Het contrast kan niet groter zijn. Aanstaande zondag wordt in Merksem (Antwerpen) de tweemaal voor collaboratie ter dood veroordeelde August Borms herdacht; gisteren werden in Merksem scheepsherstellers herdacht die omwille van hun verzet tegen de nazibezetter het leven lieten in de Duitse concentratiekampen. Een ‘Stolpersteine’ oftewel ‘struikelsteen’ herinnert aan hen, en brengt hen een eerbetoon, vlakbij waar zij in Merksem woonden.
De ‘struikelstenen’ zijn een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Er liggen er intussen een 80.000 verspreid over 27 Europese landen. Antwerpen was één van de laatste Europese steden om toestemming te geven voor het plaatsen van de ‘struikelstenen’ in het voetpad vlakbij waar mensen woonden die omgekomen zijn in de concentratiekampen of op een andere manier leden onder de nazi’s en inmiddels gestorven zijn. Sinds 2018 mogen ook in Antwerpen ‘struikelstenen’ geplaatst worden. De eerste was voor de Deurnese politieagent Jan De Ridder die het leven redde van menig Joodse burger door te verwittigen voor bevelen tot arrestatie. Op initiatief van bewoners van Deurne die een lezing van Bruno De Wever over de Jodenvervolging in België, Antwerpen en Deurne hadden bijgewoond, werden laatst in Deurne nog vijftig ‘struikelstenen’ geplaatst. Vooral in Deurne werden ook Open Huizen-activiteiten georganiseerd waar het verhaal van verzet en slachtoffers van de nazidictatuur werd verteld.
In vele gevallen worden ‘struikelstenen’ geplaatst voor omgekomen Joden, maar ook verzetsmensen, communisten, socialisten, vakbondsmensen, homo’s en anderen werden het slachtoffer van de naziterreur. In Merksem werden gisteren, woensdag 20 april 2022, zes scheepsherstellers herdacht met een ‘struikelsteen’. Het verhaal van het verzet tegen de nazibezetter bij de scheepsherstelling in Antwerpen, en het verhaal van elk van de gisteren herdachte scheepsherstellers, kon je gisteren al lezen bij Apache. Wij beperken ons daarom tot een fotoreportage van het plaatsen van de ‘struikelstenen’. Niet zonder eerst een applaus te geven voor initiatiefnemer Michel Moorkens (ex-scheepshersteller en vakbondsman) en de mensen in Merksem die hun schouders onder het initiatief hebben gezet met support vanuit Deurne.