Terwijl in Antwerpen voorbije zaterdag 21 mei 2022 twee door leden van een fascistische groupuscule vermoorde socialistische vakbondsmensen herdacht werden, werd iets meer dan honderd kilometer verder een eerste herdenking ingericht voor Jürgen Conings. De beroepsmilitair die op 17 mei 2021 uit het wapendepot van de legerkazerne in Leopoldsburg een zak vol oorlogstuig meenam, dreigbrieven voor “de zogenaamde politieke elite en de virologen” achterliet, op uitkijk stond aan de woning van Marc Van Ranst en pas na een vijf weken durende zoektocht gevonden werd, waarschijnlijk al op 18 mei 2021 overleden. Zaterdag 21 mei 2022 herdachten een twintigtal mensen het overlijden van Jürgen Conings op de plek in Dilsen-Stokkem waar zijn lijk werd gevonden (foto’s hierboven © screenshots YouTube). Onder de aanwezigen: leden van de Voorpost-afsplitsing Vlaams Legioen. Tenzij het gemeentebestuur er een stokje voor steekt, blijft het niet bij die ene herdenking.

Zijn vriendin Gwendy Przenicka (47 j.) sliep nog toen Jürgen Conings (46 j.) hun huis op 17 mei 2021 in Dilsen-Stokkem verliet. In de vooravond belde Conings naar zijn vriendin: ze moest niet op hem wachten om te eten, want het zou nog laat worden. Het gebeurde wel vaker dat Conings moest overwerken, maar die dag was hij niet aan het werk bij het Belgisch leger. Hij ging wel naar de legerkazerne van Leopoldsburg om er wapens op te halen voor een zogenaamde schietoefening. Conings kreeg mee waar hij om vroeg: vier raketwerpers van het type M72LAW, een FN P-90 machinepistool, een handvuurwapen FN Five-SeveN en 2.000 kogels. Daarna vertrok hij naar Willebroek waar hij zwaarbewapend aan de woning van viroloog Marc Van Ranst stond. Conings wist dat Van Ranst in coronatijd doorgaans pas tussen 20 en 24 uur thuiskomt. Die dag had Van Ranst evenwel een halve dag verlof genomen, en was hij bijgevolg eerder thuis. Conings kreeg Van Ranst niet te zien en droop dan maar af.

Als op 18 mei Jürgen Conings nog niet thuis is, verwittigt een familievriend het leger. Daar gaan de alarmbellen af als men verneemt dat er afscheidsbrieven zijn gevonden, één gericht aan zijn vriendin en één voor de politie, en bewakingsbeelden tonen welke voorraad wapens Conings de dag voordien heeft meegenomen. Marc Van Ranst, zijn echtgenote en zoontje worden ondergebracht in een safehouse. De Tevhid-moskee in Eisden, deelgemeente van Maasmechelen, krijgt politiebewaking omwille van dreigementen die Conings eerder uitte. ’s Avonds vindt men Conings’ Audi Q5 aan de rand van het Dilserbos waar Conings na zijn echtscheiding enkele jaren in een chalet woonde. De auto is geboobytrapt. In de Audi ligt een afscheidsbrief voor het leger. Vijf weken lang wordt in en om het Dilserbos naar Jürgen Conings gezocht met de inzet van 500 politieagenten en leden van het Belgische, Nederlandse en Duitse leger.

Jürgen Conings als gedecoreerde en als gezochte militair. Dubbelklikken voor een grotere versie van de illustratie. De eretekens liet Conings achter aan het familiegraf van zijn ouders in Peer. Een man uit Sint-Niklaas die plots verdween en verdacht werd van copycat gedrag, werd teruggevonden aan het graf van zijn moeder in Brasschaat en is sindsdien overgebracht naar de gevangenis in Gent. De ‘fanmail’ die de man naar Antifascista Siempre stuurde is nu stilgevallen (foto’s © RV).

Op sociale media schieten steungroepen voor Jürgen Conings als paddenstoelen uit de grond. Tot Facebook de steungroep offline zette, zijn er meer dan 45.000 steunbetuigingen in de groep Als 1 achter Jurgen. Einde mei zijn er drie dagen op rij steunbetogingen voor Jürgen Conings in Maasmechelen, waar onder andere aan deelgenomen wordt door rechtsextremisten voorstander van vrij wapenbezit. Op 20 juni wordt het lijk van Jürgen Conings gevonden, nadat de burgemeester van Maaseik, Johan Tollenaere, tijdens een mountainbiketocht in het Dilserbos een sterke lijkgeur rook. Even later zegt Leonard Houben, een jager uit de buurt, eerder op de dag gestruikeld te zijn over een voet van Conings en de politie verwittigd te hebben.

Het is die 20ste juni de verjaardag van Marc Van Ranst, en in combinatie met de tip door een Open VLD-politicus vergroot dat de complottheorieën die de ronde doen over Jürgen Conings Een nicht en tante van Jürgen Conings vragen bij de begrafenis de lijkkist te openen om te zien of wel degelijk Jürgen Conings in de kist ligt, maar de partner van Jürgen Conings en een rechtbank weigeren dit – wat de aanleiding is voor nog een complottheorie. Gwendy Przeniczka wil de begrafenis op 26 juni 2021 sereen houden; daags nadien wordt op de plaats waar Jürgen Conings werd gevonden een afscheidsplechtigheid ingericht door de veroordeelde neonazi Tomas Boutens (nu actief met Project Thule), Rob Verreycken (Project Yggdrasil) en Luk De Gent (‘Mars tegen Straffeloosheid’, United).

De herdenking van Jürgen Conings voorbije zaterdag was een rommelige bijeenkomst (foto © screenshot YouTube).

Zaterdag 21 mei 2022 kwamen een twintigtal mensen rond de middag bijeen in Dilsen-Stokkem om andermaal Jürgen Conings te herdenken. Onder hen drie mensen met een hoodie van Vlaams Legioen. Toen de Limburgse afdeling van Voorpost te radicaal werd naar de normen van de nationale Voorpost-leiding, wat een straffe prestatie is, werd in 2020 die Limburgse Voorpost-afdeling ontbonden en ‘Vlaams Legioen’ opgericht. Met een naam die verwijst naar de gelijknamige afdeling van de Waffen-SS en het Odal-runeteken als logo, zoals ook gebruikt door de Vlaamse Militanten Orde (VMO) die begin jaren tachtig veroordeeld werd voor het zich gedragen als een privémilitie. Spilfiguur bij het nieuwe Vlaams Legioen is Emmanuel Maris, die zich intussen samen met echtgenote Vicky Dreesen, zou teruggetrokken hebben in Hongarije. Maris wordt ervan verdacht meer te weten over de brandstichting in de nacht van 10 op 11 november 2019 in wat een asielzoekersopvangcentrum in Bilzen moest worden. Hij viel zondag 27 september 2020 op door de opmerkelijke wagen waarmee hij naar een Vlaams Belang-manifestatie op de Heizel in Brussel reed. Jürgen Conings gaf bij het Vlaams Legioen gevechtstraining in de tuin van Emmanuel Maris in Zutendaal.

Naast de drie mensen die zich kenbaar maakten als lid van Vlaams Legioen, waren op de herdenking vorige zaterdag ook vijf mensen die zich als ‘Limburgse Wolven’ toonden. Leden van een gesloten Facebookgroep uit Maasmechelen die zeggen “Vlaams gezind en tegen de huidige regering” te zijn. Naast nog andere Limburgers, waaronder Vlaams Belang-leden, waren er ook mensen uit West- en Oost-Vlaanderen. Het wereldje van de mensen die de coronamaatregelen in vraag stelden bij allerlei manifestaties was goed vertegenwoordigd. Zowat alles wat over Jürgen Conings bekend is, van het meenemen van wapens uit de legerkazerne van Leopoldsburg tot het toevallig waarnemen van een lijkgeur door de burgemeester van Maaseik, werd betwist.

Zaterdag 11 juni, een week later dan eerst gepland, organiseren Tomas Boutens, Rob Verreycken en Luk De Gent hun herdenking van Jürgen Conings, gekoppeld aan een voorstelling van Project Thule in Limburg. De eerste voorstelling van Project Thule, in West-Vlaanderen, in Langemark-Poelkapelle, bracht naar eigen zeggen een vijftigtal mensen op de been. Bij de tweede voorstelling van Project Thule, in de provincie Antwerpen, in Duffel, werd niets gezegd over het aantal aanwezigen, maar op basis van de in Nederland vrijgegeven foto’s was er duidelijk veel minder volk. Het uitstel met een week van de volgende herdenking van Jürgen Conings biedt het gemeentebestuur van Dilsen-Stokkem een extra kans om te verhinderen dat de vindplaats van de extreemrechtse terrorist die Jürgen Conings was, uitgroeit tot een bedevaartsoord.

Naast het Odal-runeteken van Vlaams Legioen droeg deze aanwezige bij de herdenking van Jürgen Conings op zijn hoodie ook nog een Totenkopf, zoals bij een van de divisies van de Waffen-SS. Ook uit de sociale media van sommige aanwezigen blijkt waar hun bewondering naartoe gaat (foto’s © screenshot YouTube en Pinterest).