Ons bloed kookt wanneer we een prominent politicus een flagrante leugen horen en/of zien verkondigen. Voorbije zondag 13 maart 2022 was het weer zover. In De Zondag zei N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne (foto hierboven © cc. Pixabay) over het Vlaams Belang en haar houding tegenover Vladimir Poetin, en in één adem door over de PVDA: “Hun hypocrisie is onwaarschijnlijk. Het zijn kazakkendraaiers van de ergste soort. Enkele weken geleden wou Dewinter nog uit de NAVO stappen en nu doen ze inzamelacties voor het Oekraïense volk. (zucht) Was ik een Oekraïner, ik zou zeggen: ge moogt uw brol houden. Ik heb dan nog meer respect voor de PVDA die consequent Rusland blijft steunen.”

Als rechts politicus kan je de PVDA veel verwijten. Dat ze een miljonairstaks willen, dat ze België niet willen laten opsplitsen, dat ze kinderen opeten – je weet maar nooit wat Raoul Hedebouw en Peter Mertens tussen hun boterham leggen… Maar “de PVDA die consequent Rusland blijft steunen”? Dat is er ver over. Vorige week, woensdag 9 maart 2022, kwam de kwestie uitgebreid aan bod in Knack. Zowel historisch klopt het niet dat “de PVDA (…) consequent Rusland blijft steunen”. Knack: “Een partij als de PVDA zag (…) onder de naam Amada het levenslicht in volle Koude Oorlog. De bijnaam van de eerstegeneratieleden was Amadezen, wat verwees naar Chinezen. Amada was maoïstisch en leninistisch, en in de geest van die tijd dus uitgesproken Moskouvijandig.” Maar ook nu klopt niet wat Bart De Wever zegt. Knack: “Vandaar ook dat de PVDA zich het lot van de vluchtende Oekraïners aantrekt. Via Geneeskunde voor het Volk lanceert de partij een campagne om Dokters van de Wereld, een organisatie die losstaat van de PVDA, te steunen in haar hulp aan vluchtelingen in Oekraïne. Een snelle blik op de sites van de Vlaamse politieke partijen leert trouwens dat er in het Wetstraatmilieu niet echt veel ijver is om de eigen leden en sympathisanten op te roepen tot concrete solidariteit met Oekraïne. Slechts twee partijen roepen op tot het verlenen van hulp: de CD&V en de PVDA.”

Als late bekeerlingen vullen nu ook N-VA- en Vlaams Belang-politici camions om naar de grens met Oekraïne te trekken. De N-VA-parlementsleden Theo Francken, Koen Metsu en Karl Vanlouwe vertrokken op 9 maart 2022 naar de Pools-Oekraïense grens om daar medisch materiaal af te geven dat ingezameld en gesponsord werd door inwoners van Lubbeek, gemeente waarvan Theo Francken in bijberoep burgemeester is. Van een actie van de apothekers en inwoners van Lubbeek werd ineens een N-VA-actie gemaakt. In een filmpje bedankte de vertegenwoordiger van Oekraïne in ons land “Theo, het N-VA-team en de Vlaamse gemeenschap van België”. Eens het medisch materiaal geleverd, poseerden Francken, Metsu en Vanlouwe met een Vlaamse vlag. Niet de officiële vlag met een Vlaamse Leeuw met rode tong en klauwen, maar een volledig zwarte Vlaamse Leeuw. Ook wel “de strijdvlag”, of nog: “de collaboratievlag”, genoemd. En de inwoners van Lubbeek? Die werden nergens meer vernoemd eens ze het medisch materiaal en hun geld hadden afgegeven.

De N-VA-parlementsleden Koen Metsu (uit Edegem, in het midden achter de Oekraïense vlag), Theo Francken (uit Lubbeek, links op de foto achter de Vlaamse Leeuwvlag) en Karl Vanlouwe (uit Ganshoren, als eerste van links achter de Poolse vlag) nadat ze medisch materiaal geleverd hebben ingezameld door de inwoners van Lubbeek (foto © Facebook).

Bij het Vlaams Belang keerde Poetin-lover Filip Dewinter zijn kar. In De Standaard van 1 maart 2022 zei Filip Dewinter: “Ik vrees dat hij (Poetin, AS) ontspoord is richting een autocratische leider die zich opwerpt als een dictator en de trappers helemaal kwijt is.” Maar Poetin is altijd een autocraat geweest. Amper één jaar nadat hij in 2000 Russisch president werd, had Poetin al de drie belangrijkste Russische tv-zenders in zijn greep. Als politieke opposant of nog maar als LGBTQ’er moet je in het Rusland van Poetin niet op straat komen, of je wordt fysiek aangevallen door politieke handlangers van Poetin als je al niet in een politiecel verdwijnt. Het was dát Rusland dat Dewinter zo aantrekkelijk vond. Tom Van Grieken en zijn voorganger als Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans waren het niet altijd eens met de uitstappen en verklaringen van de Poetin-lovers bij het Vlaams Belang. Naast Dewinter vooral Frank Creyelman en Jan Penris, maar Johan Deckmyn, Eric Tack, Anke Van dermeersch en Christian Verougstraete gingen ook graag kaviaar proeven in Moskou. Hadden Van Grieken en Annemans wel eens bedenkingen bij sommige uitstappen van hun partijgenoten, zelf zijn Van Grieken en Annemans nog altijd dik aan met Marine Le Pen en Matteo Salvini die in het verleden nog grotere Poetin-lovers waren.

Marine Le Pen slaat intussen een andere toon aan. Op een meeting in het Franse Aigues-Mortes (Gard) zei de presidentskandidate van het Rassemblement National (RN) op 6 maart 2022: “De overgrote meerderheid van de Fransen voelt zich, net als ikzelf, solidair met het aangevallen Oekraïne (…) Ja, ik zeg het zonder dubbelzinnigheid, Frankrijk is vereerd om deel te nemen aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Wat mij betreft, ik ben er klaar voor, net als, geloof ik, de Fransen.” Louis Aliot, burgemeester van Perpignan, ondervoorzitter van het Rassemblement National en van 2009 tot 2019 levenspartner van Marine Le Pen, liet zich instemmend zien aan boord van een bus die in Polen Oekraïense vluchtelingen zou ophalen en naar Frankrijk brengen.

Bij een bedrijf in Aartselaar vond het Vlaams Belang iemand met een camion die naar de Pools-Oekraïense grens wil rijden met “dekens, medisch materiaal, luiers, voedsel, en andere spullen” die men voorbije zaterdag inzamelde. Uiteindelijk reden drie camions naar de Pools-Oekraïense grens, met evenveel chauffeurs, de parlementsleden Hans Verreyt en Kristof Slagmulder, en een medewerker die de tocht filmde voor een reportage in de volgende uitzending van VB TV. Wouter Bollansée, gemeenteraadslid en voorzitter van het Vlaams Belang in Zoersel, én regioverantwoordelijke voor het Vlaams Belang, vertrok maandagmorgen 14 maart 2022 met een camion met hulpgoederen richting de Pools-Oekraïense grens. Voor het overige gebruikt het Vlaams Belang, zoals Bart De Wever, de oorlog in Oekraïne voor politieke spelletjes. Met Dries Van Langenhove als woordvoerder inzake asiel en migratie worden de vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika uitgespeeld als “gelukzoekers” die de opvangplaatsen voor de “echte vluchtelingen” uit Oekraïne bezetten. Om plaats te maken voor een beperkt aantal Oekraïense vluchtelingen wil het Vlaams Belang de asielaanvraagprocedure voor niet-Oekraïners stilleggen. Dat dit puur racisme is, is voor het Vlaams Belang van geen tel. Ben Segers (Vooruit) merkte terecht op dat een bom op uw hoofd in Syrië even zeer doet als een bom in Oekraïne.

Tweet van Annick Ponthier, defensiespecialiste van het Vlaams Belang, en tweet van de Vlaams Belang-Kamerfractie (foto’s © Twitter).

Er is maar één extreemrechtse politicus die echt tot inkeer lijkt te zijn gekomen: Robert Ménard, de door het Rassemblement National gesteunde burgemeester van Béziers. Op de Franse televisiezender LCI zei Robert Ménard voorbije week woensdag 9 maart 2022 zich te schamen, en spijt te hebben over zijn vroegere verklaringen. Volgens Ménard zijn er geen twee soorten slachtoffers: christelijke Europeanen die geholpen moeten worden en niet-Europese mensen die we niet hadden mogen ontvangen. Ménard betreurt de verschillende ‘maten en gewichten’ die hij eerder hanteerde. Ménard heeft in het verleden fél uitgehaald naar migranten en vluchtelingen. Hij zegt van standpunt veranderd te zijn vanuit het pragmatisme als burgemeester. Om dezelfde reden steunde hij ook de coronamaatregelen van de Franse president Emmanuel Macron. Zou Dries Van Langenhove ook van mening veranderen als hij burgemeester wordt in Opwijk?

Robert Ménard, de door het Rassemblement National gesteunde burgemeester van Béziers, zegt spijt te hebben en schaamte te voelen over dat hij vroeger onderscheid maakte tussen Europese en niet-Europese vluchtelingen (foto © YouTube).
Advertentie