Morgen, dinsdag 16 augustus 2022, zou het college van burgemeester en schepenen in Ieper zich opnieuw bezinnen over Frontnacht, muziekfestival met groepen uit het neonazistisch circuit aan de vooravond van de IJzerwake einde deze maand. Schepen Diego Desmadryl (Open Ieper, de lokale variant van Open VLD) zei aan Het Laatste Nieuws: “We hebben nieuw onderzoek laten doen, onder meer door OCAD, rond de voorwaarden die we de organisatoren hadden opgelegd. Met nieuwe adviezen bekijken we nu of het festival al dan niet kan plaatsvinden.” Die voorwaarden zijn problematisch: desgevallend in de loop van het concert het festival stilleggen. Bezorgde burgers uit Ieper zeggen in een Open Brief dat dit in de praktijk onhaalbaar is, terwijl niet-ingrijpen een vrijgeleide geven is aan het spuien van haat, racisme en fascistisch gedachtegoed (foto hierboven: duidelijke boodschap van Duitse antifascisten © AFF).
Ieper wordt bestuurd door een coalitie van Open Ieper (= Open VLD) die drie collegeleden waaronder de burgemeester levert, Vooruit met eveneens drie collegeleden, en N-VA met één collegelid. In Het Nieuwsblad zegt Bernard Van Isacker, voorzitter van N-VA Ieper: “Wij zijn voor een vrije meningsuiting en willen dit recht zo goed mogelijk bewaken. Een mening kan echter niet vrij zijn als ze aanzet tot geweld, racisme of andere illegale praktijken. Het lijkt ons daarom noodzakelijk dat we adviezen krijgen van de veiligheidsdiensten over het al dan niet moeten weigeren van bands of het intrekken van de vergunning.” Het OCAD, coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse voor extremisme en terrorisme, waarschuwt in haar vorige week bekendgemaakt Activiteitenverslag 2021 voor jihadistisch extremisme als grootste dreiging, maar ziet rechtsextremisme in opmars. Is het dan het moment om rechtsextremisten de gelegenheid te bieden met elkaar contacten te leggen, met hun favoriete muziek op de achtergrond?
Het Vredescollectief Ieper heeft de beschikbare teksten bij de cd’s van de aangekondigde buitenlandse groepen geanalyseerd (over de aangekondigde Vlaamse groep is bitter weinig bekend) en in een bijlage bij hun Open Brief vijfendertig tekstfragmenten geciteerd, ondergebracht in de door het Ieperse stadsbestuur aanzien als problematische categorieën: aanzetten tot discriminatie en geweld, rassuperioriteit en rassenhaat, en verheerlijken van neonazisme. Bij ReactNieuws – waar IJzerwake-medeorganisator Rob Verreycken het toetsenbord beroert – bekritiseerden ze de interpretatie van één tekstfragment. Over andere tekstfragmenten zoals bijvoorbeeld een oproep voor “een tweede zwarte oktober”, een verwijzing naar de mars op Rome in oktober 1922 die de Italiaanse fascistische dictator Benito Mussolini aan de macht bracht, en andere verwijzingen naar Mussolini, zwijgen ze in alle talen bij ReactNieuws.

In een persmededeling ondertekend door IJzerwake-voorzitter Wim De Wit wordt als enig ander feit aangehaald: “In het vet wordt ook een citaat verspreid van een Italiaan, maar die Italiaan maakt geen deel van een groep die optreedt.” Het Vredescollectief schreef: “De band Bronson is ontstaan binnen de gelederen van het neofascistische CasaPound. Dit is een organisatie geleid door Gianluca Iannone. ‘Wij eisen de vrijheid op om te zeggen dat het fascisme vele positieve zaken gerealiseerd heeft, en wij willen er de erfgenamen van zijn’, zegt Iannone”. Het Vredescollectief heeft dus niet geschreven dat Iannone bij Bronson zingt. Iannone zingt bij Zetazeroalfa. Dat CasaPound een neofascistische organisatie is, lijdt geen twijfel. Dat is zelfs te lezen in het Voorpost-blad Revolte. En de banden tussen Bronson en CasaPound zijn ook duidelijk. Bij gebrek aan betere argumenten maakt de IJzerwake een karikatuur van het Vredescollectief en wat het Vredescollectief schrijft, om dan die karikatuur te bestrijden.
Groen Ieper startte als eerste een petitie tegen Frontnacht, waarna men in kringen rond de veroordeelde neonazi Tomas Boutens een tegenpetitie opstartte. “Wedden dat zulke petitie meer handtekeningen haalt dan de hunne?”, schreef Boutens. “Gaan we ervoor?”, vroeg een vrouw die ook al gastspreker was bij de voorstelling van Project Thule in West-Vlaanderen. Op 14 juli ging de petitie online, met alvast genoemde vrouw die tweemaal tekende: eerst onder haar eigen naam, vervolgens onder de naam van haar Facebookpseudoniem. Een maand later is de stand: 79 (jawel, 79) handtekeningen. Onder hen natuurlijk die van Tomas Boutens en van Stan Van Meerhaeghe (net als Boutens veroordeelt voor zijn aandeel bij het neonazistische Bloed Bodem Eer Trouw (BBET), Stan Van Meerhaeghe is nu verantwoordelijke voor Project Thule West-Vlaanderen).
Bij de ondertekenaars onder andere ook Kristof De Smet, voormalig woordvoerder van Pegida Vlaanderen. Kristof De Smet: “Ik onderteken omdat ik democraat ben en het recht op vrijheid van vereniging hoog in het vaandel draag. Veur belziekske, nikske! Voor Vlaanderen, alles!” Rare democraat en voorstander van het recht op vereniging die in één adem meteen ook het einde van België vraagt. De meeste kiezers willen overigens meer bevoegdheden voor België, en dus niet het opdoeken van België. De petitie van Groen Ieper is tot nu door 497 mensen ondertekend (tegen dus 79 die de petitie pro Frontnacht van Griet Lowagie tekenden). Op Facebook hebben 179 mensen aangekondigd naar Frontnacht te gaan. Onder hen Chantal Meerkens, een oudgediende in neonazikringen, bloemenlegster Carrera Neefs en activist bij de betogingen tegen de coronamaatregelen Sacha Vliegen. Ook een cipier die ontslagen werd omdat het OCAD oordeelt dat hij “extremistische opvattingen heeft die het gebruik van geweld in België legitimeren” meldde naar Frontnacht te gaan. Voorts zijn 423 mensen ‘geïnteresseerd’. Onder hen de Vlaams Belang-parlementsleden Barbara Pas en Bob De Brabandere. Een vorige week gelanceerde petitie tégen Frontnacht haalde voorlopig 2.695 handtekeningen (alle aantallen: 15 augustus 2022, 8u30). Neemt het Ieperse stadsbestuur de enige juiste beslissing: de stekker uittrekken?

