De voorbije weken was er veel media-aandacht voor het al dan niet behouden van de podcasts van Joe Rogan op Spotify. Het begon met een open brief waarin 270 wetenschappers Spotify opriepen om op te treden tegen de desinformatie over Covid-19 in de podcast The Joe Rogan Experience. Toen  Neil Young ermee dreigde zijn muziek weg te halen van Spotify als de populaire Zweedse streamingdienst de desinformatie van Joe Rogan nog zou uitzenden – overigens niet beperkt tot corona, ook samenzweringstheorieën worden er ongebreideld verspreid – haalde het uitgebreid de media. In ’t Pallieterke maakt Jurgen Ceder zich vrolijk dat uitgerekend de zanger van Rockin’ In The Free World vindt dat we, in de woorden van Jurgen Ceder, “meer naar de overheid moeten luisteren en dat dissidente opvattingen over de aanpak van Covid-19 verbannen moeten worden”. Verontwaardiging over beknotting van de vrijheid van meningsuiting staat vaak in functie van een politieke agenda. Bart De Wever en Tom Van Grieken protesteerden luidkeels, en ’t Pallieterke tot op haar voorpagina, tegen de veroordeling voor seksisme van Jeff Hoeyberghs in eerste aanleg, maar gaven geen kik toen Redouane Ahrouch, oprichter van de partij Islam, op 2 februari 2022 in beroep om dezelfde reden veroordeeld werd.

Spotify houdt Joe Rogan aan boord – de streamingdienst betaalde 100.000.000 dollar (88.000.000 euro) om Joe Rogan exclusief bij Spotify te laten horen. Spotify verwijderde wel een honderdtal oudere podcasts van Joe Rogan, maar behoudt de meesten. Met 11.000.000 mensen die luisteren naar elk woord dat Joe Rogan zegt, is Rogan een goudhaantje voor Spotify. Voor de Fransman Alain Soral (echte naam: Alain Bonnet, foto hierboven © YouTube) heeft Spotify minder begrip. Of zijn de commerciële belangen minder groot. Dat kan ook. Voorbije woensdag, 9 februari 2022, maakte Fact & Furious bekend dat Spotify alle podcasts van Alain Soral verwijderde omdat ze strijdig zijn met de gebruiksrichtlijnen van Spotify. Soral zond zijn podcast bij Spotify uit onder de naam Égalité & Réconciliation (ERFM, “Gelijkheid & Verzoening”). Een misleidende naam voor zijn podcast, tevens naam van een vereniging opgericht in 2007 waarvan Soral de voorzitter is.

Alain Sorel (63 j.) was tot begin jaren 2000 actief in de media en de entertainmentwereld. Geleidelijk aan werd hij een extreemrechtse ideoloog, een antisemiet, een verdediger van het fascisme van Benito Mussolini, een ‘Franse nationaal-socialist’ en een strijdmakker van de ‘humorist’ Dieudonné (uitvinder van de alternatieve Hitlergroet quenelle en meermaals veroordeeld, zoals door het hof van beroep in Luik in 2017 dat een eerder vonnis bevestigde voor antisemitische en negationistische uitlatingen tijdens een show in Herstal in 2012). Soral beweert in de jaren negentig lid te zijn geweest van de Franse Communistische Partij; in de jaren 2000 was hij alleszins lid van het Front National (FN), tot zelfs lid van het centraal comité van het FN. In 2009 verlaat hij het FN om zich bij de Europese verkiezingen kandidaat te stellen op de lijst van Dieudonné. Sinds 2008 is Soral al een twintigtal keer veroordeeld voor laster, racistische en antisemitische beledigingen, aanzetten tot ‘rassenhaat’, uitlokken van haat, discriminatie en geweld, negationisme, en excuses voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De (voorlopig) laatste veroordeling dateert van 18 januari 2022. Het Hof van Cassatie bevestigde een uitspraak van het Hof van Beroep van Colmar waarmee Soral definitief veroordeeld werd voor een quenelle in 2019.

De podcast van Alain Soral op Spotify (foto © RV).

Volgens Numerama zijn er in Frankrijk meerdere problematische podcast. Faits & Documents bijvoorbeeld die lanceerde dat de echtgenote van president Emmanuel Macron geboren is als een man, en in tegenstelling tot haar naam (“Feiten & Documenten”) daar niet het bewijs van levert. Enkel maar de mening. De podcasts van Alain Soral stonden ook op de lijst van probleemgevallen, maar Spotify zou niet in staat zijn om op 1, 2, 3 de honderdduizenden podcasts op haar platform te controleren op het naleven van de gebruiksrichtlijnen die bepalen dat je geen inhoud mag verspreiden die “beledigend, kwetsend, lasterlijk, pornografisch, bedreigend of obsceen is, geweld verheerlijkt of daartoe aanzet” en/of “bedoeld is om andere gebruikers lastig te vallen of te pesten of daadwerkelijk dit effect heeft”. Al dan niet op aansporen van sommigen onderzocht Spotify nu toch de inhoud van Sorals podcasts, met als gevolg dat ze door Spotify van haar platform verwijderd werden. Naar verluidt zouden nu de podcasts van Dieudonné onderzocht worden.  

Spotify volgt hiermee met anderhalf jaar vertraging YouTube. In juli 2020 verwijderde YouTube de twee ERTV-kanalen van Alain Soral voor het uitzenden van “inhoud die aanzet tot haat”. Even paar dagen eerder werd ook het YouTube-kanaal van Dieudonné verwijderd. De op Spotify verwijderde podcasts van Alain Soral zijn wel nog te beluisteren op de ERFM-internetradio. Samen met andere problematische podcasts, zoals de hierboven geciteerde Faits & Documents. Toen wij gisterenavond even luisterden: goede muziek uit de jaren zestig en zeventig (Creedence Clearwater Revival, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Cream) afgewisseld met blues (John Mayall), fado (Amália Rodrigues), jazz (Charles Mingus), Franse (Les Rita Mitsouko) en andere muziek als lokker voor kwalijke inhoud (naast genoemde podcasts ook korte ophitsende boodschappen).

…intussen verwijderd van Spotify (foto © RV).