De door Kris Roman (links op de foto hierboven © Facebook) ondersteunde verklaring van Vladimir Poetin dat hij een ‘denazificatie’ van Oekraïne wil, is al te gek. Vooreerst is de invloed van neonazi’s in Oekraïne constant afgenomen sinds 2012. Ten tweede: in Rusland zijn er ook neonazigroepen actief, en Rusland zette ze zelf in bij de strijd om Donetsk en Loehansk. Ten derde herbergt Rusland een Amerikaanse neonazi die vanuit Rusland terroristische aanslagen in het Westen voorbereidt. En Kris Roman… draait zijn hand niet om voor contacten met neonazi’s en negationisten.

De Russische president Vladimir Poetin maakte vorige week donderdag 24 februari 2022 bekend dat hij besloten had “om een speciale militaire operatie uit te voeren” waarbij hij streeft “naar de demilitarisering en de denazificatie van Oekraïne”. Een paar dagen eerder, maandag 21 februari 2022, verwees Poetin naar Vladimir Lenin onder wiens bewind Oekraïne een eerste eigen regering kreeg. “Lenin en zijn medestanders zijn toen bijzonder hard geweest voor Rusland door het af te snijden van wat historisch Russische grond was”, zei Poetin. Uithalen naar Hitler(-aanhangers) én Lenin: Poetin kan dat. Intussen is in de Vlaamse pers verduidelijkt dat Poetin er voor niets Hitler bijsleurt. Het Laatste Nieuws: “ Oekraïne hééft een neonazistische scene, die bij de pro westerse volksopstand van 2014 nadrukkelijk op de voorgrond kwam. Maar het blijft een kleine minderheid, zoals Rusland zelf die ook heeft. En is het niet Poetin zelf die her en der in West-Europa rechtsextremisten steunt? Door financiële hulp te bieden bijvoorbeeld aan hun partijen in Frankrijk en Italië?”

In De Standaard werd de ‘nazificatie’ van Oekraïne eveneens genuanceerd. “Bij de ‘Oranje­revolutie’ van 2004 en zeker na de Maidanrevolte kregen collaborateurs van toen eerherstel, niet als fascisten maar als nationalisten. Stepan Bandera werd ‘Held van Oekraïne’, standbeelden en straatnamen inbegrepen, en veteranen van zijn legertjes kregen erkenning als patriotten. Die erkenning sterkte rechtse partijen in Oekraïne en stimuleerde radicaal-rechtse organisaties en milities als Rechtse Sector of het Azovbataljon in hun vaak gewelddadig nationalisme. Maar hun aanhang, ook in het parlement, blijft uiterst marginaal. Poetin komt hun activisme wel goed uit. Hij vindt er het voorwendsel in dat Oekraïne toe is aan ‘denazificatie’. Dat is niet meer dan een historisch onzinnige uitvlucht.” Desondanks blijft de hier vorige week voorgestelde Kris Roman doorgaan met het riedeltje van Poetin.

Wij kennen landen waar extreemrechts sterkere verkiezingsresultaten neerzet dan in Oekraïne. Gaat Poetin het bevel geven om ook die landen binnen te vallen?

Kris Roman postte voorbije zaterdag 26 februari 2022 op zijn Facebookpagina een artikel van Steven Sahiounie over Oekraïne en zijn nazi’s. Steven Sahiounie is een Amerikaans-Syrische journalist die regelmatig geïnterviewd wordt door het door de Russische regering gecontroleerde Sputnik en door de Amerikaanse website Mint Press News die regelmatig nieuws van Russia Today (RT) overneemt. In Syrië staat Sahiounie aan de kant van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, voor wie ook extreemrechts in ons land partij kiest. Voor Kris Roman is Sahiounie bijgevolg een betrouwbare bron. Sahiounie betoogt dat Oekraïne de thuisbasis is van neonazistische groepen als het Azovbataljon en Rechtse Sector, en met Svoboda een extreemrechtse partij in het Oekraïense parlement heeft. Dat is allemaal waar, maar…

Svoboda behaalde bij de parlementsverkiezingen in 2012 nog 10,5 % van de stemmen; bij de parlementsverkiezingen in 2014 nog maar 4,7 % van de stemmen. Rechtse Sector stond in 2014 ook op het stembiljet en kreeg 1,8 % van de stemmen. Samen is dat dus van 10,5 naar 6,5 % van de stemmen. Bij de parlementsverkiezingen in 2019 vertegenwoordigde alleen nog Svoboda de extreme rechterzijde en behaalde Svoboda slechts 2,4 % van de stemmen. Wij kennen landen waar extreemrechts sterkere verkiezingsresultaten neerzet dan in Oekraïne. Gaat Poetin het bevel geven om ook die landen binnen te vallen?

Alexander Barkashov op een bijeenkomst van zijn Russische neonazistische Russische Nationale Eenheidspartij (RNE, foto © RNE).

Helemaal belachelijk wordt het als uitgerekend Kris Roman het argument van extreemrechts en neonazi’s in Oekraïne aanhaalt. Het door Kris Roman zo geliefde Rusland heeft  al veel langer een neonazistische scene dan toen Rechtse Sector in 2013 en het Azovbataljon in 2014 in Oekraïne opgericht werden. De Russische neonazi Dmitry Demushkin getuigde dat de toenmalige Russische vicepremier Dmitry Rogozin in 2014 neonazi’s zocht om in Oekraïne te gaan vechten. Russische neonazi’s vertrokken effectief naar Oekraïne om er voor de Russen te gaan strijden, zoals Alexander Barkashov en andere leden van de neonazistische Russische Nationale Eenheidspartij (RNE, Russkoje Natsionalnoje Edinstvo). Omgekeerd zijn er volgens Amerikaanse inlichtingendiensten aanwijzingen dat Rusland neonazigroepen in de Verenigde Staten en andere landen indirect steunt. Alleszins laat Rusland toe dat de Amerikaanse oprichter van The Base Rinaldo Nazzaro in Rusland verblijft en vandaar probeert leden te werven en aan te zetten tot terroristische daden in het Westen.

Rusland is minstens zoveel, zo niet nog meer, als Oekraïne verstrengeld met neonazigroepen. Ten tweede is Kris Roman slecht geplaatst om neonazi’s in Oekraïne met de vinger te wijzen, vermits hijzelf niet vies is van contacten met neonazi’s en negationisten. Dat bewijzen de hier gepubliceerde foto van Kris Roman samen met Tomas Boutens (Boutens rechts op de foto helemaal bovenaan © Facebook) en de foto van Kris Roman samen met David Irving. Tomas Boutens is de hier al eerder geportretteerde veroordeelde leider van het neonazistische Bloed Bodem Eer Trouw (BBET, ontstaan als een Blood & Honour / Combat 18-groep), nu actief met Project Thule. De Brit David Irving is een van de bekendste historici wiens ontmaskering als negationist laatst nog in een film op Canvas te zien was, en een negationist is die ook in Vlaanderen gecontesteerd wordt. Kris Roman poseert daarentegen graag naast David Irving.

De Britse negationist David Irving samen met Kris Roman (foto © Facebook).