Een brede alliantie van antiracistische initiatieven, politieke partijen, vakbonden en kerkelijke groepen verhinderde voorbije zaterdag 16 juli 2022 dat de nieuwe neonazistische Neue Stärke Partei (NSP) meer dan een paar meters kon betogen in Mainz, hoofdstad van de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz (foto: betoging in Mainz voorbije zaterdag, met op de grote foto voorop een spandoek met de slogan ‘Racisme verdeelt, klassenstrijd verenigt’, op de kleine foto de slogan ‘Nazi’s blokkeren is legitiem’ © protest.foto südhessen en Twitter).

De Neue Stärke Partei (NSP, “Nieuwe Krachtpartij”) wordt sinds het najaar 2021 opgevolgd door de Verfassungsschutz Baden-Württemberg (zeg maar: de Staatsveiligheid van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg die grenst aan de deelstaat Rheinland-Pfalz). Leden van de NSP vonden elkaar in 2015 bij de oprichting van de ‘Volksgemeinschaft Erfurt eV’. In 2018 sloten ze zich aan bij de neonazistische partij Der Dritte Weg die het jaar nadien twee zetels veroverde in de districtsadviesraden van Erfurt. Voorjaar 2020 stappen de latere NSP-leden op bij Der Dritte Weg en richten de ‘Neue Starke Erfurt eV’ op. Bekende figuren uit de rechtsextremistische scene maken er deel van uit. Op 1 november 2021 werd het eerste federaal partijcongres van de Neue Stärke Partei (NSP) in Maagdenburg ingericht.

De NSP stelt zichzelf op haar website voor met drie kernwoorden: atletisch, activistisch en gemeenschappelijk. “Atletisch! Sport is van fundamenteel belang in de wereld van vandaag, die wordt verteerd door egoïsme, afgunst en wrok. (…) Activistisch! Onze organisatie is politiek. We zullen de straten van ons vaderland niet overlaten aan anti-Duitse weldoeners! (…) Gemeenschappelijk! We wijzen consequent de elleboogstootmaatschappij af, waarin iedereen zijn eigen naaste is! (…).” Het partijprogramma heeft als actiepunten: 1. Versterk Duitse gezinnen, stel de Duitse toekomst veilig. 2. Versterk de banden tussen generaties, voorkom eenzaamheid, bevorder de gezinscohesie. 3. Creëer een nieuw perspectief voor de jeugd van ons land. “In alle onderwijsinstellingen op Duitse bodem zorgen wij voor opleiding en training in de geest van de Pruisisch-Duitse deugden.”

4. Cultuur van strijd in plaats van berusting. “We installeren in elke Duitse stad en regio een actiegemeenschap, bestaande uit jong en oud, die zich tot taak heeft gesteld haar eigen vaderland te heroveren en zo een einde te maken aan het corrupte bestuur en de anti-Duitse tijdgeest.” 5. Vorm en leef de natiestaat. “We versterken het nationale gevoel door middel van traditionele folkloristische evenementen.” 6. Volksbescherming voor de natiestaat. 7. Basisscholen als hoeder van de natiestaat. 8. Economie blaast de natiestaat nieuw leven in. “Er zal een economie tot stand komen die noch kapitalistisch noch planeconomie van aard is!” Enzovoort. Grondrechten zijn enkel voor Duitsers. De Verfassungsschutz vat het programma samen als “rechtsextremistisch en neonazistisch”.

De NSP bij een eerdere betoging en een beeld uit de tegenbetoging in Mainz: ‘Haat is geen mening’ (foto’s © NSP en Twitter).

De regels om politieke partijen te verbieden zijn strenger dan om organisaties te verbieden. Een verbod voor politieke partijen kan enkel uitgesproken worden door het Federaal Grondwettelijk Hof. Vandaar dat de NSP zich als ‘politieke partij’ manifesteert, terwijl het slechts een ordinaire rechtsextremistische tot neonazistische organisatie is. Op 11 december 2021 werden door de NSP in Maagdenburg en Erfurt betogingen ingericht onder het motto ‘Neem uw land/stad terug’, op 10 januari 2022 werd in Gera een actiedag tegen de ‘staatsrepressie’ ingericht, op 14 februari 2022 was er een herdenking van de bombardementen op Dresden, op 1 mei waren er betogingen in Maagdenburg en Erfurt.

Voorbije zaterdag 16 juli wilde men het actieterrein uitbreiden naar Mainz. Een zestigtal NSP-aanhangers daagden op om naar de binnenstad te trekken. Volgens de politie waren er evenwel een drieduizend tegenbetogers. Voor de alliantie ‘Geen nazi-mars in Mainz! Wij staan in de weg!’ sloegen meer dan zestig organisaties de handen in elkaar. Van de Oma’s tegen rechts tot de Bundesliga-voetbalclub FSV Mainz 05. Op spandoeken en borden werden slogans meegedragen als ‘Haat is geen mening’ en ‘Racisme schaadt de ziel’. Velen volgden de oproep van antifascisten in heel Duitsland: ‘Ontwapen de rechtse gevechtscultuur’.

Met drie betogingen werd naar het Centraal Station gestapt, de vermeende verzamelplaats voor de NSP’ers. Aan het Centraal Station riep burgemeester Michael Ebling (SPD) de neonazi’s op “je bruine rugzak in (te) pakken en je reis naar huis (te) beginnen”. Over het aantal betogers zei Ebling dat het niet uitmaakt met hoeveel ze zijn. Het begon in de jaren twintig en dertig ook met kleine aantallen. “Het begon met een triomftocht die eindigde in barbaarsheid en miljoenen mensen naar de gaskamers bracht.” Toen bekend geraakte dat de neonazi’s op het laatst beslist hadden niet aan het Centraal Station te verzamelen, maar aan een treinstation op drie kilometer van het Centraal Station, spoedde een groot deel van de tegenbetogers naar daar.

De meeste tegenbetogers werden door de politie tegengehouden. Een politiewoordvoerder zei dat meerdere mensen het politiecordon aanvielen. “Dit is tegengehouden door gebruik van pepperspray en wapenstokken.” Het medisch team van de tegenbetogers moest een zeventigtal mensen verzorgen. Een kleine groep tegenbetogers kon wel een wegblokkade vormen. Als gevolg hiervan werden een aantal treindiensten tijdelijk opgeschort. De NSP-betogers die uitstapten aan het treinstation Waggonfabrik, in de wijk Mombach, konden slechts enkele meters op straat komen. Tot de politie hen vroeg niet verder te stappen vanwege “de sterke tegenprotesten”.

Roland Schäfer, voorzitter van ‘Rheinhessen gegen Rechts’, is uiteraard verheugd dat de NSP niet in Mainz kon marcheren, maar hij waarschuwt: “Partijen als de NSP zijn een ontmoetingsplaats voor gewelddadige rechtsextremisten. Daarom eisen wij een verbod voor deze partijen.” Een trein zal allicht nog enige tijd erop wijzen dat Mainz nazivrij wil blijven.

NSP-betogers in Mainz, en tegenbetogers met de slogan ‘Ontwapen de rechtse gevechtscultuur’ (foto’s © protest.foto südhessen).
Advertentie