel gebeurd”. T.V. verspreidde zijn opvattingen ook tijdens videochats op Tumblr. Als zijn gesprekspartner zijn gedachtegoed niet volgde, sloot hij het gesprek af met een Hitlergroet en de mededeling dat hij “negers” haat. Op 4 november 2021 werd in zijn woning in Eernegem een huiszoeking uitgevoerd. T. V. beweert dat hij slechts grappen maakt om te provoceren, maar volgens het Openbaar Ministerie is hij wel degelijk een overtuigde neofascist. Ook sympathisanten aanzien hem zo.

De verdediging pleitte op de rechtbankzitting dat T.V. inderdaad in de fout ging, maar dat niet is voldaan aan de wettelijke voorwaarden om hem te veroordelen. “Hij had nooit de intentie om aan te zetten tot haat en hij had nooit de bedoeling dat het openbaar kwam.” Volgens de advocaat van T.V. ging het om grappen, niet om propaganda. “Een grap die niet grappig is, blijft een grap.” In zijn laatste woord op de rechtbankzitting verklaarde T.V. dat hij online lol wilde maken met vrienden. Hij omschreef de feiten als donkere humor. De voorzitter van de rechtbank plaatste vraagtekens bij zijn vermeende intentie om louter grappig te zijn. T.V. poseerde bijvoorbeeld met leden van Schild & Vrienden. “Naar de IJzerwake ga je toch ook niet voor de humor”, zei de rechtbankvoorzitter. T.V. repliceerde dat hij op de IJzerwake enkel Vlaamse soldaten wilde herdenken.

De voorzitter van de rechtbank plaatste vraagtekens bij zijn vermeende intentie om louter grappig te zijn. T.V. poseerde bijvoorbeeld met leden van Schild & Vrienden en ging naar de IJzerwake. “Naar de IJzerwake ga je toch ook niet voor de humor”, zei de rechtbankvoorzitter.

Het Openbaar Ministerie wilde eerst een voorwaardelijke celstraf en een geldboete vragen, maar omdat zo’n veroordeling de kansen op werk voor de 19-jarige zou hypothekeren vroeg het Openbaar Ministerie uiteindelijk een opschorting van straf onder voorwaarden. De rechtbank volgde het Openbaar Ministerie hierin. Zo moet T.V. de komende drie jaar sociale vaardigheidstraining volgen en een aangepast leerproject volgen waarin een begeleide rondleiding in de Dossinkazerne in Mechelen is opgenomen.

T.V.: “Holocaust is nooit gebeurd, maar het had beter wel gebeurd.” (foto: Aankomst van Joden in Auschwitz-Birkenau in mei 1944 © cc. Bundesarchiv, Bild 183-N0827-318).

Daags tevoren hoorde de 24-jarige L. VDW. uit Delftzijl bij de rechtbank in Rotterdam zijn straf uitspreken voor het plaatsen van delen uit de manifesten van Anders Breivik (77 doden aan regeringsgebouwen in Oslo en het door socialistische jongeren bezochte eiland Utøya, in Noorwegen in 2011) en Brenton Tarrant (51 doden bij twee moskeeën in Christchurch, in Nieuw-Zeeland in 2019). L. VDW. plaatste de delen van de manifesten op een Telegram-kanaal dat nog wél online is. L. VDW. schreef over het manifest van Breivik: “1500 pagina’s aan hardcore wijsheid en superonderbouwde argumenten.” En: “Het is tijd dat we ons als blanke Nederlanders onder één banier verenigen en ten strijde trekken tegen alles wat ons in de weg staat.” In de Telegram-groep profileerde hij zich als een racist en nationalist met een afkeer van moslims, joden, homo’s en transgenders. Hij schreef onder meer: “Als ik mijn gang mocht gaan, begonnen we vandaag nog met de zuivering.” Daarmee trok hij de aandacht van de AIVD, de Nederlandse Staatveiligheidsdienst, wat leidde tot zijn arrestatie.

L. VDW. werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 120 dagen met aftrek van de dagen die hij in voorarrest zat, waarvan 109 dagen voorwaardelijk gedurende drie jaar. Hij moet zich tijdens zijn proefperiode laten begeleiden door het Landelijk Steunpunt Extremisme (LSE) of een soortgelijke zorgverlener, en mag in die periode geen kwalijke digitale bronnen bezoeken. Om dat te controleren moet hij vlot toegang verschaffen tot al zijn digitale bronnen. Daarnaast moet hij een taakstraf van 180 uur uitvoeren. De door de rechtbank uitgesproken straf is hoger dan door het Openbaar Ministerie geëist. Anders dan in België gebruikelijk is, is het vonnis online te raadplegen.

Op hetzelfde Telegram-kanaal vonden we ook een oproep van ene ‘Vlaming’ om aanstaande zondag 16 oktober 2022 naar de zogenaamde ‘Day of Justice’-betoging in Brussel te gaan. Die wordt ingericht door Hans Blanckaert die eerder al betogingen inrichtte tegen de coronamaatregelen. Oorspronkelijk was de betoging gepland tegen de hoge energieprijzen, maar intussen roept Blanckaert iedereen op die ergens tegen is om met hem aanstaande zondag te betogen. Op de in meerdere talen verspreide affiche wordt alvast opgeroepen om te protesteren tegen “CO2 fraude”, “Politieke corruptie”, “Hoge inflatie”, “Mainstream media manipulatie’, “Leerachterstand” en “Vaccinatie schade”. De ‘Vlaming’ die zijn oproep op het aangebrande Telegram-kanaal plaatste, gaat volop mee in de Kremlin-retoriek dat de oorlog in Oekraïne gerechtvaardigd is als een strijd tegen nazi-aanhangers.

Zoals bij de betogingen tegen de coronamaatregelen zullen zondag mensen om diverse redenen betogen, met alleszins rechtsextremisten en Poetin-aanhangers.

Op het hetzelfde Telegram-kanaal als waar recent nog delen van de manifesten van Anders Breivik en Brenton Tarrant geplaatst werden, een oproep voor de Day of Justice-betoging van aanstaande zondag (foto’s: screenshot uit de opname die Brenton Tarant maakte bij zijn raid op twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland, en oproep op Telegram © Facebook en Telegram).