Zoals voorspeld mochten Tomas Boutens en zijn Project Thule (foto hierboven, Boutens als eerste van rechts © VTM Nieuws) andermaal een stand open houden op de IJzerwake zondag 28 augustus 2022. Boutens werd in 2014 veroordeeld voor terrorisme als leider van het neonazistische Bloed Bodem Eer Trouw (BBET), en datzelfde jaar ook nog eens voor wapenbezit in Nederland. De rechtbank in Dendermonde veroordeelde Boutens tot vijf jaar cel waarvan één jaar met uitstel voor de BBET-zaak, en een half jaar cel met uitstel voor handel in anabolen enzomeer, en nog eens een half jaar cel met uitstel voor diverse geweldplegingen. De rechtbank in Alkmaar veroordeelde Boutens tot tien maanden cel waarvan zes maanden met uitstel, de zwaarste straf bij de vier veroordeelden in de Ulfhednar-zaak (Ulfhednar was een Nederlandse afsplitsing van het neonazistische Blood & Honour, AS). Anno 2022 staat Tomas Boutens bij de veiligheidsdiensten nog altijd aan de top van in het oog te houden rechtsextremisten. Bij de veiligheidsdiensten is hij gecatalogeerd als ‘haatpropagandist’ én als ‘potentieel gewelddadige extremist’, en dat is ook de IJzerwake-organisatoren bekend.

IJzerwake-voorzitter Wim De Wit zei in zijn toespraak: “Ook voor ons is het ondenkbaar dat neonazistische groepen een forum krijgen op deze weide”, maar met Project Thule zitten we daar niet ver van af, en die mocht dit jaar zelfs een Project Thule-vlag laten wapperen hoog boven hun stand en de IJzerwake-weide. Voor zijn huidige visie verwijst Boutens naar zijn in eigen beheer uitgegeven boek Schemer over het Avondland (2021). Probleem daarbij is dat alleen al de twee hoofdstukken die Boutens in zijn eigen boek wijdt aan BBET bewijzen dat hij niet alles vertelt. Boutens verwijst naar het tijdschrift Bloed Bodem Eer Trouw maar ‘vergeet’ te vermelden dat het bulkte van racisme, negationisme en antisemitisme. Bij de BBET-rechtszaak deden de advocaten niet eens de moeite om dit te betwisten. Boutens rept ook niet over de BBET-meetings als steun voor negationisten, en met negationisten als spreker. Als Boutens schrijft dat hij in Noord-Holland verbleef toen VRT-journalist Rudi Vranckx hem interviewde, schrijft hij niets over waarom en bij wie (de Ulfhednars, AS) hij was ondergedoken, terwijl in Dendermonde de rechtbankzittingen over de BBET-zaak waren begonnen. Enzovoort. Boutens is iemand die niet meteen het achterste van zijn tong laat zien.

Ook de neonazistische leider van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) Constant Kusters was gisteren andermaal op de IJzerwake-weide. Anders dan vorig jaar had de NVU dit jaar ook een stand op de IJzerwake-weide. In een interview met het Reformatorisch Dagblad gepubliceerd op 4 juni 2005 en hernomen op de website van de NVU zegt Custers na de vraag waar zijn visie vandaan komt, wie hem inspireert: “Je wordt als nationaalsocialist geboren. Je hebt het of je hebt het niet. Mijn overtuiging is sterker geworden in de loop der jaren. Waardoor? Jullie christenen hebben de Bijbel waaruit je het geloof haalt. Zo heb ik ook mijn boeken. In de eerste plaats ons partijprogramma, daarnaast andere – veelal verboden – boeken. Het is moeilijk te zeggen welke persoon mij het meeste aanspreekt. Hitler is natuurlijk een groot voorbeeld voor me.” Intussen, zeventien jaar later, is de aanhang van de NVU in Nederland kleiner dan hij ooit was, en opzichtige neonazistische kledij zie je niet meer bij NVU-bijeenkomsten, maar oude liefde roest niet.

De NVU-stand op de IJzerwake 2022, en een selfie van Constant Kusters en Filip Dewinter – die met zijn stand ernaast stond, een stand van het Hertogfonds dat Dewinters jongste boek over de ‘omvolking’ uitgeeft (foto’s © Facebook).

Oude liefde roest niet. Toen Constant Kusters op 23 april 2022 in Vlaanderen was, ging hij eerst op bezoek bij Pieter en Carrera Neefs in Wuustwezel. Pieter Neefs was in 1994 op de allereerste activiteit van Blood & Honour Vlaanderen; dochter Carrera Neefs kennen we onder andere van het bloemen neerleggen aan het graf van Willem Heubel, de eerste Nederlandse vrijwilliger voor de Waffen-SS. De trip vanuit Arnhem naar Wuustwezel ging verder naar Duffel, waar Project Thule haar tweede provinciale voorstellingsavond hield in café De Klokke. Zoals bij de eerdere voorstellingsavond in West-Vlaanderen waren de sprekers Luk De Gent (United, Mars tegen Straffeloosheid), Rob Verreycken (intussen in de media genoemd als man achter Frontnacht, maar volgens hemzelf zat “een ploeg van zowat 10 vooral jonge mensen” achter Frontnacht) en Tomas Boutens. De Gent, Verreycken en Boutens organiseerden op 27 juni 2021 overigens ook de eerste herdenking voor de geflipte beroepsmilitair Jürgen Conings. In Duffel was Constant Kusters gastspreker, in een zaaltje waar minstens evenveel lege stoelen stonden dan stoelen bezet door toehoorders. Het juni-nummer van het NVU-tijdschrift Wij Europa brengt een verslag van die avond – terwijl langs Vlaamse kant zedig gezwegen werd over het verloop van de avond.

Wij Europa: “De spreker Tomas Boutens, die inmiddels al een aantal boeken op zijn naam heeft staan, hield een vlammend betoog over de samenwerking van verschillende nationalisten in Nederland en Vlaanderen. Maar vooral om initiatieven op te zoeken, elkaar te verbinden en gemeenschappelijke acties te organiseren. Een oproep aan NVU-leden om dit soort bijeenkomsten ook eens bij te wonen (…). Vooral de massademonstraties die hebben plaatsgevonden in Vlaanderen en Nederland tegen de ‘verplichte coronavaccinatie’ / ’coronavaccinatiedwang’ hebben het volk  in beweging gebracht en brachten de Staten aan het wankelen. Niet de massa-immigratie maar een uit de hand gelopen griepvirus kreeg de massa in beweging. Uitsluiting van mensen die niet gevaccineerd waren en het verzet hiertegen, heeft de beweging in Nederland en Vlaanderen weer een gezicht gegeven. En vooral de onmacht van de heersende kliek is toen pijnlijk duidelijk geworden. Een rode draad van de toespraak van de spreker was het feit dat onze politieke activiteit niet stopt bij een stem op een rechts-radicale partij of een lidmaatschap bij Vlaams Belang, FvD (Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet, AS) of de NVU. We moeten actief zijn en ons verbinden.”

Wij Europa, juni 2022 (foto © RV).

Ook Volksverzet en nog een andere Nederlandse groupuscule was op de IJzerwake 2022. Vorig jaar was het neonazistische Volksverzet een eerste keer op de IJzerwake. Na onder andere op 20 april 2022 de verjaardag van Adolf Hitler met taart en ander gebak gevierd te hebben, was Volksverzet gisteren dus opnieuw op de IJzerwake. Hallo Wim ‘Ook voor ons is het ondenkbaar dat neonazistische groepen een forum krijgen op deze weide’ De Wit? Voor de mogelijke komst van Volksverzet was anders gewaarschuwd door Antifascista Siempre en Het Nieuwsblad.

Op de IJzerwake kregen de Project Thule’rs, NVU’ers, Volksverzet’ers, Vlaams Belang’ers en anderen volop de kans om te verbinden. “Volgens de organisatoren waren er 3.000 aanwezigen, even veel als bij de corona-editie vorig jaar”, schrijft Doorbraak. Maar vorig jaar waren er volgens diezelfde organisatoren 2.450 aanwezigen. De organisatoren slaan er bijgevolg maar een slag naar als ze het aantal aanwezigen tellen. Een visuele vergelijking, waarbij je ook het aantal mensen dat recht staat kan inschatten, was moeilijk omdat het podium dit jaar op een andere plaats dan vorig jaar was opgesteld. “Het was wel duidelijk dat de duizend stoelen niet allemaal gevuld waren”, schrijft Doorbraak nog. De politie schat het aantal aanwezigen op tussen de 1.000 en 1.500. Doorbraak schrijft niets over de aanwezigheid van aangebrand volk op de IJzerwake. Zoals wij vorige vrijdag al schreven: opzichtige neonazistische kledij is niet meer gebruikelijk. Dat maakt het moeilijker om neonazi’s te herkennen, maar betekent niet dat ze er niet zijn.

Volksverzet op de IJzerwake gisteren, en taart en gebak voor de viering bij Volksverzet van Adolf Hitlers verjaardag (foto’s © Telegram en Volksverzet).
Advertentie