Vandaag, 17 mei 2022, exact één jaar geleden komt de 47-jarige militair Jürgen Conings (kleine foto hierboven © Facebook) niet thuis van zijn werk in de legerkazerne van Leopoldsburg. Zijn partner is ongerust, maar pas ’s anderendaags wordt alarm geslagen en start een zoektocht. Snel blijkt dat Jürgen Conings aan de haal is met een machinegeweer, een pistool, munitie en vier raketwerpers. Bij het OCAD is Jürgen Conings bekend als iemand die in 2009 al het forum op de website van het neonazistische Blood & Honour bezoekt, en als iemand die onder een schuilnaam extremistische berichten post op sociale media. Bij het leger is men zich daar niet of minder van bewust. In afscheidsbrieven geeft Conings aan “in het verzet” te gaan tegen de “zogenaamde politieke elite en virologen”, terwijl hij ook bedreigingen heeft geuit richting een moskee in de buurt van zijn woonplaats.

Voorbije zaterdag, 14 mei 2022, schiet de 18-jarige Payton Gendron tien mensen dood in en aan een supermarkt in Buffalo, in het westen van de staat New York (Verenigde Staten). Gendron moest 300 km ver rijden om in Buffalo te geraken, en had die plaats uitgekozen omdat het percentage zwarte inwoners in dat postcodegebied het hoogste is. Van de dertien mensen die geraakt worden tijdens de kogelregen, zijn elf zwart. Sinds juni vorig jaar loopt een onderzoek tegen Gendron omdat hij gedreigd had zijn klasgenoten op school dood te schieten. Onderzoek wees uit dat Gendron racistische websites bezocht en bijzondere interesse had naar de exploten van Brenton Tarrant die 51 moslims doodde in Christchurch (Nieuw-Zeeland) en zijn raid op twee moskeeën via livestreaming op sociale media toonde (foto hierboven: screenshot uit de livestreaming van Payton Gendron op weg naar de supermarkt waar hij aan het moorden zou slaan © Twitch). Al zijn er verschillen, er zijn ook gelijkenissen tussen Jürgen Conings en Payton Gendron. Het verknipt wereldbeeld van Conings en Gendron, de signalen die wijzen op gevaar voor terrorisme vanuit rechtsextremistische hoek, en de manke opvolging van de veiligheidsdiensten. Al kunnen die veiligheidsdiensten niet álles volgen, of we zouden hier in een Orwelliaanse Big Brother-staat leven.

Een gepensioneerde politieman die als bewaker bij de Tops Friendly Market-supermarkt werkt, schiet op Payton Gendron, maar de kogels ketsen af op de kogelvrije vest die Gendron draagt. Als de politie klaar staat om Gendron aan te houden, richt Gendron een pistool op zijn eigen nek, maar de politie kan Gendron overhalen het pistool te laten vallen. Volgens de politie geeft Gendron zich vervolgens over na eerst een deel van zijn uitrusting verwijderd te hebben. Vandaar dat op de foto’s over de aanhouding geen kogelvrije vest te zien is. Als we sommige media mogen geloven droeg Gendron een kogelvrije vest met daarop een Zwarte Zon. Omdat die media die Zwarte Zon direct linken aan het neonazistische Oekraïense Azov-militie, met een Zwarte Zon in hun embleem, rijst de vraag of die Zwarte Zon bij Gendron geen verhaal is verzonnen door een Russische leugenfabriek. Of is het louter omwille van de oorlogsactualiteit dat die link werd gelegd? Feit is dat die Zwarte Zon een symbool is dat door meerdere rechtsextremistische groepen gebruikt wordt, om te beginnen in ons land door ‘Project Thule’ van Tomas Boutens.

De kogelvrije vest van Payton Gendron met het Zwarte Zon-symbool, en Tomas Boutens & Co die hun Project Thule-vlaggen met een aangepaste Zwarte Zon tonen op de Grote Markt in Antwerpen (foto’s © Twitter en Facebook).

Teveel toeval is geen toeval meer. Uitgerekend Tomas Boutens beroemde zich erop Jürgen Conings te kennen van een gezamenlijke missie in Afghanistan in 2003, Boutens die samen met Rob Verreycken en Luk De Gent een herdenkingsmoment en eresaluut inrichtte aan de vindplaats van het dode lichaam van Jürgen Conings in Dilsen-Stokkem, en dat 4 juni 2022 wil herhalen gekoppeld aan een infomoment in Limburg om Project Thule voor te stellen. Een vast item in de toespraken van Boutens bij de provinciale kennismakingsavonden van Project Thule is dat “de superdiverse samenleving” niet werkt, zodat middels een referendum moet beslist worden over “een massaremigratiestrategie”.

Een tweede lijn tussen Payton Grendon en Vlaanderen ligt in de omvolkingstheorie waarover Grendon schrijft in zijn 180 bladzijden tellend manifest. De Amerikaanse website Heavy kon het manifest inkijken en noteerde dat Grendon problemen had met de aangroei van de allochtone bevolking. “Massa-immigratie en de hogere vruchtbaarheidscijfers van de immigranten zelf veroorzaken deze bevolkingsgroei. We beleven een invasie op een niveau dat nog nooit eerder in de geschiedenis is gezien”, staat in het manifest. “Miljoenen mensen stromen legaal over onze grenzen. Uitgenodigd door de staat en bedrijven om de blanken te vervangen die zich niet hebben voortgeplant, er niet in zijn geslaagd de goedkope arbeidskrachten te creëren, er niet in zijn geslaagd om nieuwe consumenten en belastinggrondslagen te creëren die de bedrijven en staten nodig hebben om te gedijen.” Het manifest vervolgt: “Deze crisis van massale immigratie en sub-vervangende vruchtbaarheid is een aanval op het Europese volk die, indien niet bestreden, uiteindelijk zal resulteren in de volledige raciale en culturele vervanging van het Europese volk.”

Grendon noemt zichzelf “etnisch blank” met ouders afkomstig uit Noordwest-Europa en Italië, en hij wil dat zijn omgeving zo blijft. Maar… “Ik ben geen oorlogsvechter en heb ook geen militaire of tactische training gevolgd, dus excuseer eventuele fouten die ik maak tijdens mijn aanval. Bij mij is nooit een mentale handicap of stoornis vastgesteld, en ik geloof dat ik volkomen gezond ben.” (sic). Allicht vindt Filip Dewinter (tweede kleine foto helemaal bovenaan © ATV) zich ook “volkomen gezond”. Hij leurt sinds begin april met een nieuw boekje dat hij schreef onder de titel Omvolking. De grote vervanging. Een boekje dat Dewinter in januari aankondigde verwijzend naar het boek Eigen Volk Eerst. Antwoord op het vreemdelingenprobleem dat Dewinter in 1989 publiceerde bij uitgeverij De Roerdomp in Brecht. We hebben dat boek nog eens ter hand genomen. Hoofdstuk 3 luidt: Demografie: Zullen er nog Vlamingen zijn in 2000 ? We zijn inmiddels nog eens twintig jaar verder en iedereen kan zien dat er nog altijd Vlamingen zijn. Een belangrijk deel ervan stemt zelfs op de partij van Dewinter. De paniek over de omvolking was en is voor niets nodig, ze leidt alleen maar tot reacties als die van Payton Gendron.

Het vuurwapen van Payton Gendron met onder andere het cijfer 14 dat verwijst naar de 14 woorden van de Amerikaanse neonazi David Lane “We must secure the existence of our people and a future for white children”, en Filip Dewinter bij de presentatie van zijn jongste boekje in Sint-Pieters-Leeuw (foto’s © Twitter en Facebook).

Uiteraard heeft Grendon het boekje van Dewinter niet gelezen, maar terroristen als Grendon, Robert Bowers (11 doden bij een synagoog in Pittsburg (Verenigde Staten) op 27 oktober 2018), Brenton Tarrant (51 doden bij twee moskeeën in Christchurch (Nieuw-Zeeland) op 15 maart 2019), Patrick Crusius (23 doden bij een vooral door Spaanstaligen bezochte supermarkt in El Paso (Verenigde Staten) op 3 augustus 2019) en anderen, kennen wel het boek Le Grand Remplacement dat de Fransman Renaud Camus in 2011 publiceerde, waar Filip Dewinter zijn mosterd is gaan halen. Ofwel kennen de rechtsextremistische terroristen het via het internet en obscure fora daar, ofwel via politici (Marine Le Pen, Geert Wilders, Heinz-Christian Strache…) ofwel via alt-right mediafiguren (de in de Verenigde Staten populaire FOX News-presentator Tucker Carlson, de Canadese Lauren Southern…). Het ‘voordeel’ aan de omvolkingstheorie is haar dubbelzinnigheid. Enerzijds is er het loutere feit dat de allochtone bevolking toeneemt, zij het niet zo hard als bij ons Vlaams Belang- en N-VA-kiezers denken. Anderzijds is er het expliciete of impliciete idee dat die andere bevolkingssamenstelling bewust gebeurt. Uit een opiniepeiling van persbureau Associated Press blijkt dat één op de drie volwassenen in de Verenigde Staten gelooft in een voortdurende poging om “geboren Amerikanen te vervangen door immigranten voor electoraal gewin”. Uit gelijkaardige enquête in Frankrijk, van het peilingbureau Ifop, blijkt dat 48 % van de Fransen denkt dat immigratie een door “onze elites georganiseerd project is met als doel de ene beschaving door de andere te vervangen”.

Overigens is het jongste boekje van Filip Dewinter Omvolking. De grote vervanging niet uitgegeven door een bekende uitgeverij, maar ook niet door de met het Vlaams Belang verbonden uitgeverij Egmont. Neen, het boekje is uitgeven door het Hertogfonds dat opgericht is door Filip Dewinter en gevestigd is op het privé-adres van zijn trouwe luitenant Jan Penris. Bij het Vlaams Belang schrikken ze niet terug om de term “omvolking” te gebruiken. Je zou dan denken: het nieuwste boekje van Dewinter verschijnt bij uitgeverij Egmont. Maar neen, het is verschenen bij een door Dewinter en enkele van zijn trouwste medewerkers opgericht vzw-tje. Dat ruikt niet alleen naar politieke vervuiling, maar ook naar financiële verrijking voor de Dewinter-vleugel binnen het Vlaams Belang.

Filip Dewinter samen met Renaud Camus in diens kasteel in Frankrijk (foto © YouTube).
Advertentie