Wereldwijd wordt vandaag, 21 maart 2022, gewezen op de strijd tegen het racisme die nodig blijft. In Antwerpen bijvoorbeeld brengt het stadsbestuur onder de aandacht hoe je kan reageren op discriminatie, racisme en/of intimidatie en wat het stadsbestuur zelf doet. Maar ook in Asse, Brugge, Genk en andere steden en gemeenten zijn er overheidsinitiatieven. Journalist Frank Van Laeken en voormalig profvoetballer Paul Beloy presenteren vandaag een boek over racisme vroeger en nu; politicologe Naima Charkaoui en jeugdwerkster Ikrame Kastit bekijken racisme bij kinderen. Unia publiceert vandaag een rapport over discriminatie van mensen van Afrikaanse origine in België. Gisteren, zondag 20 maart 2022, werd op 14 plaatsen in ons land een betoging tegen racisme ingericht. Hieronder een fotoverslag van de betoging in Antwerpen, betoging waar volgens Gazet van Antwerpen 1.000 mensen voor opdaagden. We hebben ze zelf niet geteld, al te blij als we waren vrienden terug te zien na de coronacrisis.

Een betoging begint natuurlijk goed als er gepaste muziek is voorzien (foto, zoals ook de foto helemaal bovenaan © AFF).
Er is genoeg keuze aan eisen geformuleerd in slogans (foto @ AFF).
Deze eis bijvoorbeeld (foto @ AFF).
Je kan natuurlijk ook zelf bordjes maken en meebrengen (foto © AFF).
Vlaggen zoals deze van Hand-in-Hand kunnen terug bovengehaald worden. In de betoging gisteren ook opvallend veel leden van jongerenorganisaties als JES (foto), Kras en Redfox, en jongeren gemobiliseerd door het maatschappelijk opbouwwerk Saamo (foto © AFF).
Betogingen zijn natuurlijk ook de kans op een goed gesprek (foto © AFF)
…en het ondertekenen van broodnodige petities (foto © AFF).
De kop van de betoging. Organisatoren Sarah Scheepers en Ali El Moussaoui zien dat het goed is (foto © AFF)
Een betoging met veel schoon volk (foto © AFF),
maar ook de gedachten bij Oekraïne (foto © AFF)
en een bedenking die vanzelfsprekend rijst (foto © AFF).
De betoging trok onder andere door de Wetstraat in Antwerpen, maar zouden ze in de Wetstraat in Brussel, en aan het Martelaarsplein waar de Vlaamse regering huist, de boodschap begrijpen? (foto © AFF).
De PVDA-parlementsleden Jos D’Haese en Peter Mertens waren er. Hebben we andere parlementsleden niet opgemerkt (ze mogen het ons altijd nog melden en we zullen het hier aanvullen) of waren ze er niet? (foto © AFF).
Wouter Hoet, alias ‘de Schele’ van de in Antwerpen en omstreken legendarische Discobaar A Moeder, was er ook (foto, met Wouter als eerste van links © AFF).
Tot hoog in de lucht lieten sommige organisaties weten tegen racisme en fascisme te zijn (foto © AFF).
Maar ook op kledij werd duidelijk gemaakt waar men voor staat (foto’s © AFF).
Een boodschap voor het onderwijs (foto © AFF).
Opgetogen reacties van omstaanders (foto © AFF).
Is de boodschap begrepen? De systeemfouten zijn hardnekkig, waakzaamheid en mobilisatie blijven nodig (foto @ AFF).