Marine Le Pen haalde bij de eerste ronde voor de Franse parlementsverkiezingen voorbije zondag 12 juni 2022 minder stemmen binnen voor haar Rassemblement national (RN, 4.248.537 stemmen) dan voor haarzelf bij de eerste ronde voor de Franse presidentsverkiezingen op 10 april 2022 (8.133.828 stemmen, bij de tweede ronde werden het er zelfs 13.288.686). In vergelijking met de parlementsverkiezingen vijf jaar eerder gaat ze er evenwel op vooruit. Van 2.990.454 stemmen, 13,2 %, voor het Front national (FN) in 2017, naar 4.248.537 stemmen, 18,7 %, voor het RN nu. Nadat Marine Le Pen op 24 april 2022 de Franse presidentsverkiezingen verloor tegenover Emmanuel Macron liet Le Pen zich veertien dagen lang niet zien. De ambitie voor de parlementsverkiezingen was eerst mager: van de huidige 8 naar 15 RN-parlementsleden springen, zodat ze een parlementsfractie konden vormen met alle voordelen van dien (meer spreektijd, parlementaire medewerkers…). Na de eerste ronde voorbije zondag eindigt RN als grootste in 110 van de 577 kieskringen. Dat is een goed vooruitzicht voor de tweede kiesronde aanstaande zondag 19 juni 2022.

De verkiezingsregels in landen die gemeenzaam democratieën worden genoemd, zijn telkens anders. Met vaak als gemeenschappelijk kenmerk dat ze op maat van de grootste partijen zijn geschreven. Voor de Franse parlementsverkiezingen zijn de regels: als geen van de kandidaten bij de eerste ronde een meerderheid van stemmen krijgt én de stem van minstens 25 % van de ingeschrevenen voor de verkiezingen, komt er een tweede stemronde. Aan die tweede stemronde kunnen deelnemen: alle kandidaten die bij de eerste ronde de stemmen kregen van minstens 12,5 % van de geregistreerde kiezers. Haalt men dat niet, wordt de tweede stemronde een duel voor de twee kandidaten die de meeste stemmen vergaarden in de eerste ronde. Het aantal niet-opgedaagde geregistreerde kiezers bedroeg vorige zondag gemiddeld 52,5 %. Dat is dan ook de reden waarom Marine Le Pen niet meteen verkozen geraakte. Ze kreeg voorbije zondag weliswaar 54 % van de uitgebrachte stemmen, maar niet de steun van 25 % van de ingeschreven kiezers in het elfde kiesdistrict van Pas-de-Calais.

De kartellijsten Ensemble van Emmanuel Macron en Nouvelle Union populaire écologique et sociale (Nupes) van Jean-Luc Mélenchon waren met respectievelijk 5.857.561 stemmen (25,8 %) en 5.836.202 stemmen (25,7 %) de grote winnaars bij de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen.

Marine Le Pen is niet vanaf de eerste stemronde verkozen (vier aanhangers van Jean-Luc Mélenchon en één kandidaat van het rechtse Horizons zijn dat wél), maar het RN begint aanstaande zondag in 110 kieskringen met de meeste stemmen bij de eerste kiesronde, zie de kieskringen die het zwartst gekleurd zijn (foto’s © Mediapart en Twitter).

Voor wie die parlementsverkiezingen nu reeds voorbij zijn, is Éric Zemmour (foto helemaal bovenaan © screenshot uit een pittige reportage van TF 1). De polemist-auteur die Marine Le Pen bij de Franse presidentsverkiezingen langs rechts voorbij stak, en de steun kreeg van de nicht van Marine Le Pen Marion Maréchal en van de voormalige woordvoerster van Génération Identitaire Thaïs d’Escufon. Geen enkele van de kandidaten van Zemmours partij Reconquête (“Herovering”) slaagde erin om zich te plaatsen voor de tweede ronde van de parlementsverkiezingen. In het vierde kiesdistrict van de Var, met onder andere de mondaine badplaats Saint-Tropez, haalde Éric Zemmour 23,2 % van de stemmen, maar RN-kandidaat Philippe Lottiaux en Macron-aanhangster Sereine Mauborgne deden het met respectievelijk 24,7 % en 28,5 % beter.

Ook Zemmours luitenanten stoten niet door naar de tweede stemronde. Vicevoorzitter van Reconquête Guillaume Peltier, Frans parlementslid verkozen op een lijst voor de rechtse Les Républicains en overgestapt naar Reconquête, kreeg in zijn ‘bolwerk’ Loir-et-Cher maar 14 % van de stemmen. Hij was er slechts vijfde ‘beste’ van alle kandidaat-parlementsleden. Stanislas Rigault, voorzitter van Zemmours jongerengroep Génération Z, behaalde, ondanks alle media-aandacht die hij kreeg, en met Marion Maréchal als zijn vervanger, maar 10,6 % van de stemmen in het tweede kiesdistrict van Vaucluse.

Damien Rieu, mede-oprichter van Génération Identitaire, die een paar dagen vóór de verkiezingen in een video toonde hoe hij de Frans-Italiaanse grens overstak zonder politiecontrole alhoewel daar grenscontrole toegelaten is, haalde in Alpes-Maritimes maar 10,7 % van de stemmen. Bruno Attal, die naam maakte met ultra reactionaire en islamofobe uitspraken, kreeg in het veertiende kiesdistrict van de Rhône maar 5,4 % van de stemmen. Prins Amaury de Bourbon Parme, een achter-achterkleinzoon van koning Lodewijk XIV, was Reconquête-kandidaat in het tweede kiesdistrict van de Orne. Éric Zemmour was niet weinig trots op deze kandidaat met koninklijk bloed, maar hij kreeg maar 3,9 % van de stemmen.

Het verkiezingsresultaat is zo hard aangekomen dat Zemmour alle media-optredens de eerstvolgende dagen heeft afgezegd. Reconquête kreeg in totaal 964.868 stemmen (4,2 % van de uitgebrachte stemmen) wat haar met een vergoeding van 1,64 euro per uitgebrachte stem gedurende de eerstvolgende vijf jaar elk jaar 1.582.384 euro oplevert. Vraag is of dat volstaat om de circa 550 kaderleden van Reconquête bijeen te houden tot aan de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei 2024. In dat Europees Parlement zijn vier RN’ers overgestapt naar Reconquête: Nicolas Bay, Gilbert Collard, Maxette Pirbakas en Jérôme Rivière. De kans is klein dat die vier hun mandaat kunnen verlengen. Voor RN zijn de financiële gevolgen van de eerste ronde bij de parlementsverkiezingen een opsteker. Het RN krijgt nu de eerstvolgende vijf jaar elk jaar 6.967.746 euro toegestoken, en daar komt nog eens per jaar 37.200 euro bij per verkozene. Het RN kan dat geld goed gebruiken, want volgens de Franse pers heeft ze nog een openstaande schuld van 24.000.000 euro.

V.l.n.r.: Nicolas Bay die van RN overstapte naar Reconquête, maar veilig in het Europees Parlement bleef zitten en zich voorbije zondag niet kandidaat stelde; Marion Maréchal, kandidate vervanger voor Stanislas Rigault die evenwel niet de tweede ronde voor de Franse parlementsverkiezingen haalde; Éric Zemmour en Guillaume Peltier (tot kort geleden Frans parlementslid voor Les Républicains) die evenmin tot in de tweede stemronde geraakten (foto: april 2022 © cc. Wikimedia/Anh De France).
Advertentie