Het Rassemblement National (RN), de partij van Marine Le Pen (foto hierboven © Facebook), kreeg bij de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen voorbije zondag 20 juni 2022 3.589.465 stemmen. Dat is uiteraard minder dan de 13.288.686 stemmen voor Marine Le Pen bij de tweede ronde voor de Franse presidentsverkiezingen, maar ook minder dan de 4.248.537 stemmen bij de eerste ronde voor de parlementsverkiezingen. Spijts de achteruitgang, ook in percentages van uitgebrachte stemmen: van 18,7 % bij de eerste stemronde voor de parlementsverkiezingen naar 17,3 % bij de tweede stemronde, kan het RN haar stemmenaantal verzilveren in 89 verkozenen voor het Franse parlement. Van 8 parlementsleden de voorbije bestuursperiode naar 89 nu, dat is maal elf. Het is een resultaat dat ze zelfs bij het RN niet verwacht hadden.

Het RN behoudt haar bastions in het noorden van Frankrijk met zes parlementsleden in Nord en zes in Pas-de-Calais. In Bouches-du-Rhône, in het zuiden, heeft het RN eveneens zes parlementsleden. Het RN bevestigt voorts haar inplanting in Pyrénées-Orientales, Aude en Hérault. Maar het RN scoort nu ook goed in streken waar het vroeger zwak stond: zoals in Gironde, Charente en Charente-Maritime, en ook in Eure, in het noordoosten, waar het RN vier van de vijf parlementszetels binnenhaalt.

Bijna alle kaderleden die zich zondag verkiesbaar stelden, zijn verkozen. Woordvoerder Sébastien Chenu in Nord, oud adjunct-campagnedirecteur van Marine Le Pen Jean-Philippe Tanguy in Somme, oud-journalist bij de commerciële televisiezender LCI Philippe Ballard in Oise, de zeer mediatieke Julien Odoul in Yonne, verantwoordelijke voor de ‘argumenten’ bij de campagne voor de Franse presidentsverkiezingen Franck Allisio in Bouches-du-Rhône, persverantwoordelijke van Marine Le Pen Caroline Parmentier in Pas-du-Calais, de nieuwe ster Laure Lavalette in Var en de jonge penningmeester van het RN Kévin Pfeffer in Moselle.

Hervé Fabre-Aubrespy haalde het niet. Hij was lange tijd hoofd van de denktank van hoge ambtenaren bij het RN. Hervé Fabre-Aubrespy moest in Bouches-du-Rhône het afleggen tegenover Macron-kandidaat Mohamed Laqhila. Maar er zijn ook nog ‘vrienden van’ verkozen. Emmanuelle Ménard, echtgenote van de burgemeester van Béziers Robert Ménard, haalde in Hérault 71 % van de stemmen binnen. Emmanuelle Ménard diende vorig jaar al een wetsvoorstel tegen het ‘islamisme’ in, zoals het RN nu als eerste wetsvoorstel in het nieuwe Franse parlement wil neerleggen. Marie-France Lorho van de Ligue du Sud is in Vaucluse opnieuw verkozen met steun van het RN. Nicolas Dupont-Aignan, voorzitter van het extreemrechtse ‘Debout la France’, is in Essonne opnieuw verkozen als parlementslid in een kieskring waar het RN geen eigen lijst indiende. Zoals het Vlaams Belang geen lijst indient bij de gemeenteraadsverkiezingen in Grimbergen om Bart Laeremans met zijn lijst Vernieuwing niets in de weg te leggen.

Emmanuelle Ménard (eerste van rechts op de foto), met 71 % van de stemmen herkozen op een lijst gesteund door het RN, diende vorig jaar al een wetsvoorstel tegen het ‘islamisme’ in (foto © Facebook).

Voor de rest zijn het bij de 89 RN-verkozenen vooral veel minder bekende gezichten die nu in het Franse parlement gaan zetelen. Het RN rekende eerst op meer dan 15 parlementsleden, wat haar meer mogelijkheden biedt om de agenda van de debatten te bepalen, de beschikking geeft over zalen en medewerkers, en meer spreektijd in het Franse parlement bezorgt. Nu het ook de drempel van 60 parlementsleden ruim heeft overschreden, kan het RN ook moties van censuur indienen en de Grondwettelijke raad om advies vragen over wetsontwerpen. Naast meer instrumenten voor het wetgevend werk, krijgen de RN-parlementsleden nu een veel grotere zichtbaarheid bij de Fransen.

Toen hij in mei 2017 aan zijn eerste ambtstermijn als Frans president begon, beloofde Emmanuel Macron de Fransen geen redenen te geven om nog voor de extremen te stemmen. Maar al vlug toonde Macron zich vooral als ‘de president van de rijken’. Zijn minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin verdedigde het politiegeweld op de ‘gele hesjes’ en verweet Marine Le Pen te zacht te zijn tegenover de islam. Wie op het terrein van een ander inspeelt, en daar nog straffer uit de hoek komt, versterkt de ander. Dat zagen we bij ons ook als het Vlaams Belang einde 2018 begon te ageren tegen het Marrakeshpact, en de N-VA vervolgens uit de regering-Michel stapte omwille van het Marrakeshpact. Bij de verkiezingen die volgden op 26 mei 2019 ging de N-VA fors achteruit en het Vlaams Belang fors vooruit.

Nog dit. In de tweede stemronde waren er 108 kieskringen waar een kandidaat van Ensemble !, het kartel van partijen pro Emmanuel Macron, stond tegenover een kandidaat van Rassemblement National (RN). De Ensemble !-kandidaat haalde het 55 keer, de RN-kandidaat 53 keer. Van wie in geval van zo’n duel bij de eerste stemronde Nupes had gestemd, het kartel van linkse partijen rond Jean-Luc Mélenchon, ging bij de tweede stemronde 45 % niet stemmen, 31 % stemde voor Ensemble ! en 24 % voor RN. In 59 kieskringen was er een duel tussen de kandidaat van Nupes en de kandidaat van RN. De Nupes-kandidaat haalde het 26 keer, de RN-kandidaat 33 keer. Van de kiezers die bij de eerste stemronde Ensemble ! stemden, ging bij een duel Nupes-RN in de tweede stemronde 37 % niet stemmen, 36 % stemde voor Nupes en 27 % voor RN. Anders dan het RN haalden zowel Ensemble ! als Nupes (Nouvelle union populaire écologique et sociale) meer stemmen, zowel in absolute cijfers als in percentages, bij de tweede dan bij de eerste stemronde. Voor meer analyse van de Franse presidentsverkiezingen: zie Uitpers.

Marine Le Pen op campagne in Pas-de-Calais, samen met Bruno Bilde (eerste van rechts op de foto) die voorbije zondag herkozen werd als RN-parlementslid. Bilde zal samen met Sébastien Chenu de neofieten bij de RN-parlementsleden opleiden (foto © Facebook).
Advertentie