Alhoewel we elke week ’t Pallieterke kopen – iemand moet het doen – is het vele weken geleden dat we nog iets interessant lazen in het weekblad. Deze week is het anders met het commentaar van ‘oud-hoofdredacteur’ en nog steeds boegbeeld van ’t Pallieterke Karl Van Camp. ’t Pallieterke heeft officieel geen hoofdredacteur meer. De laatste was Wim De Smet, maar een jaar na zijn aanwerving werd hij in september vorig jaar ontslagen. Daarna ging hij aan de slag bij Doorbraak. Karl Van Camp is altijd het opinieartikel bovenaan blz. 2 blijven schrijven, met als nieuwe ondertekening “oud-hoofdredacteur”. Deze week gaat zijn commentaar over de toekomst van de IJzerwake (foto hierboven: IJzerwake 2019 © cc. Wikimedia/Tooghanger). Aanleiding is de commotie over Frontnacht. Intussen is Frontnacht ook door de IJzerwake zelf afgeblazen. De IJzerwake start een procedure bij de Raad van State, maar pas in september of later. Bijgevolg is er alvast dit jaar geen Frontnacht. Ook de braai en de camping zijn geannuleerd. Hiermee is het verzet tegen Frontnacht de best geslaagde antifascistische actie van de jongste jaren.

Karl Van Camp in ’t Pallieterke, 18 augustus 2022: “De IJzerbedevaart in Diksmuide is in de jaren ’80 ten dele ondergegaan aan de aanwezigheid van buitenlandse neonazi’s die voor overlast zorgden op de zaterdagavond. De negatieve nieuwsberichten over de vechtpartijen, neonazi’s, arrestaties op de vooravond van de IJzerbedevaart, zorgden ervoor dat veel bedevaarders afhaakten op de dag zelf. Ik schrijf wel degelijk ‘ten dele’. De andere oorzaak was natuurlijk de interne tweestrijd binnen het organiserende IJzerbedevaartcomité. Maar dat is een ander verhaal. De incidenten met neonazi’s vonden altijd plaats op zaterdagavond. Ik heb er nooit een gezien op de bedevaartweide op zondag. De neonazi’s waarvan sprake lagen dan nog hun roes uit te slapen. Op zaterdagavond paradeerden ze door de straten van Diksmuide, rechtse skinheads uit Nederland, leden van het Britse National Front en dito soortgenoten. (…) Ik denk dat er nooit meer dan 100 van die buitenlandse neonazi’s aanwezig waren. De berichtgeving errond heeft echter wel mee voor het einde van de IJzerbedevaarten gezorgd.”

“Is dit hetzelfde lot dat de IJzerwake zal ondergaan? De organisatie van IJzerwake wilde een ander en jonger publiek aantrekken. En dus zou er aan de vooravond van de IJzerwake een muziekfestival georganiseerd worden met identitaire muziekgroepen uit heel Europa, onder de naam Frontnacht. Extreemlinks ging op zoek naar informatie over de geprogrammeerde groepen en ontdekte enkele dubieuze teksten en zangers. De organisatoren van Frontnacht benadrukten eerder al dat neonazi’s geweerd zouden worden. De Standaard en zusterkranten Het Nieuwsblad en GvA lieten in de editie van dinsdag ene Thorsten Hindrichs, muziekwetenschapper aan de universiteit van Mainz, aan het woord. De man is ‘gespecialiseerd’ in extreemrechtse muziek, maar behoort zelf natuurlijk tot de linkse Antifa-scene. De journalist van dienst kreeg zijn informatie via extreemlinkse organisaties zoals Blockbuster (sic, het is niet de eerste keer dat Blokbuster fout geschreven wordt bij ’t Pallieterke, AS) en AFF (Anti-Fascistisch Front, AS).

Wanneer je met mensen als Rob Verreycken en Tomas Boutens de media haalt, is dat natuurlijk niet de beste publiciteit voor de IJzerwake (foto: Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws, 18 augustus 2022 © RV).

“De publicatie van het artikel over Frontnacht in bovenstaande kranten was uitermate goed gepland, want diezelfde dinsdagnamiddag zou het schepencollege in Ieper opnieuw beraadslagen over de toelating, na nieuw advies van het OCAD, de instelling die alle relevante informatie en inlichtingen over terrorisme, extremisme en problematische radicalisering verwerkt. (…) Dinsdagavond blokletterde De Standaard online: “Frontnacht brengt de ware aard van IJzerwake naar boven”. De teneur is meteen duidelijk. Na Frontnacht moet nu ook de IJzerwake eraan geloven. Ook binnen de Vlaamse Beweging was niet iedereen onverdeeld gelukkig met Frontnacht. Ook aan de rechterzijde niet. Ik ken de organisatoren van IJzerwake persoonlijk en daar zitten geen neonazi’s bij. Maar ondertussen is de imagoschade voor IJzerwake niet te overzien. En dat had vermeden kunnen worden.”

Karl Van Camp heeft gelijk: de imagoschade voor IJzerwake had vermeden kunnen worden. Karl Van Camp is vertrouwd met de Vlaamse Beweging langs haar meest radicale kant. Als student is hij als NSV’er betrokken bij een gewelddadig incident in Leuven, samen met onder andere Jurgen Ceder – intussen eveneens elke week een bijdrage leverend aan ’t Pallieterke. Hetzelfde weekblad voor ‘mensen met een goed hart en een slecht karakter’ is sponsor van Berkenkruisje, de opvolger van het blad van het Sint-Maartensfonds Berkenkruis. Eén van de actiefste auteurs van Berkenkruisje is Jos Wouters, lid van de Algemene Vergadering van de IJzerwake en contactpersoon voor de IJzerwake in de provincie Antwerpen. De wereld is klein in en om ’t Pallieterke, de IJzerwake enzomeer.

Dit jaar – we durven er een bak abdijbier op verwedden – wordt de eerder dit jaar overleden Koen Pauli gehuldigd op de IJzerwake. Koen Pauli is een zoon van Toon Pauli, lid van de SS-Division Langemarck en laatste voorzitter van het Sint-Maartensfonds. Koen Pauli zette het werk van zijn vader verder met onder andere het verzorgen van de graven van oostfronters in het verre buitenland. In ’t Pallieterke verscheen geen woord over het overlijden van Koen Pauli, alhoewel Karl Van Camp op de begrafenismis voor Koen Pauli was. Als Koen Pauli op de komende IJzerwake een bloemenhulde krijgt, zal Karl Van Camp instemmend knikken.

Tomas Boutens (vijfde van rechts) met Project Thule op de IJzerwake vorig jaar. Wedden dat hij er dit jaar opnieuw is spijts zijn bekendheid en reputatie (foto © Facebook)?