De rechtbank van eerste aanleg van Leuven veroordeelde voorbije maandag, 7 februari 2022, een 57-jarige rechtsextremist die meerdere accounts beheerde op de Amerikaanse sociale netwerksite MeWe. De man werd veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en verwijderde op vraag van Unia zijn haatberichten. Hij betaalde Unia als onafhankelijke openbare instelling die discriminatie bestrijdt en gelijkheid bevordert een schadevergoeding van 500 euro. De man heeft intussen, naar eigen zeggen, volledig gebroken met het extreemrechtse milieu en excuseerde zich op de rechtbankzitting (foto hierboven: MeWe-groep die de veroordeelde man opende © MeWe).

Tussen januari 2018 en juli 2020 deelde de man op MeWe en andere sociale media diverse foto’s, memes en teksten met expliciete haatboodschappen en verheerlijking van geweld tegen mensen van andere origine en vluchtelingen. Voorbeelden van zijn haatboodschappen zijn: een afbeelding van een vrouw met een vuurwapen en de tekst “I am White and I am proud, I will not mix my blood with non whites”; een afbeelding van een Duitse soldaat die zijn machinegeweer gericht houdt met de tekst “Welcome Refugees”; een meme met “Ook ik steun de warmste week” bij de afbeelding van een brand in het asielcentrum te Bilzen; een afbeelding van Hitler en de tekst “Heroes get remembered, legends never die”. 

De profielfoto van de man op MeWe was de afbeelding van een bloeddorstige hond, met een halsband met pinnen. Daarrond de boodschappen: “True patriot”, Anti-Antifa”, “War Dog”, “Fuck the left side” en “Better dead dan red”. De man was gekend bij het OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse. Hij beheerde socialemedia-accounts op vraag van de kringleider van Voorpost Limburg. De voormalige Limburgse afdeling van Voorpost waaruit het nog radicalere Vlaams Legioen ontstond. In haar logo verwerkte Vlaams Legioen het Odal-runeteken. In de profielfoto van ‘onze’ man op MeWe waren ook al runetekens verwerkt.

Het geweer van de Brenton Tarrant (zie hieronder), met daarop onder andere het Odal-runeteken (foto © Twitter).

Unia stelt een radicaliseringstrend vast. Het verheerlijken en zelfs toejuichen van geweld doet zich in toenemende mate voor binnen het rechtsextremistische spectrum in ons land. Op het gewraakte MeWe-profiel werden de terroristische aanslagen van Brenton Tarrant in twee moskeeën in Christchurch (Nieuw-Zeeland) bejubelt, zoals ook Brenton Tarrant zelf die bij zijn raid 51 mensen doodschoot en 40 gewonden maakte. “De toon verhardt in het anti-islam en anti-asielactivisme. Het discours van groepen richt zich niet meer uitsluitend tegen moslims of vluchtelingen, maar in toenemende mate ook tegen politici die worden aanzien als ‘volksverraders’. Extreemrechtse groeperingen dreigen soms ook met gewelddadige acties tegen doelwitten uit de moslimgemeenschap, asielcentra of politiek”, aldus Unia.

Unia opent jaarlijks meer dan 300 dossiers over haatspraak op sociale media. Meestal verwijderen de platforms de ontoelaatbare uitspraken of afbeeldingen. Slechts in uitzonderlijke gevallen komt het tot een rechtszaak en veroordeling. “Wij zijn blij met deze veroordeling als een verdere stap in de strijd tegen online haat, na soortgelijke veroordelingen vorig jaar”, zegt Unia-directeur Els Keytsman. Ook over de werkstraf is Unia tevreden: “Unia ijvert al langer voor alternatieve maatregelen bij strafbepalingen zoals de uitwerking van specifieke gedragstrainingen rond hatespeech en haatmisdrijven.”

Op Facebook verschijnen regelmatig berichten van rechtsextremisten om over te stappen naar andere sociale medianetwerken (VKontakte, Telegram, MeWe…). Op enkele uitzonderingen na hebben de betrokkenen er meestal maar één of slechts enkele berichten gepost, en keren ze terug naar Facebook omdat daar nog steeds véél méér sympathisanten actief zijn. De gebruiksvoorwaarden op die andere sociale medianetwerken zijn veel minder streng dan bij Facebook, maar de Belgische veiligheidsdiensten volgen ook die alternatieve sociale medianetwerken. De veroordeling deze week in Leuven is er het gevolg van.

De Belgische veiligheidsdiensten zijn weliswaar God niet, maar volgen ook andere sociale medianetwerken dan Facebook (foto © RV).