Toen CD&V’er Kris Peeters een Bekende Vlaming was, eerst als gedelegeerd bestuurder van de middenstandersorganisatie UNIZO, daarna als Vlaams minister-president en federaal vicepremier, profileerde mobiliteitsdeskundige Kris Peeters zich als De Andere Kris Peeters. Van de ene Kris Peeters horen we niets meer sinds hij een dik betaalde baan heeft als vicepresident van de Europese Investeringsbank, de andere Kris Peeters publiceerde pas het boek Weg van het systeem dat we warm kunnen aanbevelen. De Oostenrijkse neonazi-zanger en -rapper Philip H. (37 j.) heeft weinig gemeen met de Britse fictieve spion James Bond (illustratie hierboven © cc. Pixabay), maar pikt diens familienaam in wereldwijd bekend door zevenentwintig films. Philip H. / Mr. Bond pikt nog wel meer.

Sinds 2016 heeft hij vijf platen uit met covers van bekende songs die hij vult met antisemitische, racistische en nationaalsocialistische teksten. De titels van zijn albums zijn duidelijk over zijn politieke voorkeur. Mein Kampf Mixtape Vol. 1488 was de naam van zijn in eigen beheer uitgebrachte debuut. “Mein Kampf” naar het boek dat Adolf Hitler schreef over Duitsland, ras en politiek; “14” naar de 14 woorden “We must secure the existence of our people and a future for white children” van de Amerikaanse neonazi David Lane, en “88” voor twee keer de achtste letter van het alfabet zoals in ‘Heil Hitler’. Het zijn twintig  covers van nummers met een compleet andere tekst, zoals van 99 Problems van Jay Z (88 Problems) en Wind Of Change van The Scorpions (Wind of Adolf).

Het vervolg werd in 2017 uitgebracht: Mein Kampf Mixtape Vol. 1488 Chapter II met nummers als Everything I Do, I Do It For Jews naar een nummer van Bryan Adams en Führer’s State of Mind naar een nummer van Billy Joel. In 2017 bracht Mr. Bond ook nog het album Woke Alone (The Mixtape) uit. In 2018 volgt A Nazi Goes To Africa en in 2019 Screw Your Optics, I’m Going In (The Mixtape). Mr. Bond  herinterpreteert een subversieve subcultuur die voortkwam uit gemarginaliseerde zwarte gemeenschappen en zich politiek positioneerde tegen discriminatie en racisme. Ook verbastert hij rocknummers en zelfs kerstliederen: Mr. Bond zingt bijvoorbeeld R.E.M’s Losing My Religion als Losing My White Privilege en Wham’s Last Christmas werd Mass Niggers. Rechtsextremisten schamen zich voor niets.

Het eerste en derde muziekalbum van Mr. Bond (foto’s © RV).

Toen de 28-jarige Duitse terrorist Stephan Balliet op 9 oktober 2019 naar de synagoge van Halle, in het oosten van Duitsland, reed met als doel de joodse mensen in de synagoge te vermoorden, luisterde hij naar het Mr. Bond-nummer Power Level. Balliet geraakte de synagoge niet binnen, en schoot dan maar twee voorbijgangers neer. Mr. Bond betreurde het: “De man schoot twee Duitsers neer, geen moslims of iets dergelijks. Een enorme mislukking.” Op 15 maart 2019 was Mr. Bond gelukkiger. Brenton Tarrant vermoordde toen 51 moskeegangers en verwonde 40 anderen in Christchurch (Nieuw-Zeeland). Mr. Bond schreef toen: “Ik hou van deze man. Stel je voor 100 Brentons over de hele wereld. Ook wij moeten ons klaarmaken om te kunnen toeslaan, en wel heel snel.” Onder zijn pseudoniem ‘anon24431009’ zette hij een vertaling van het manifest van Brenton Tarrant online, onder de titel Der Große Exchange. Toen de Duitse CDU-politicus Walter Lübcke op 2 juni 2019 vermoord werd door Stephan Ernst schreef Mr. Bond op een Amerikaans forum: “”We hebben een nieuwe Duitse held!” die “een anti-Duitse, anti-blanke politicus wegblies!”.

Offline probeerde Mr. Bond in 2017 in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen een bijeenkomst te organiseren van ‘Stormers’, leden van het Amerikaanse neonazistisch internetforum Daily Stormer. Volgens Oostenrijkse en Duitse media waren er ook meerdere ontmoetingen met de leider van de Oostenrijkse identitaire beweging Martin Sellner, informeel leider van de identitaire beweging in Europa zoals met Schild & Vrienden en het intussen ontbonden Génération Identitaire. De jongste tijd was het stil rond Mr. Bond. Op 20 januari 2021 werd hij aangehouden na een onderzoek door het Oostenrijkse federale bureau voor de bescherming van de grondwet en de bestrijding van terrorisme. Tien dagen vóór zijn aanhouding was Mr. Bond online op zoek naar 3D-geprinte wapens. De veiligheidsdiensten achterhaalden de ware identiteit en het adres van Mr. Bond via het follow the money-principe. Via zijn PayPal-account.

De aanklacht tegen Philip H. bevatte 76 voorbeelden van verheerlijking van het naziregime en de uitroeiing van joden. Het parket verwees ook naar zestien bij hem thuis gevonden boeken, acht T-shirts met nazisymbolen, twee Zwarte Zon-vlaggen, een Deutsches Reich-oorlogsvlag en meer. Onderzoek leert dat een van de muziekalbums van Mr. Bond alleen al op één muziekplatform 340.000 keer is gedownload. Tijdens de rechtszaak toont Philip H. berouw. Of het oprecht is, is voor discussie vatbaar. Voorlezend van een blad papier pleit hij schuldig voor alle aanklachten en zegt hij: “In gevangenschap realiseerde ik me dat mijn acties verkeerd waren. Ik was overrompeld en wil me oprecht verontschuldigen. Het spijt me.” Philip H. leest het emotieloos voor in een korte verklaring, en wil geen vragen beantwoorden.

Het vierde muziekalbum. Volgens Der Standard toonde Mr. Bond spijt bij zijn rechtszaak. Of het gemeend is, is misschien nog wat anders (foto’s RV en Twitter).

Philip H. / Mr. Bond werd vorige week door een rechtbank in Wenen veroordeeld tot tien jaar effectief cel. Zijn jongere broer Benjamin H. werd veroordeeld tot vier jaar effectief cel. Naast hand- en spandiensten voor zijn broer hield Benjamin H. ook de antisemitische website Judas Watch online die 1.800 Joden en ‘vrienden van’ wereldwijd signaleerde. De website werd in januari 2020 offline gehaald, maar ging daarna terug online. Philip en Benjamin H. kunnen beiden nog in beroep gaan tegen hun veroordeling. Vaak worden straffen in beroep gemilderd, maar het kan ook anders lopen. In juni 2020 veroordeelde de Leuvense strafrechtbank de drie daders die in 2018 een zwarte jongen op de treinsporen van Aarschot duwden tot effectieve gevangenisstraffen van 9 tot 12 maanden en een geldboete van 400 euro. Twee van de drie daders gingen in beroep en werden vorige week door het hof van beroep in Brussel veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf, een boete van 800 euro en een schadevergoeding van 10 000 euro aan het slachtoffer.

De zaak in Aarschot is relatief snel behandeld (feiten op 26 augustus 2018, eerste veroordeling op 15 juni 2020). In Oostenrijk heeft men de haatspuiterij van Philip en Benjamin H. veel te lang laten aanslepen vooraleer in te grijpen. Men zou nu meteen ook een onderzoek moeten openen naar de sympathisanten van Mr. Bond. Er worden T-shirts verkocht waarop de vrijlating van Mr. Bond wordt geëist en in Telegram-groepen wordt geld ingezameld ten gunste van Mr. Bond. Op zich is dit niet strafbaar, maar de kans is groot dat die sympathisanten nog wat anders op hun kerfstok hebben staan.

Er worden T-shirts verkocht waarop de vrijlating van Mr. Bond wordt geëist en in Telegram-groepen wordt geld ingezameld ten gunste van Mr. Bond (foto © RV).