Werner Van Steen is niet de enige legendarische rechtsextremist die recent is overleden. Op 17 maart 2022 overleed André Wuyts op 85-jarige leeftijd. André Wuyts was een van de Vlaams Blok-kandidaten bij de verkiezingen in Antwerpen. Als verkiezingspamflet verspreidde hij onder andere een doktersbriefje met daarop een braakmiddel voor het volgens hem zieke België. Zijn dokterspraktijk aan de Amerikalei in Antwerpen was een adres waar Vlaams Blok-militanten en anderen à volonté ziekteverlofbriefjes kregen (foto hierboven © cc. Unsplash/Online Marketing).

Om België uit te braken schreef André Wuyts een mengsel voor van: 1 gram Happart-poeder, 2 gram Mohamed, 3 SP (intussen: Vooruit) knollen, 4 abortuscitroenen, 1 liter blauw PVV (intussen: Open VLD) water, 5 gram gele CVP (intussen: CD&V) siroop, 2 groene Agalev (intussen: Groen) blaadjes, 6 gram VU (Volksunie, waaruit later de N-VA is ontstaan) mosselkruid, en 4 gram moskee-extract. Met drie soeplepels per dag zou het een uitstekend braakmiddel zijn. Het doktersvoorschrift is gedateerd: december 1987. Volgens een bron werd het verspreid bij gelegenheid van de parlementsverkiezingen op 13 december 1987; volgens een andere bron werd het verspreid naar aanleiding van de parlementsverkiezingen op 24 november 1991 (‘Zwarte Zondag‘). Mogelijk werd het tweemaal gebruikt. Op de keerzijde van het voorschrift stond dat André Wuyts geneesheer is. De Orde van Geneesheren heeft nooit gereageerd op dit schotschrift met de lay-out van een officieel doktersbriefje. Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen op 9 oktober 1988 verspreidde André Wuyts uitnodigingen waarvoor hij het officiële wapenschild van de stad Antwerpen misbruikte. Volgens de uitnodigingen zou “Nouredine Achmed El Asbeth, burgemeester van Antwerpen” zijn eed als burgemeester afleggen “in de Centrale Moskee, het vroegere Stadhuis op de Grote Markt”. Het Vlaams Blok ging bij die gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen vooruit van twee naar tien gemeenteraadsleden, maar André Wuyts was er niet bij.

Na het overlijden van André Wuyts kwamen de tongen los. Luc Vermeulen, Voorpost-organisatieverantwoordelijke en voormalig VMO-lid: “Heel wat Antwerpse VMO’ers behoorden tot zijn cliënteel, vooral tijdens verkiezingsperioden toen die plots ziek werden. Men kwam die zieke militanten dan ’s nachts tegen affiches aan het plakken voor de nationalistische partij. Hij was tevens actief bij Vlaams Blok/Belang. In zijn praktijk stond op zijn bureel een grote foto van VMO-leider Wim Maes.” Iemand anders bevestigt dat André Wuyts kwistig met ziektebriefjes strooide. André Wuyts stond bij Vlaams-nationalisten bekend om de vraag: “Moet je alleen een ziektebriefje hebben, of moet ik jou ook onderzoeken?”

André Wuyts en zijn verkiezingspropaganda (foto’s © Facebook; Hugo Gijsels e.a., Het Vlaams Blok in documenten, uitg. ABVV-Antwerpen, jaartal niet bekend; Francis van Eycken en Staf Schoeters, Het Vlaams Blok marcheert, uitg. Imprint, 1988).

Wie omwille van ‘ziekte’ niet gaat werken, valt eerst ten laste van zijn of haar werkgever en vervolgens van de sociale zekerheid. Het Vlaams Blok/Belang kan geen twee woorden zeggen over de sociale zekerheid of er wordt verwezen naar het profitariaat. “De sociale zekerheid is een paradijs voor gespecialiseerde beroepsprofiteurs”, schrijft Willy Smout in het sociaaleconomisch programma van het Vlaams Blok in 1989. “De vraag kan worden gesteld of er niet al te gemakkelijk uitgekeerd wordt”, vervolgde Smout. Datzelfde jaar zegt Gerolf Annemans: “Onze sociale zekerheid is een uniek systeem dat verslavend is voor wie ervan geniet.” Op het economiecongres van het Vlaams Blok in 1996 stelt de partij: “De sociale zekerheid moet resoluut gezuiverd worden van misbruiken.” Twee jaar later lanceert Filip Dewinter in het Vlaams Parlement de term “uitkeringsverslaafden”. Dat er bij het Vlaams Blok zelf “uitkeringsverslaafden” rondlopen, en een Vlaams Blok/Belang-mandataris dat systeem in stand houdt, werd er nooit bij verteld.

André Wuyts zetelde voor zijn partij als OCMW-raadslid in Antwerpen. Bij de rouwbetuigingen voor André Wuyts stond deze van Marco Laenens (N-VA, voorheen Open VLD – jarenlang Antwerps OCMW-raadslid, tegenwoordig lid van het Bijzonder comité voor de sociale dienst en ondervoorzitter van Zorgbedrijf Antwerpen): “Vaarwel collega. Ik heb je inbreng als lid van de OCMW-raad en de bijstandscomités steeds enorm gewaardeerd.” Niet dat er bij de N-VA een linkervleugel is, maar Marco Laenens behoort tot de rechtervleugel van de N-VA in Antwerpen. Het verbaast dan ook niet dat hij de inbreng van André Wuyts enorm waardeerde.

In verkiezingsperioden kregen meerdere ‘patiënten’ van dokter André Wuyts een ziektebriefje, kwestie voluit te kunnen gaan plakken voor het Vlaams Blok (foto © AFF).