De oorlog in Oekraïne maakt slachtoffers. In de eerste plaats natuurlijk de Oekraïners en Russen die het leven lieten in het conflict, en hun familie en vrienden met droefenis achterlaten. In de tweede plaats de Oekraïners en al wie in Oekraïne woonde, zoals Afrikaanse studenten, die op de vlucht sloegen. In de derde plaats de gewone Oekraïners en Russen die in hun land blijven maar hun levensstandaard drastisch naar beneden zien gaan. In de minst erge groep slachtoffers bevindt zich Kris Roman (links op de foto hierboven bij een bezoek aan Donetsk in 2018 © Facebook) die maandag 28 februari 2022 in Moskou klaar stond om terug te vliegen naar zijn vaste stek in Vlaanderen, maar niet kon vertrekken omdat het Europese luchtruim is gesloten voor Russische vliegtuigen.

Ook het Vlaams Belang is in zekere zin een oorlogsslachtoffer. De partij die het hardst onder vuur werd genomen was evenwel de PVDA. De PVDA veroordeelde de Russische militaire interventie in Oekraïne als een flagrante schending van de Oekraïense soevereiniteit, van het Handvest van de Verenigde Naties en van het internationaal recht. Maar wees ook op de uitbreiding van de NAVO naar het oosten en het zich terugtrekken van de Amerikanen uit een aantal verdragen voor beperking van raketten als aanleiding – niet als excuus – voor de Russische reactie. Het zich om die reden onthouden bij de stemming van een resolutie in het Vlaams Parlement was voor de huilebalken het teken om de al jaren opgekropte frustratie over de PVDA los te laten. Het Vlaams Belang vroeg om “slimme en gerichte sancties” die het Russisch regime pijn doen en niet “onze eigen mensen”. Welke sancties “slim en gericht” zijn, vertelde Tom Van Grieken er niet bij. Maar PVDA en Vlaams Belang namen beide een ander standpunt in dan de andere partijen.

In de media wordt al een tijdje de gelijkenis in woorden en thema’s van Vlaams Belang en PVDA besproken. Dikwijls zonder dieper in te gaan op gelijkaardige woorden en thema’s, of zonder goed het programma van beide partijen te kennen. De Standaard bijvoorbeeld schreef dat zowel voor de PVDA als voor het Vlaams Belang van een beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd geen sprake kan zijn. Maar het Vlaams Belang wil wél een beperking van de werkloosheidsuitkering, behalve voor wie een opleiding volgt of boven de 50 jaar is. Naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne werd gisteren, dinsdag 1 maart 2022, in La Libre Belgique gekeken naar de ideologische wortels van de PVDA en van het Vlaams Belang. Voor de PVDA is de conclusie dat het fout is de PVDA sympathie voor het Rusland van Poetin toe te schrijven. Bij het Vlaams Belang ligt dat anders.

Naar verluidt is het een fake bericht, maar het is wel plezant. De Russen zouden ingevolge de internationale sancties niet langer naar PornHub kunnen kijken, en moeten het voor hun erotische fantasieën nu stellen met Kris Roman en afbeeldingen van hun president Vladimir Poetin in bloot bovenlijf (foto’s © Twitter en Facebook).

La Libre Belgique: “Ideologisch belichaamt de Russische president voor verschillende extreemrechtse formaties in Europa een model om te volgen. Het illiberale Rusland, gebouwd op de ruïnes van de voormalige USSR, biedt het tegengif voor het kwaad dat de democratieën plaagt: de cultus van de nationale identiteit tegenover het uit de Verenigde Staten geïmporteerde multiculturalisme, de concentratie van macht in de handen van een charismatische leider in plaats van de ‘religie’ van mensenrechten en de verwatering van het staatsgezag, de sterke soevereiniteit van staten in plaats van multilateralisme…” In bloot bovenlijf te paard en in andere heldhaftige poses staat Poetin in scherp contrast met de ‘verwijfde’ Europese leiders à la Emmanuel Macron en Alexander De Croo. Dat men in Rusland niet moet uitkomen voor de LGBTQ+-geaardheid vindt extreemrechts heimelijk of openlijk een pluspunt.

Filip Dewinter bevestigt die analyse en ziet de bui hangen. In De Standaard zei hij gisteren: “Het enige goede aan het IJzeren Gordijn is dat het Oost-Europa heeft behoed voor politieke correctheid, multiculturalisme en wokisme.” Toen Rusland nog communistisch was, was Dewinter uiteraard tegen het Russische regime. Met Poetin veranderde dat. Toen kwam de droom van een “onafhankelijk Europa van Vladivostok tot de Noordzee” naar boven, maar die droom is inmiddels vervlogen. Dewinter: “Met deze oorlog spat het idee van een eengemaakt en sterk Europa, waar zoveel moeite in is gestoken, finaal uiteen. Poetin heeft de deur toegedaan, voor jaren maar wellicht decennia. Dat is een onwaarschijnlijke ontgoocheling.” Dewinter plant geen bezoeken meer aan Rusland. Dankzij Russische connecties kon Dewinter tweemaal aanschuiven bij de Syrische president Bashar al-Assad, en ook dergelijke reisjes kan hij voortaan beter vergeten.

Intussen hebben de mindere goden rond Dewinter de grootste moeite om hun sympathie voor Poetin even op te bergen. Er is niet alleen Frank Creyelman, Vlaams Belang-parlementslid van 1995 tot 2007, en Vlaams Belang-gemeenteraadslid in Mechelen, die een welwillend interview gaf aan het Russische mediakanaal Sputnik News. Er is ook Jan Penris (rechts op de foto helemaal bovenaan bij een bezoek aan Donetsk in 2018 © Facebook), vanaf dag 1 luitenant van Filip Dewinter, Vlaams Belang-parlementslid van 1995 tot 2019, en Vlaams Belang-gemeenteraadslid in Antwerpen. Jan Penris was samen met Frank Creyelman en zijn Oostendse collega Christian Verougstraete zowel in 2014 als in 2018 waarnemer bij de verkiezingen in Donetsk. Jan Penris twitterde voorbije zondag: “Wie veroordeelde de afgelopen 8 jaar de #bombadementen (sic) op #Donetsk en #Luhansk? Als je kinderen van een #berin aanvalt, slaat die terug” Dit goedpraten van de Russische inval in Oekraïne werd intussen door Penris verwijderd, maar wij konden de tweet terug opvissen.

Jan Penris verwijderde een pro-Russische tweet van voorbije zondag 27 februari 2022, maar het internet vergeet sommige zaken niet (foto © Wayback Machine).

Het is bekend dat Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken voor internationale kwesties aan de hand loopt van Marine Le Pen. De Franse presidentskandidate – ze heeft sinds gisteren met 503 gevalideerde handtekeningen nipt de 500 nodige handtekeningen – heeft een aantal mensen in haar onmiddellijke omgeving die hun sympathie voor Poetin nauwelijks kunnen verbergen. Europarlementslid Thierry Mariani bijvoorbeeld, wiens naam genoemd wordt als mogelijke minister van Buitenlandse Zaken mocht Marine Le Pen Frans president worden, heeft goede contacten met de invloedrijke Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov. Nog een Poetin-fan is Europarlementslid Hervé Juvin die het Europa-beleid voor Marine Le Pen uittekent. Zo kan de anti-Poetin houding van Marine Le Pen binnen enkele jaren nog wel eens veranderen, en is er toch weer een beetje hoop voor Filip Dewinter, Frank Creyelman en Jan Penris. 

Marine Le Pen op 24 maart 2017, één maand vóór de Franse presidentsverkiezingen in dat jaar, op bezoek bij de Russische president Vladimir Poetin. Volgens Libération heeft Marine Le Pen intussen beslist een acht bladzijden tellende verkiezingsbrochure in de vuilnisbak te gooien omdat er een foto instaat van Marine Le Pen en Vladimir Poetin die elkaar een handdruk geven. De brochure was op 1.200.000 exemplaren gedrukt (foto © cc. Wikimedia/kremlin.ru).
Berichten aan het hek bij het Russisch consulaat in Antwerpen, met onder andere een verslag van een bezoek dat de consul-generaal op 26 januari 2022 (!) bracht aan het Vlaams Parlement op uitnodiging van… Filip Dewinter (foto © Nigel Williams).
Advertentie