Onderzoek leert dat in 2021 minstens 29 mensen vermoord zijn in de Verenigde Staten door mensen die ideologisch als extremisten beschouwd worden. Veruit de meeste moorden, 26 op 29, werden gepleegd door rechtsextremisten. De drie andere moorden waren voor rekening van twee zwarte nationalisten en een islamitische extremist. De meeste van de moorden zijn gepleegd door aanhangers van blanke suprematie en van anti-regering burgerbewegingen. Zoals voorgaande jaren zijn er ook enkele moorden door aanhangers van nieuwe vormen van extremisme zoals aanhangers van de QAnon-samenzweringstheorieën, mensen die geassocieerd worden met de giftige mannelijkheidscultuur van de manosfeer, en anti-vaccinatie activisten (foto hierboven met onder andere de landkaart van de Verenigde Staten © cc. Pexels/KoolShooters) .

De onderzoekers van het ADL Center on Extremism (COE) gaan bij het onderzoek naar ideologisch extremistische moordenaars minutieus te werk. Vandaar dat wie men als het bekendste slachtoffer van rechtsextremisten vorig jaar zou kunnen beschouwen, politieagent Brian Sicknick die overleed bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021, niet werd opgenomen in de lijst van 29 moorden. De FBI arresteerde twee mannen die Sicknick zouden aangevallen hebben, maar volgens een officieel rapport stierf Sicknick op 7 januari 2021 als gevolg van twee ernstige beroertes. Dat die beroertes veroorzaakt werden door wat zich in het Capitool afspeelde, staat buiten kijf. Maar er kan niet bewezen worden dat de dood van Sicknick het rechtstreekse gevolg is van daden van een specifieke Capitool-bestormer. De eerste in de COE-lijst is daarom Joseph ‘Doc’ Rose die op 19 januari 2021 in de Amerikaanse staat Indiana een man doodschiet na ruzie over een Facebookbericht. Rose heeft op zijn lichaam meerdere racistische tatoeages, waaronder een swastika en een SS-tatoeage op zijn gezicht (zie de eerste foto hieronder).

De volledige lijst van moorden kan je lezen in dit rapport. Hier enkel nog de laatste vijf in aanmerking genomen moorden. Op 29 september 2021 vermoordt Jeffrey Allen Burnham in Maryland drie mensen, waaronder zijn broer en diens vrouw, omdat zijn broer apotheker is en met het verstrekken van vaccins tegen corona mensen zou vergiftigen. Op 24 oktober 2021 vermoordt Jason Heyer Neumann in Texas een man. Neumann is lid van de Aryan Circle, een blanke racistische gevangenisbende. Op 29 oktober 2021 vermoordt Braedon Chesser in Oklahoma zijn echtgenote bij huiselijk geweld. Chesser, die aanhanger is van de Boogaloo-beweging en lid is van de kleine militiegroep Sons of Liberty, schiet vervolgens op de opgeroepen politie en doodt uiteindelijk zichzelf. Op 5 november 2021 schiet Jessica Worsham in Georgia een politieman neer die ter hulp is geroepen nadat de eigenaars van het huis waar Worsham woont, haar uit het huis willen zetten. Worsham is bekend als lid van een anti-regering burgerbeweging. Op 27 december 2021 doodt Lyndon McLeod op meerdere plaatsen in Colorado in totaal vijf mensen. McLeod wentelde zich in de manosfeer met ‘alpha’- en ‘sigma’-mannen die de enigen zouden zijn die mogen leiden en zich voortplanten, terwijl ‘bèta’-mannen genoegen moeten nemen met een lagere positie en zich er naar moeten gedragen. Hij schrijft er onder het pseudoniem Roman McCray drie boeken over.

Joseph ‘Doc’ Rose en Lyndon McLeod (foto’s © Twitter en Newsweek).

Het aantal moorden door extremisten in 2021 is een lichte stijging ten overstaan van 2020 toen er 23 dergelijke moorden geregistreerd werden, maar ligt flink onder het aantal dergelijke moorden in 2015-2019 toen er een aantal terreurdaden waren met telkens enkele tientallen doden. Dat in 2021 maar liefst 8 op 10 dergelijke moorden met vuurwapens gebeurden, ligt in de lijn van de voorgaande jaren. Van de 29 moorden in 2021 gepleegd door extremisten waren er 14 vanuit ideologische motieven; voor 15 moorden was het niet altijd duidelijk vanuit welk motief gemoord werd, maar zijn de daders wel bekend als sterk ideologisch gemotiveerd. Voor 9 op de 10 moorden in 2021 waren rechtsextremisten verantwoordelijk, waarvan de helft blanke supremacisten zijn. Andere rechtsextremistische moordenaars zijn terug te vinden in de manosfeer, anti-regeringsbewegingen en nog andere vormen van rechtsextremisme.

Bekijken we het over de voorbije 10 jaar, van 2012 tot en met 2021, dan zijn 75 % van de 443 moorden door extremisten gepleegd door rechtsextremisten begaan, 20 % door islamitische extremisten, 4 % door linksextremisten (waarbij men ook anarchisten en zwarte nationalisten rekent) en 1 % door nog andere extremisten. In diezelfde periode van 10 jaar zijn bij de 333 moorden door rechtsextremisten begaan, blanke supremacisten voor 73 % van de moorden verantwoordelijk, anti-regeringsextremisten voor 18 %, incels (onvrijwillig celibatairen) en manosfeer extremisten voor 5 %, en anti-abortus en andere rechtsextremisten voor 3 %.

De ene moord in 2021 door een islamitische extremist is de eerste sinds 2018. Neonazi’s pleegden de voorbije tien jaar 14 moorden (6 %), maar de laatste drie jaar geen meer. Dat heeft vooral te maken met de implosie bij Amerikaanse neonazistische bewegingen als National Alliance en Aryan Nations, en het fors ledenverlies bij de National Socialist Movement (NSM). Allicht zijn de voormalige neonazi’s nu actief in andere, meer succesvolle, rechtsextremistische groepen. Sinds 2015 zijn er een paar nieuwe neonazistische groepen, zoals Atomwaffen en The Base, maar die hebben alsnog weinig doden gemaakt. Mogelijk omdat de Amerikaanse veiligheidsdiensten ze vlug hebben opgevolgd en een aantal leden nu achter tralies verblijven.

De voorbije drie jaar waren geen leden van neonazigroepen betrokken bij moorden door extremisten in de Verenigde Staten, omdat… oudere Amerikaanse neonazigroepen de voorbije jaren fors ledenverlies kenden. Allicht zijn de voormalige neonazi’s nu actief in andere rechtsextremistische groepen (foto: National Socialist Movement (NSM) © cc. Flickr/David).