Matthew Belanger, een voormalige Amerikaanse marinier, is in New York (Verenigde Staten) aangehouden op beschuldiging van aankoop van vuurwapens onder een vals voorwendsel. Het onderzoek bracht nog ernstiger zaken aan het licht, zo meldde het Amerikaanse blad RollingStone voorbije dinsdag. Zo is Belanger lid van het neonazistische Rapekrieg dat leden van bepaalde bevolkingsgroepen wil uitmoorden, en blanke vrouwen wil verkrachten om zo het aantal blanke kinderen te verhogen. Belanger was ingelijfd bij het Amerikaanse leger van 2019 tot 2021. Hij werkte lange tijd in de federale gevangenis van Honolulu (Hawaï)… waar hij nu opgesloten is (foto hierboven: Amerikaanse legerleiders, waaronder die van de marine (r.), in bespreking © cc. Flickr).

Terwijl Matthew Belanger in Honolulu was, huurde hij een politieagent uit New York in om een PTR91-aanvalsgeweer voor hem te kopen. Eerder kreeg hij op dezelfde manier een Luger-pistool in handen dat door de Wehrmacht, het Duitse leger in de periode van nazi-Duitsland, werd gebruikt. Voor het Luger-pistool betaalde hij bijna 1.000 dollar. Bij een huiszoeking in zijn kazerne in oktober 2020 vond men “1.950 afbeeldingen, video’s en documenten met betrekking tot White Power-groepen, naziliteratuur, wreedheid jegens de Joodse gemeenschap en vrouwen, verkrachting en massamoordenaars”. Dylann Roof, die op 17 juni 2015 negen Afro-Amerikanen doodschoot in een kerk in Charleston (South Carolina), was een voorbeeld voor Matthew Belanger. Na de huiszoeking en het daarop volgend onderzoek werd Belanger in mei 2021 ontslagen uit het Amerikaanse leger wegens wangedrag.

Vorige maand werd Belanger in New York aangehouden en beschuldigd van valse verklaringen af te leggen voor het aankopen van voornoemd aanvalsgeweer en pistool via een stroman. Maar Belanger beraamde nog ernstiger misdaden als onderdeel van de neonazistische groep Rapekrieg. Een groep met een naam die de samentrekking is van het Engelse woord voor verkrachting en het Duitse woord voor oorlog. De groep, verwant met neonazistische groepen als Rapewaffen en Atomwaffen, wil het aantal niet-blanke Amerikanen verminderen door ze te vermoorden en het aantal blanke kinderen verhogen door blanke vrouwen te verkrachten. In een gecodeerde groepschat  met leden van Rapekrieg werd een foto van een studente van een middelbare school gedeeld als doelwit van een verkrachting. “Goede vondst”, zo reageerde Belanger. “Kan haar misschien vrij gemakkelijk krijgen”, zei een groepslid. Belanger antwoordde: “Ik ben momenteel niet op het vasteland, dus neen.” Er was enkel een praktisch bezwaar.

Rapekrieg is op sociale media duidelijk over haar doelstellingen (foto © RV).

In het Rapekrieg-manifest wordt instemmend gesproken over de “verkrachtingsideologie” als een “effectief instrument” tegen de vijanden van de groep. Het manifest waarschuwt dat degenen die denken dat ze niet in staat zijn “de trekker over te halen bij een Joods kind” ongeschikt zijn voor lidmaatschap van Rapekrieg. Belanger had plannen om molotovcocktails te gooien naar een synagoge, viseerde “twee personen die populair zijn vanwege hun werk voor de Joodse gemeenschap” en deed onder de fictieve naam Israel Shillingstein op Twitter denigrerende uitspraken om Afro-Amerikanen op te hitsen tegen Joodse mensen.

Belanger is enkel beschuldigd voor de aankoop van wapens onder een vals voorwendsel, en niet voor misdaden in verband met zijn lidmaatschap van Rapekrieg. Een rechter koos wél de kant van de openbare aanklager die vindt dat Belanger in voorlopige hechtenis moet gehouden worden omwille van zijn extremistische opvattingen, het gevaar dat hij vormt voor de bevolking, en het risico dat hij niet zou verschijnen als hij opgeroepen wordt door een rechtbank.

De inspanningen om extreemrechts extremisme binnen het Amerikaans leger te onderzoeken, zijn toegenomen in de nasleep van de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 waaraan onder andere door een aantal oud-militairen werd deelgenomen. Maar pogingen om rechtsextremisme uit te roeien stuitten deze maand op felle tegenstand. In het Huis van Afgevaardigden stemden de Republikeinen tegen een amendement op de National Defense Authorization Act waarbij de ministeries van Justitie, Defensie en Binnenlandse Veiligheid werden opgedragen een rapport op te stellen over extremisme binnen hun diensten. In de Senaat eiste de Armed Services-commissie dat het Pentagon “onmiddellijk” stopt met de Countering Extremist Activity Working Group omdat het van mening is dat extremisme binnen het leger “uitzonderlijk zeldzaam” is en de inspanningen van de werkgroep “een ongepast gebruik van belastinggeld zijn” (sic).

Volgens een werkgroep in de Senaat zijn de inspanningen om extremisme binnen het Amerikaanse leger op te sporen “een ongepast gebruik van belastinggeld” (foto: Matthew Belanger © Twitter).