Tom Van Grieken gaat Bart De Wever achterna. Toen de N-VA bij de parlementsverkiezingen op 26 mei 2019 achteruitging van 31,9 % in 2014 naar 24,8 %, terwijl het Vlaams Belang steeg van 5,9 % in 2014 naar 18,5 % van de stemmen (voor de Vlaamse Parlementsverkiezingen, federaal zijn de cijfers iets anders maar blijven ze in de buurt) claimde N-VA-voorzitter dit als een vooruitgang voor de Vlaams-nationalistische partijen. Die zijn inderdaad vooruitgegaan (N-VA en Vlaams Belang waren in 2014 samen goed voor 37,8 % van de stemmen, en in 2019 behaalden ze samen 43,3 % van de stemmen). Maar zo bleef uit beeld dat de N-VA maar liefst een kwart van haar stemmen in 2014 is kwijtgespeeld in 2019. Naar aanleiding van de parlementsverkiezingen in Italië past Tom Van Grieken nu dezelfde truc toe voor de zusterpartij van het Vlaams Belang, de Lega van Matteo Salvini (foto hierboven: Matteo Salvini en Tom Van Grieken © Facebook).

Donderdag 22 september 2022 was Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken te gast bij Ongehoord Nieuws (een programma van de nieuwe, rechtse televisieomroep Ongehoord Nederland) om toelichting te geven over het verwacht succes van Giorgia Meloni en Fratelli d’Italia. Een beetje raar, toch. Een extreemrechtse Vlaming uitnodigen om uitleg te geven over de verkiezingen in Italië, alsof ze in Nederland geen extreemrechtse politici hebben die daar uitleg over kunnen geven. In Vlaanderen haalt toch niemand het in zijn of haar hoofd om bijvoorbeeld Geert Wilders uit te nodigen voor commentaar over de Italiaanse verkiezingen. Na Filip Dewinter en Sam Van Rooy mocht nu ook Tom Van Grieken aanschuiven bij Ongehoord Nederland, en Van Grieken kon het niet nalaten om er te zeggen dat hij meer affiniteit voelt voor Matteo Salvini van de Lega dan voor Giorgia Meloni en Fratelli d’Italia.

Na het succes van Meloni klinkt het anders. In een persbericht zegt Tom Van Grieken: “Ik wil onze vrienden van Fratelli d’Italia en Lega van harte feliciteren met de mooie kiesuitslag. Meloni en Salvini tonen aan wat er mogelijk is als rechts de verschillen overstijgt en de krachten bundelt. De kiesuitslag in Italië moet dan ook dienen als inspiratie voor alle Europese patriotten die opkomen voor hun identiteit en cultuur.” Plots rekent Van Grieken ook Meloni tot de politici waar hij grote affiniteit mee voelt, en niet enkel Salvini. Maar ja, Salvini is met zijn Lega achteruitgegaan van 17,4 % in 2018 naar 8,9 % voorbije zondag. Een halvering van het aantal stemmen, en dan is er geen Tom Van Grieken meer die enkel verwijst naar de zusterpartij van het Vlaams Belang. Jammer dat Van Grieken daarover geen vraag kreeg in de Terzake-studio voorbije maandag.

Vóór het verwachte succes van Giorgia Meloni zei Tom Van Grieken dat zijn voorkeur uitgaat naar Matteo Salvini en de Lega. Na de verkiezingen voorbije zondag spreekt Van Grieken over het succes van “Meloni en Salvini”. Dat de zusterpartij van het Vlaams Belang de helft van haar stemmen verloor, houdt de Vlaams Belang-voorzitter zo uit beeld (foto © Ongehoord Nieuws).

Het verschil met de Europese Verkiezingen in 2019 is nog spectaculairder. Toen was de Lega (Nord) nog de sterkste partij in Italië met 34,3 % van de stemmen. Nu is ze teruggezakt naar de vierde plaats met nog maar 8,9 % van de stemmen. Na Fratelli d’Italia (26 %), de sociaaldemocratische Partito Democratico (19 %), en de populistische Movimento 5 Stelle (15,6 %). De Lega van Matteo Salvini haalt bijgevolg nog maar iets meer dan een kwart van de stemmen als in 2019. Het is te begrijpen dat Tom Van Grieken daar niet spontaan over begint te praten. In sommige streken is de afgang nog groter. In Venetië haalde de Lega bij de Europese Verkiezingen nog bijna de helft van de stemmen, en nu minder dan vijftien procent. Bij de regionale verkiezingen in 2020 kreeg gouverneur en Lega-lid Lucia Zaia nog meer dan zeventig procent van de stemmen in en rond Venetië. Nu stemt nog geen vijftien procent in dezelfde streek voor de Lega.

Misnoegde kiezers voor regeringspartij Lega stemden nu voor oppositiepartij Fratelli d’Italia. Toen de Lega bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar al achteruitging, en Fratelli d’Italia Lega-stemmen inpikte, zei Matteo Salvini dat Giorgia Meloni “een onmogelijk lastpak” is. Voorbije zondag heeft Meloni de Lega verder leeggezogen. Iedereen is benieuwd hoelang Salvini zal kunnen leven met deze vernedering. Salvini is niet te beroerd om een regering waarin hijzelf zetelt te laten vallen. Dat deed hij bij de regering-Conti I waarin Salvini minister van Binnenlandse Zaken was. Salvini rekende erop dat hij bij verkiezingen hierna winst zou boeken, maar vervolgens werd de regering-Conti II gevormd zonder de Lega. In elk geval krijgt Giorgia Meloni met Matteo Salvini een rancuneuze macho in haar regering. Met Silvio Berlusconi krijgt ze nog zo iemand in haar regering. Berlusconi is het niet gewoon iemand boven hem te hebben staan, en toen hij Meloni benoemde tot minister van Jeugd en Sport maakte hij er geen geheim van dat hij Meloni als een “lichtgewicht” beschouwde.

De gemiddelde duur van een Italiaanse regeringscoalitie is dertien maanden. Benieuwd hoelang het nu gaat duren.

De achteruitgang van de Lega is plezant, maar de te verwachten uiterst rechtse regering is dat natuurlijk niet. Vandaar origineel protest aanstaande zaterdag bij de Italiaanse ambassade in Brussel (foto © RV).
Advertentie