Aanstaande zaterdag 24 september 2022 trekt het Vlaams Belang voor een familiedag naar het pretpark Bobbejaanland, opgericht door en genoemd naar zanger-cowboy Bobbejaan Schoepen. Het Vlaams Belang viert er haar 45 jaar bestaan , en legt daarvoor bussen in vanuit heel Vlaanderen (illustratie hierboven © RV). 45 jaar, dat is bijgevolg gerekend vanaf 1 oktober 1977 als de Vlaams Nationale Partij (VNP) van Karel Dillen opgericht wordt, en 19 november 1977 als de Vlaamse Volkspartij (VVP) van Lode Claes opgericht wordt. Partijen die in 1978 een kartel vormen om onder de naam Vlaams Blok deel te nemen aan de verkiezingen op 17 december 1978. De jaren als Vlaams Blok, inclusief de veroordeling voor racisme, behoren dus tot het DNA van het Vlaams Belang. Het is de tweede keer dat het Vlaams Belang naar Bobbejaanland trekt, en er is een laat maar groeiend protest tegen ontstaan.

Bobbejaan Schoepen (1925-2010) was een ondernemend en veelzijdig artiest die zich vaak uitdoste als een cowboy en volkse thema’s bezong, veelal in een aan de country-and-western-traditie ontleende stijl. In de jaren vijftig en zestig is hij heel bekend in Vlaanderen en geniet hij ook internationaal bekendheid. Hij zoekt een vaste plek voor zijn optredens en vindt die in Lichtaart (Kasterlee), in de Antwerpse Kempen. Op 31 december 1961 opent hij er Bobbejaanland, aanvankelijk vooral een theaterzaal met 1.200 plaatsen en daarrond een grote zwemvijver en een aantal attracties zoals monorails en carrousels. Geleidelijk aan neemt het aantal attracties de overhand en in 2004 wordt Bobbejaanland overgenomen door de het Spaanse bedrijf Parques Reunidos dat meer dan vijftig attractieparken, dierenparken en andere parken in Europa exploiteert. Een paar jaar eerder is bij Bobbejaan Schoepen darmkanker vastgesteld. Een van zijn laatste vertolkingen is het wondermooie Le temps des cerises dat geassocieerd wordt met de Commune van Parijs (1871) en Bobbejaan Schoepen opneemt samen met Geike Arnaert.

Over het debuut van Bobbejaan Schoepen in 1943 doet een verhaal de ronde dat echter ook aan Bob Davidse (‘Nonkel Bob’) wordt toegeschreven. Het gaat in elk geval over een optreden in 1943 in de Ancienne Belgique in Antwerpen. De liedjeskeuze moet vooraf voorgelegd worden aan het Duits bestuur in België. Zo ook met het Zuid-Afrikaans lied Mamma, ‘k wil ’n man hé, maar alleen het eerste couplet wordt voorgelegd aan de Duitsers. Het derde couplet luidt: “Mama, ek wil een man hée, watter een man mijn lieve kind? Wil jij soms een Duitser hée, neen mama, een Duitse man die wil ek nie, want schweinefleisch (varkensvlees, AS) dat lust ek nie…”, waarop zowat iedereen in de Ancienne Belgique begint te applaudisseren. Bobbejaan Schoepen dan wel Bob Davidse wordt onmiddellijk aangehouden door enkele aanwezige nazi’s. Hij, wie het dan ook was, wordt drie weken lang vastgehouden, maar uiteindelijk vrijgelaten nadat blijkt dat het zingen van het lied vooraf is voorgelegd aan de Duitsers.

Bobbejaan Schoepen (foto © Vlaamse Wonderjaren).

In 2007 houdt het Vlaams Belang een eerste keer een familiedag in Bobbejaanland. Die familiedagen, vroeger gezinsdagen genoemd, beginnen in 2002 met een gezinsdag in het Boudewijnpark in Brugge. Het is een reactie op de 1 mei-optochten in Antwerpen in 2000 en in Mechelen in 2001 die ontsierd werden door Vlaams Blok’ers die “islamieten = parasieten” scandeerden. Volgens getuigen op aansporen van mensen uit het Vlaams Blok-middenkader. De hogere Vlaams Blok-kaders vinden het echter hinderlijk voor hun poging om over te komen als een rechtse maar fatsoenlijke partij. Vandaar dat op 1 mei 2002 wordt overgeschakeld naar de formule van gezinsdagen, waar er minder de gelegenheid is om dergelijke zaken te scanderen. De gezinsdag in Bobbejaanland in 2007 is er een waarbij Frank Vanhecke, Marie-Rose Morel en Filip Dewinter samen op de eerste rij in een monorail zitten. Een paar maanden later, bij de verkiezingen op 10 juni 2007, verliest het Vlaams Belang 220.000 stemmen ten overstaan van de verkiezingen in 2004. De meningsverschillen tussen partijvoorzitter Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel enerzijds en Filip Dewinter en Gerolf Annemans anderzijds nemen toe, en het Vlaams Belang zal hierna nog verder zakken bij de verkiezingen.    

Streekgenoot Sis Van Eeckhout herinnert zich: “Bob en Josée Schoepen hebben destijds, toen het familiepark nog in hun bezit was en door hen beheerd werd, bij herhaling en nadrukkelijk afstand genomen van het Blok en elke vorm van racisme.” Wanneer het Vlaams Belang op 31 maart 2007 haar eerste familiedag in Bobbejaanland houdt, zegt Tom Schoepen, de jongste zoon van Bobbejaan Schoepen: “Onze familie distantieert zich uitdrukkelijk van het beleid dat in Bobbejaanland wordt gevoerd.” Tom Schoepen vervolgt: “De emotionele band met dat voormalige familiebedrijf blijft natuurlijk bestaan. Maar het is al een paar jaar dat wij ons totaal niet meer kunnen vinden in de geest en de manier waarop het pretpark wordt gerund. De beslissing om het pretpark exclusief ter beschikking te stellen aan een politieke partij, nota bene op de allereerste dag van het nieuwe seizoen, is voor ons onbegrijpelijk. Toen Bobbejaanland nog eigendom was van mijn ouders heeft het toenmalige Vlaams Blok verscheidene malen gevraagd om het park af te huren. Mijn ouders hebben dat altijd geweigerd. Los van de ideologie van die partij, vonden ze dat Bobbejaanland consequent apolitiek moest zijn. Nu wordt dat principe blijkbaar om commerciële redenen overboord gegooid.”

De Vlaams Belang-familiedag in Bobbejaanland in 2007 zorgde voor de cover van het boek van Apache-journalist Tom Cochez Eigen Belang Eerst (Uitgeverij Van Halewyck, 2010). Cartoonist Paulo had gelijk met de afgang van het Vlaams Belang vanaf die familiedag in 2017 te voorspellen. Van 24,2 % van de stemmen bij de verkiezingen in 2004 naar: 19 % in 2007, 15,3 % in 2009, 12,6 % in 2010, en 5,9 % in 2014 (foto’s © RV en archief AFF).

Deze keer is er protest ontstaan vanuit de webshop Bahía. De zaakvoerders zeggen het zo in hun protestbrief: “Ik was een enorm tevreden klant van jullie pretpark, hierdoor betreurt het me enorm om te zien dat er een familiedag wordt gehouden in jullie pretpark door Vlaams Belang. Dit is onacceptabel en allesbehalve neutraal. We kunnen niet begrijpen dat u iets kunt faciliteren van een haatdragende partij. Een partij die vele mensen in gevaar brengt. Een partij die stond te popelen om iemand als Dries van Langenhove te omarmen. Iemand die oproept tot haat, selfies neemt met zware wapens, vrouwen terug aan de haard wil en lacht met gaskamers. Eens je iets faciliteert voor een organisatie kan je u daar moeilijk van distantiëren. Het is heel duidelijk dat u ofwel hun ideologie omarmt of dat jullie heel veel waarde leggen aan geld, waardoor jullie zelfs jullie eigen normen en waarden makkelijk aan de kant schuiven. Wat voor boodschap geeft dit aan jullie diverse klanten en jullie personeel? Uw park heeft hiermee een statement gemaakt. Laat mij u herinneren aan jullie normen en waarden: ‘Wij zijn nog steeds van mening dat iedereen, ongeacht leeftijd, origine of geaardheid zich welkom dient te voelen in ’t Plezantste Land! Zonder dat wij zelf zullen stigmatiseren en hierdoor doelgroepen uitsluiten.’ Het is heel duidelijk dat deze woorden weinig betekenen voor u. Ik denk dat u enorm onderschat hoeveel verontwaardiging dit oproept in Vlaanderen. Hoe kan je verwachten dat mensen zich ooit nog veilig gaan voelen in Bobbejaanland als u verder gaat met het organiseren van deze familiedag? Met zo een organisatie wil ik niets meer te maken hebben. We zetten geen voet meer in jullie pretpark als jullie dit event laten doorgaan! En ik beloof je, meer mensen zullen volgen.”

Bahía kreeg inmiddels een antwoord waarin Bobbejaanland zegt dat het enkel als facilitator optreedt en “zich ten allen tijden distantieert van mogelijke uitdrukkingen of ideologieën van een van onze partijen waarmee we samenwerken om zulke familiedagen mogelijk te maken”. Bobbejaanland verwijst ook naar de familiedagen die bij hen georganiseerd werden door de CD&V en De Lijn, maar gaat niet in op het verschil tussen de CD&V en De Lijn enerzijds en het Vlaams Belang, met de in de protestbrief aangehaalde Dries Van Langenhove, anderzijds.

Vanuit Bahía wordt opgeroepen nog meer protestbrieven te sturen naar: info@bobbejaanland.be. Of Bobbejaanland te bellen op 014 55 78 11. Hoe meer ze protest krijgen, hoe beter. “We kunnen niet stil blijven! Het feit dat een haatdragende partij de mogelijkheid heeft om iets te organiseren op een pretpark waar we zelf graag naartoe gaan met onze kinderen, zou ons aan het denken moeten zetten. Er wordt meer en meer getolereerd! Dat zou niet mogen gebeuren”, zegt Bahía dat besluit met een citaat van Myriem El Kaddouri (zie hieronder).

Oproep van Bahía. De modelbrief om te protesteren vindt u hier, maar er zijn ook eigen en kortere versies verstuurd (foto’s © Instagram).

Naschrift, 25 september 2022. Niet dat we er aan twijfelden, maar in De Zondag van 25 september 2022 bevestigde Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens: “Vlaams Blok en Vlaams Belang zijn één en dezelfde partij”. De familiedag in Bobbejaanland verzamelde 7.000 Vlaams Belang-leden. Later dit jaar organiseert het Vlaams Belang ook nog een sinterklaasfeest in Plopsaland Hasselt. Ongetwijfeld met pekzwarte Zwarte Pieten.

Advertentie