Woensdag gaven wij u mee dat Marine Le Pen met 503 gevalideerde handtekeningen nipt de kaap van 500 handtekeningen heeft overschreden om effectief kandidaat te zijn voor de Franse presidentsverkiezingen. Onze bron was een e-mail verstuurd door Jordan Bardella, de ad-interim voorzitter van het Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen, gehuwd met een dochter van de oudere zus van Marine Le Pen, Marie-Caroline Le Pen. Intussen blijkt dat Marine Le Pen 603 gevalideerde handtekeningen heeft verzameld, de andere extreemrechtse kandidaat Éric Zemmour 721, de gaullist Nicolas Dupont-Aignan 582 en de linkse Jean-Luc Mélenchon 873. Met Emmanuel Macron die zich nu ook officieel kandidaat heeft gesteld voor een volgende ambtstermijn als Frans president kan de campagne voor de Franse presidentsverkiezingen echt starten.

In hetzelfde artikel wezen we woensdag ook op het bericht in de Franse krant Libération dat Marine Le Pen 1.200.000 brochures in de vuilnisbak heeft gesmeten omdat er onder andere een foto in staat van Marine Le Pen die een handdruk geeft aan de Russische president Vladimir Poetin. In de huidige omstandigheden is dat natuurlijk niet de beste publiciteit. Marine Le Pen ontkent dat de brochures in de vuilnisbak zijn gesmeten, met het argument dat ze reeds verdeeld zijn naar de verschillende lokalen van het Rassemblement National in Frankrijk. Of ze van daaruit verdeeld zullen worden naar de Franse bevolking, is natuurlijk nog een andere zaak.

Voor Marine Le Pen en haar sympathie voor Poetin pleit wel dat de brochure online staat op haar website voor de Franse presidentsverkiezingen. We leren daaruit dat ze, al wisten we dat ook al uit andere bronnen, goed overeenkomt met de Hongaarse premier Viktor Orbán en de Poolse premier Mateusz Morawiecki. Al is “goed overeenkomt” te sterk uitgedrukt. Na twee bijeenkomsten, eerst in Polen, daarna in Spanje, waarbij telkens Tom Van Grieken mee mocht aanschuiven, is geen overeenstemming bereikt om in het Europees Parlement een gezamenlijke fractie te vormen met het Rassemblement National van Marine Le Pen, de Lega van Matteo Salvini enzovoort, en de partijen van Orbán Fidesz en van Morawiecki PiS.

Uit een verkiezingsbrochure die waarschijnlijk niet verspreid wordt (foto © RV).

Stel dat Marine Le Pen op 24 april 2022 Frans president zou worden, wat zijn dan haar plannen? Volgens de folder die hoogstwaarschijnlijk niet verder verspreid wordt, zou ze na het vormen van een nieuwe Franse regering “van nationale eenheid” eerst het Franse equivalent van het Covid Safe Ticket (CST) afschaffen en een stop zetten op de afbouw van ziekenhuisbedden. De btw op energie wordt van 20 naar 5,5 % verlaagd. Vervolgens zou Marine Le Pen naar Brussel gaan om Frankrijk haar soevereiniteit terug te geven, en een referendum uitschrijven om de immigratie te stoppen, en voorts de Franse grenzen controleren, de criminele vreemdelingen en illegaal verblijvende vreemdelingen buitenzetten, en de nationale voorkeur toepassen. Alsof dat allemaal met een vingerknip kan.

Vervolgens wordt het strafrecht verzwaard, worden extra gevangenissen gebouwd, en worden politie en justitie versterkt. Ook volgen wetten die de islamitische ideologieën viseren. De fiscale druk wordt verlaagd en jongeren worden gestimuleerd om aan het werk te gaan. De gepensioneerden zien hun inkomen verhogen en een plan voor de gehandicapten wordt herzien. Vanaf 1 januari 2023 volgen plannen om de economie een boost te geven, en onder andere het opwaarderen van priester Charles-Michel de L’Épée (1712-1789), een voorloper van het onderwijs voor doven. Later volgt onder andere nog een plan voor republikeinse scholen waar discipline, kennis en verdienste centraal staan.

Tussen droom en daad staan natuurlijk wetten en praktische bezwaren. In 2015 werd al eens in een stripalbum voorspeld hoe het zou aflopen met Marine Le Pen als Frans president. Als Marine Le Pen al Frans president zou worden, zou het (spoiler alert) niet goed aflopen. We vreesden het al. De eerstvolgende presidentsverkiezingen werden in 2017 gehouden en eindigden met 66,1 % van de stemmen voor Emmanuel Macron en 33,9 % voor Marine Le Pen.

Stripalbums over Marine Le Pen als Frans president (foto’s, zoals ook het fragment helemaal bovenaan © Les Arènes).
Advertentie