Rusland erkent de onafhankelijkheid van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk in het oosten van Oekraïne, en breidt het meteen uit naar de ruimere regio dan waar na een gewapend conflict in 2014 die volksrepublieken werden uitgeroepen. De Russische president Vladimir Poetin houdt intussen Russische soldaten en tanks klaar om in de regio “de vrede te handhaven”. In oorlogssituaties is taal het eerste slachtoffer. Toen het nieuws bekend werd, voorbije maandag 21 februari 2022, steeg er gejuich op ten huize Kris Roman (56 j., foto’s hierboven: Kris Roman op het Russische platteland en in Moskou © Facebook). Kris Roman is al jaar en dag een fan van Rusland in het algemeen, en Poetin in het bijzonder. Nadat Donetsk en Loehansk zich met steun van Rusland losmaakten van Oekraïne werd Kris Roman benoemd tot vertegenwoordiger in België van  de Volksrepubliek Donetsk.

Weinig Vlaamse rechtsextremisten zijn actief geweest in zoveel verschillende extreemrechtse groeperingen als Kris Roman. In 1988 voert hij in Brussel campagne voor het Vlaams Blok. In 1994 stapt Kris Roman op bij het Vlaams Blok omdat hij het antivreemdelingenprogramma van Filip Dewinter niet radicaal genoeg vindt. Datzelfde jaar wordt Kris Roman als lijsttrekker van het (Belgische) Front National (FN) verkozen tot gemeenteraadslid in Ganshoren. Twee jaar later sluit hij zich aan bij een afsplitsing van dat FN, waar hij minder dan een jaar later al vertrekt. In 2001 wordt Kris Roman aangekondigd als een van de sprekers op een bijeenkomst van Stormfront’ers in Nederland die begint met een Hitlergroet, waarna de zaaleigenaar iedereen buitenzet. In 2003 wordt Kris Roman in ons land veroordeeld tot negen maanden cel met uitstel voor racisme. “Ik was in mijn maandblad een beetje humoristisch uit de hoek gekomen en ben op een rechter gebotst die geen zin voor humor had”, zegt Kris Roman daarover. Dubbelzinnige humor dan. Het vonnis citeert uitspraken als: “De toegang tot Europa moet ontzegd worden aan iedereen die in het donker niet zichtbaar is.” Als in 2021 de zoektocht naar Jürgen Conings bezig is, is Kris Roman nog altijd een ‘humorist’. Kris Roman: “De man gaat duidelijk door het lint omdat hij als patriot ziet dat zijn land door politici en virologen naar een neo-fascistisch concentratiekamp evolueert. Niemand mag buiten terwijl dagelijks duizenden als wrakhout blijven aanspoelen. Die mogen wel naar buiten ! (…) Gezinnen worden door het feminisme verdrukt en vernietigd terwijl de LGBT-maffia alles mag kapot zeiken !”

Vanaf 2006 is Kris Roman de drijvende kracht achter Euro-Rus dat streeft naar een Europa “van Gibraltar tot Vladivostok”. In 2006 en 2008 richt Kris Roman met Euro-Rus een congres in waarbij hij het merkwaardiger wijze niet houdt bij Europese sprekers. Zijn voornaamste gast is telkens David Duke die in 1974-1978 de leider is van de Ku Klux Klan (KKK) in de Verenigde Staten, en daarna spilfiguur en financier is van het internationale neonazistisch internetforum Stormfront. Tussen die twee congressen in, in 2007, is Euro-Rus één van de vier organisaties die opgaat in het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA). De andere drie groepen zijn: Vlaamse Jongeren Westland (VJW), Jongeren Aktief en Groen Rechts. Eddy Hermy is het uithangbord van het N-SA, maar twee hanen op een te kleine oppervlakte: dat gaat niet. Kris Roman stapt na een jaar op bij het N-SA. Hij zoekt vervolgens het Franstalige Nation op, waar Hervé Van Laethem het boegbeeld van is en Kris Roman de verantwoordelijke voor de buitenlandse contacten wordt. Maar ook hier houdt Kris Roman het niet lang vol. Kris Roman werpt zich na enige tijd terug op zijn corebusiness Euro-Rus.

Bij de PVDA brengen ze niet langer een eerbetoon aan Jozef Stalin. Kris Roman legde vorig jaar wél nog bloemen neer aan het graf van de Russische dictator (foto © Facebook).

Als in 2013 de Autonome Nationalisten van Christian Berteryan in Brugge hun eerste (en naar later blijkt hun enige eigen) betoging inrichten, is Kris Roman de man die een gefilmd verslag maakt voor de Autonome Nationalisten en een schriftelijk verslag voor de website RechtsActueel. Twee jaar later, in 2015, zijn een aantal Autonome Nationalisten van het eerste uur opgestapt en lid geworden van de Blood & Honour-afsplitsing Racial Volunteer Force (RVF). Bij een NSV-betoging in Gent stelen mensen die nog wel bij de Autonome Nationalisten zijn de RVF-vlag. Oproepen om de vlag terug te geven, vallen op een koude steen… tot Kris Roman zich opwerpt als bemiddelaar tussen de twee neonazistische groepen en zo ervoor zorgt dat RVF haar vlag terugkrijgt. Daarnaast heeft Kris Roman ook goede contacten met fundamentalistische katholieken. Zelf heeft hij zich in 2016 laten herdopen in een Russisch-orthodoxe kerk.

Zowat de helft van het jaar is Kris Roman in Rusland, waar hij zowel opgevoerd wordt als West-Europese stem bij televisiedebatten als dat hij vrij legerkazernes kan binnenwandelen en daar de nieuwste wapens mag uittesten. In Vlaanderen woont hij in een huis volgestouwd met Russische memorabilia. Van zowel de huidige Russische vlag en een banier van Novorossija, de naam die Russische nationalisten aan Oost-Oekraïne geven, tot de oude tsaristische vlag. Portretten van tsaar Nikolaas II en van Vladimir Poetin. En nog andere zaken naast tientallen flessen exquise wodka. Als Donetsk en Loehansk zich in 2014, met de hulp van in anonieme legeruniformen gestoken Russische soldaten, losscheuren van Oekraïne, reist Kris Roman vervolgens meerdere keren naar die regio. Bij de eerste verkiezingen in het ‘onafhankelijke’ Donetsk en Loehansk in 2014 zijn de Vlaams Belang-parlementsleden Frank Creyelman, Jan Penris en Christian Verougstraete er als ‘onafhankelijke waarnemers’. Op de verkiezingsdag is Frank Creyelman evenwel te zat om wat dan ook waar te nemen.

In 2018 zijn Frank Creyelman en Jan Penris andermaal in Donetsk, maar het is Kris Roman die er met ‘de grote prijs’ gaat lopen. Hij wordt benoemd tot vertegenwoordiger in België van de Volksrepubliek Donetsk (DNR, Donetskaja narodnaja respoeblika). Op 18 oktober 2019 werd ten huize Kris Roman in Dendermonde het vertegenwoordigingscentrum in België geopend. Vermits de Volksrepubliek Donetsk alleen erkend is door de Volksrepubliek Loehansk, de Republiek Zuid-Ossetië – Staat Alanië, en nu Rusland, is de diplomatieke carrière van Kris Roman beperkt. Ontvangen worden door de Belgische eerste-minister of minister van Buitenlandse Zaken zit er niet in. De Facebookgroep ‘Vertegenwoordiging DNR in België – Représentation DNR en Belgique’ telt 41 (eenenveertig) leden. In Rusland wordt Kris Roman opgevoerd als een belangrijke West-Europese stem. In West-Europa is vooral de Belgische Staatsveiligheid in hem geïnteresseerd. De vzw Euro-Rus werd op 24 mei 2021 ontbonden, maar dat betekent niet noodzakelijk dat alle activiteiten zijn stilgelegd. Die vzw werd opgericht in 2017, maar Kris Roman was jaren eerder, zoals onder andere affiches bewijzen, al actief onder de naam Euro-Rus.

Kris Roman poseert graag voor foto’s met anderen (zoals met de N-VA’ers Theo Francken, Zuhal Demir, Johan Van Overtveldt en Tomas Roggeman) Op bovenstaande grotere foto: op een receptie in 2018, met naast hem toenmalig Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Helemaal rechts op de grotere foto: Sacha Vliegen. In 2021 zonder haar op zijn hoofd en onder het pseudoniem ‘Stephan Vanberingen’ medeorganisator van een betoging tegen de coronamaatregelen (foto’s © Facebook).

Naschrift, 25 februari 2012. Het Laatste Nieuws publiceerde vandaag online eveneens een portret van Kris Roman. De krant vroeg Kris Roman om een paar reacties en kreeg die vanuit… Moskou en niet Zonnebeke (West-Vlaanderen), waar Kris Roman naartoe is getrokken na jarenlang in Dendermonde te hebben gewoond. Blijft hij nu in Moskou?

Advertentie