Yannick V. (foto hierboven © Instagram), de man die volgens het federaal parket bij een huiszoeking woensdagmorgen in Merksem twee keer schoot op de politie vooraleer zelf gedood te worden, was extreemrechts gunstig gezind maar behoorde niet tot klassiek extreemrechts. Al weten wij niet of hij al dan niet een lidkaart had van het Vlaams Belang. Bij bijvoorbeeld Project Thule van de veroordeelde neonazi Tomas Boutens behoorde hij niet. Maar Boutens neemt wel de verdediging voor hem op, zoals hij dat ook deed bij Jürgen Conings. Yannick V. is niet de enige die de voorbije dagen in de kijker liep.

Yannick V. (we zullen hem zo maar blijven noemen omdat hij zo in de meeste kranten bekend is, zijn volledige naam is Yannick Verdyck) is het product van een kruisbestuiving tussen allerlei complottheorieën, de coronamaatregelen die door sommigen niet aanzien worden als een gezondheidsmaatregel maar als een middel van de overheid om de bevolking onder controle te houden, en extreemrechts. Rien Emmery schetste voor VRT NWS een uitgebreid portret van “soeverein burger” en “prepper” Yannick V. dat niet verstopt zit achter een betaalmuur, en bijgevolg iedereen via deze link kan lezen. Guy Van Vlierden signaleerde in Het Laatste Nieuws dat Yannick V. op sociale media likes gaf voor groepen tegen de coronamaatregelen zoals Viruswaanzin, en daarnaast ook aan Schild & Vrienden, het Nationalistisch Studentenverbond (NSV) en ‘Vlaanderen tegen Islamisering’. Het Observatorium bracht gisteren nog andere redenen aan om Yannick V. als extreemrechts te duiden. Daarnaast is er zijn vriendschap met Igor G. die net als Yannick V. in de ‘Gemeenschappelijke Gegevensbank’ (GGB, de vroegere OCAD-lijst) staat die momenteel 62 namen van rechtsextremisten bevat.

Bij de huiszoeking in de woning van Yannick V. stuitte de politie op meer dan honderd wapens, een enorm grote hoeveelheid munitie, ‘tactische vesten’, warmte- en nachtkijkers en nog veel meer. Ook bij de negen andere huiszoekingen die verricht werden in Antwerpen, Berchem, Merksem, Deurne, Gent en Kasterlee werden wapens gevonden. Dertig van de bij Yannick V. gevonden wapens zouden legaal zijn, de andere niet, en de combinatie van dat alles roept toch vragen op. Volgens Yannick V. is een schietclub de gemakkelijkste manier om aan wapens te geraken en gelijkgestemden te ontmoeten. Hij verklaarde: “Eens je je sportschutterslicentie hebt behaald en je een beetje sociaal en positief bent ingesteld, gaan mensen je zeker willen helpen op weg naar wapenbezit.” Mag het dat de veiligheidsdiensten zich ongerust maken als iemand gelooft in waanzinnige complottheorieën en deze zelf ook verspreidt, anderen aanraadt zich gewapend te verdedigen tegen de overheid en de instorting van onze samenleving, en een netwerk van gelijkgezinden heeft opgebouwd? Dat de plannen voor terreur misschien nog niet concreet waren, er geen doelwit en tijdstip bekend was, doet geen afbreuk aan dat het nuttig kan zijn huiszoekingen te verrichten. Beter vroeg ingrijpen dan te laat.

Twee verdachten die woensdag zijn opgepakt bij de huiszoekingen zijn door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst, en in verdenking gesteld voor inbreuken op de wapenwetgeving en voorbereidende handelingen voor het plegen van een terroristisch misdrijf. Igor G. die op de dag van de huiszoekingen zou verhuizen van Gent naar een appartement in hetzelfde gebouw in Merksem als waar Yannick V. woonde, en Marc D. uit Zandvliet bij wie eveneens een grote hoeveelheid wapens zou gevonden zijn.

Yannick V. (foto links) postte als laatste tweet een retweet over het succes van Giorgia Meloni in Italië. Zijn voorlaatste tweet was een retweet van een bericht van Rik Torfs (foto’s © Instagram en Twitter).

In meerdere Facebookberichten neemt Tomas Boutens de verdediging op van Yannick V. Woensdag begon hij met: “Uitgerekend op de verjaardag van de ene, viel ook de andere onder de kogel…”. Die “ene” is Jürgen Conings die op 28 september 1974 is geboren; de “andere” is Yannick V. bij wie op 28 september 2022 een huiszoeking werd verricht. Het is nu wachten op een complottheorie over 28 september. In een Facebookbericht gisteren zegt Boutens: “De vraag is niet of hij (Yannick V., AS) eerst schoot en waarom dan wel, de vraag is waarom die agenten op dat ogenblik op die manier in zijn huis waren. Dát was nergens voor nodig en zonder deze flagrante disproportionele schending van de huisvrede was de man vandaag nog in leven.” Bij ReactNieuws werd woensdag de toon gezet met een artikel getiteld Politie schiet rechtse Vlaming Yannick V. dood in eigen huis in Merksem, en ‘Hans De Groot’ (een pseudoniem voor Rob Verreycken) schreef gisteren: “Yannick Verdyck was geen crimineel, geen terrorist. Zijn enige misdaad was dat hij tegen dit corrupte belgische regime was, net zoals vandaag al honderdduizenden andere Vlamingen. En hij stierf omdat Franstalige regime-agenten hem met een scheldpartij, explosieven en vuurwapens bij nacht overvielen in zijn eigen huis.”

Wat ons opviel, is de gelijkenis van een foto op het Instagram-account van Yannick V. en een Facebookpost van Nico L.: beiden menen zich te moeten beschermen met een gasmasker. Voor Nico L. is het met het oog op een betoging die op zondag 16 oktober 2022 in Brussel wordt ingericht door ‘Belgians For Freedom’. Een initiatief van de Bruggeling Hans Blanckaert die eerder een aantal betogingen tegen de coronamaatregelen opzette. De betoging op 16 oktober werd gepland naar aanleiding van de hogere energieprijzen, maar Blanckaert roept intussen iedereen op die ergens tegen is om op 16 oktober in Brussel te komen betogen. Nico L. is een klassieke rechtsextremist. Weliswaar geen lid van een organisatie, maar wel altijd aanwezige op betogingen waar ook andere rechtsextremisten zijn. Nico L. kijkt, zoals al gezegd, uit naar de ‘Belgians for Freedom’-betoging op 16 oktober. Aanstaande zondag is er al een gelijkaardige betoging in Den Haag (Nederland). “Nooit gedacht dat ik zo de pepperspray en het waterkanon zou missen”, schrijft Nico L. in een commentaar. Bij een betoging in Brussel in 2021 tegen de coronamaatregelen, waarbij een kat-en-muis-spel gespeeld werd tussen de politie en de betogers, trok Nico L. met zo’n gasmasker naar de betoging. Zoals ook Tomas Boutens. Als men zo aan betogingen deelneemt, is het duidelijk dat men niet goedschiks de aanwijzingen van de politie wil opvolgen. En dat de politie zich best voorbereidt op ongeregeldheden.

Voorbije woensdag 28 september 2022 was er ook nog het bericht in Knack en Le Soir over B., een onderofficier bij het Belgisch leger die banden heeft met voetbalhooligans van Sporting Charleroi en met een Waalse afdeling van het neonazistische netwerk Blood & Honour. Ook zijn tatoeages trokken de aandacht. Zo liet hij zich een zwarte zon tatoeëren en (het inmiddels verwijderde) ‘88’, getal dat staat voor “Heil Hitler”. B. was aanwezig op concerten van openlijk neonazistische muziekgroepen, haalde de media met een protestactie tegen de komst van een asielzoekersopvangcentrum in zijn gemeente en schreef op 20 april 2021 (de verjaardag van Adolf Hitler): “Gelukkige verjaardag, oom”. Speurders troffen bij B. – die in het leger schietinstructeur is – tal van vuurwapens aan én een schietstand in de kelder van zijn huis. Terwijl de man toch alle kansen heeft om zijn schietvaardigheden legaal te trainen. B. is inmiddels tijdelijk uit zijn functie gezet, en zijn veiligheidsmachtiging (die hem toegang geeft tot wapens) is ingetrokken.

Van Yannick V. over Nico L. tot B.: het is duidelijk dat ingegrepen moet worden tegen rechtsextremisten en het klimaat waarin rechtsextremisten met kwade bedoelingen als paddenstoelen uit de grond schieten.

Links: Yannick V.; rechts: Nico L. Een van de meer dan honderd mensen die een ‘like’ gaf aan de Facebookpost van Nico L. is de Borgerhoutse Voorpost’er John Wolf die genoemd wordt als verantwoordelijk uitgever van de rioolkrant tScheldt. John Wolf is enkel een strofiguur voor de echte makers van tScheldt (foto’s © Instagram en Facebook).