Frontnacht mocht dan wel niet doorgaan, in het neonazistisch circuit circuleert de affiche voor een ander concert met groepen waar neonazi’s op verlekkerd zijn. Volgende week zaterdag 10 september wordt ergens in Vlaanderen een concertavond ingericht met één Franstalige Belgische en vier Franse neonazimuziekgroepen. Zoals bij de Blood & Honour-concerten wordt de exacte locatie pas de dag zelf bekendgemaakt, en slechts aan een select publiek.

De Belgische groep is Les Eburons uit Brussel. Zanger Glenn Boréen – die op de IJzerwake voorbije zondag was – is een verfranste Vlaming. De drummer van de groep verschuilt zich op de cd Hiver Nucléaire achter het pseudoniem ‘Joholocaust’ (sic). Wie de cd uit het doosje er rond wil halen, krijgt meteen een citaat te lezen van Léon Degrelle die in 1936 de Belgische fascistische beweging Rex oprichtte. In de Tweede Wereldoorlog bracht Degrelle het Waals Legioen van de Waffen-SS op de been, troepen die vochten aan het oostfront. Na 1945 werd Degrelle in België bij verstek ter dood veroordeeld. Hij overleed in 1994 in het Spanje van dictator Franco, waar hij asiel en een nieuwe identiteit kreeg. En af en toe bezoek uit Vlaanderen kreeg, zoals van Koen Dillen (zoon van…). Volgens het citaat van Degrelle is er een enorme morele ommekeer nodig. Met mannen die leren liefhebben, zich opofferen, leven, vechten en sterven voor een hoger ideaal. Het titelnummer Hiver Nucléaire (“Nucleaire winter”) gaat niet over kernenergie of kernbommen, maar over vreemde volkeren die voor de val van de Europese beschaving zorgen.

Volgens het nummer Destruction (“Verwoesting”) worden onze waarden en zeden, onze naties en identiteiten, onze fierheid en beschaving vernietigd om beter te passen in een Zionistisch project. Daarom moet het communisme, het kapitalisme, het zionisme (“verborgen achter de vrijmetselaarsloge”) en het mondialisme vernietigd worden. In Demence (“Dementie”) is het wereldbeeld al niet vrolijker. Mensen worden als varkens naar het slachthuis geleid, vrijheid is slechts onder voorwaarden, langzaamaan voelen we de dood. In een ander nummer op dezelfde cd worden antifa’s, communisten, politiemensen en rechters uitgescholden voor hoerenzonen. Bij de cd Nous voulons, nous sommes (“Wij willen, wij zijn”) wordt ook al uitgepakt met een citaat van Léon Degrelle. Op een van de foto’s draagt een lid van Les Eburons een T-shirt met een Keltisch kruis en het opschrift White Power World Wide. Op een andere foto draagt dezelfde man op zijn jas de afbeelding van een doodshoofd zoals bij de SS-Panzer-Division Totenkopf.

Les Eburons. Zanger Glenn Boréen kijkt maar vies als hij met twee stukken chips een davidster heeft gevormd (foto’s © RV en Facebook).

Datzelfde SS-doodshoofd vinden we ook terug in het wapenschild van de Franse neonazimuziekgroep Match Retour, samen met een voetbal, een pul bier en een boksbeugel. Het vat goed samen waar de groep uit Lyon voor staat: neonazisme en voetbalhooligans. Op de cd Deuxième Mi-Temps (“Tweede helft”) wordt de Amerikaanse maffiabaas Al Capone gehuldigd (“Voor altijd mijn idool”). In het nummer Blood and Honour wordt dan weer de loftrompet afgestoken voor Ian Stuart Donaldson, oprichter van het neonazistisch netwerk Blood & Honour (“Tegenover de antifascisten, anarchisten en communisten zijn zij de enige realisten tegen die parasieten”). In het tekstboekje is bij het nummer Une cause nationale (“Een nationale zaak”) Vercingetorix afgebeeld die links op de affiche voor het concert staat (zie foto helemaal bovenaan en onderaan, rechts staat Ambiorix zoals hij afgebeeld wordt in een standbeeld in Tongeren © RV). Vercingetorix leefde van circa 80 tot 46 jaar vóór onze tijdstelling, en was de koning en leider van de Arverni-stam die de Galliërs verenigde in een mislukte opstand tegen de Romeinse troepen.

In het nummer FCK ISIS wordt niet alleen Islamitische Staat verworpen, maar ook alles wat bij de islam hoort. Op de titelloze debuutcd van Match Retour worden meerdere afdelingen van Blood & Honour bedankt, en is er een “speciale vermelding voor onze Belgische broers: Suck, Bjorn, Sven, Teun, Roel, Eef…”. “Suck” is de bijnaam van Fabian Davidts, zanger bij de groep uit het Blood & Honour-circuit Les Vilains, die lange tijd de beruchte skinheadkroeg De Kastelein in Brugge openhield en nu café Barock in Brugge openhoudt, en inrichter was van het ‘Still Standing Vlaanderen’-neonaziconcert in Oostkamp op 12 januari 2019. Sindsdien is er, voor zover bekend, geen neonaziconcert meer geweest in Vlaanderen. Tot volgende week zaterdag. Op 20 april 2019 speelde Match Retour op een feest ter gelegenheid van de 130ste verjaardag van Adolf Hitler; vorig jaar augustus op een bijeenkomst in Zwitserland van de Hammerskins, een Amerikaans netwerk van neonazistische en gewelddadige skinheads met enkele afdelingen in Europa..

Hoes van de cd Deuxième Mi-Temps mét het wapenschild van Match Retour, wapenschild ook als tatoeage op de borst van de zanger van Match Retour. Dat hij tegen het communisme is, moest ook vereeuwigd worden in een tatoeage (foto’s © RV en Facebook).

De drie andere groepen op de affiche zijn eerder support acts. Peine Capitale steekt op hun titelloos debuutalbum onder andere de draak met “LGBTQXYZ+”. In officiële videoclips van de groep worden opvallend veel militairen getoond: de ene keer militairen in een wereldoorlog die strijden tegen complotten van joden en vrijmetselaars; een andere keer militairen die in strakke pas paraderen in tegenstelling tot de uitspattingen op Gay Prides en bij transgenders. Mauvais Troquet is een Franse Oi!-groep (Oi! is een genre binnen de punkmuziek, AS) die geen moeite heeft om het podium te delen met neonazistische groepen. Een filmpje van een optreden toont een fan met een Blood & Honour-T-shirt. Riot Krew is een andere Franse Oi!-groep. Het is een patriottische groep die zowel opkomt voor Frankrijk als voor de verschillende Franse streken. Op hun cd Mauvaise Troupe staat een nummer getiteld Diksmuide 08… In het nummer wordt onder andere verwezen naar de stad Ieper, een concert in België en ambiance bij het hernemen van de muziek van Skrewdriver (de groep van Blood & Honour-oprichter Ian Stuart Donaldson, AS), de Turnhoutse Oi!-muziekgroep Short Cropped die meermaals het podium deelde met neonazistische muziekgroepen, en de hierboven al genoemde Belgische Les Vilains. Alhoewel Riot Krew een groep is uit Monbéliard, aan de grens van Frankrijk met Zwitserland, lijken zij Vlaanderen goed te kennen.

Zoals de voor Frontnacht aangekondigde groepen elkaar al jaren kennen, is dat ook zo voor de nu aangekondigde groepen. Op 15 oktober 2008 zouden genoemde Short Cropped, Les Vilains én Match Retour in de thuisstad van die laatste Lyon een concert geven, maar dat werd geannuleerd toen de eigenaar begreep voor welke groepen hij zijn zaal nietsvermoedend had verhuurd. Wie op een of andere afgelegen plaats in Vlaanderen volgende week zaterdag plots veel Franse autonummerplaten ziet, weet hoe laat het is.

De tekst van het nummer Diksmuide 08… van Mauvaise Troupe, en de volledige concertaffiche (foto © RV).

Naschrift, 31 augustus 2022. Een Franstalige versie van dit artikel, met nog wat extra informatie, kan je lezen bij RésistanceS.