Engelands beruchtste rechtsextremist is Stephen Yaxley-Lennon (39 j.), beter bekend onder zijn pseudoniem Tommy Robinson (foto hierboven @ cc. Wikimedia/Shayan Barjesteh van Waalwijk van Doorn). Tommy Robinson is de oprichter van de extreemrechtse anti-islamitische English Defence League (EDL), ging daarna aan de slag als journalist voor alt-right media, en is al meerdere malen veroordeeld door Engelse rechtbanken. Bij zijn voorlaatste rechtszaak werd Tommy Robinson veroordeeld tot het betalen van een geldboete van 100.000 pond (120.000 euro) en de gerechtskosten die 500.000 pond (600.000 euro) zouden bedragen. In het vooruitzicht hiervan zei Tommy Robinson dat hij onvermogend is, maar het antifascistische Hope Not Hate achterhaalde dat Robinson zich vlug-vlug ontdeed van zijn bezittingen om zo geen geldboete en gerechtskosten te kunnen/moeten betalen. Gisteren, donderdag 3 februari 2022, moest Tommy Robinson uitleg geven over zijn financiën bij het Hooggerechtshof in Londen, maar hij daagt er niet op. De advocaat van de Syrische vluchteling vroeg de rechtbank Robinson te verplichten te verschijnen bij de volgende zitting, dinsdag 22 maart 2022.

In 2004 wordt Stephen Yaxley-Lennon lid van de extreemrechtse British National Party (BNP). Na een jaartje houdt hij het er voor bekeken. In 2009 richt hij de extreemrechtse anti-islamitische English Defence League (EDL) op, waar hij zich bekendmaakt als ‘Tommy Robinson’. De EDL inspireert anderen om gelijkaardige anti-islamitische defensieliga’s op te richten. Bij ons de weinig succesvolle Vlaamse Verdedigingsliga (VVL). Terwijl hij EDL-voorzitter is, is Tommy Robinson betrokken bij meerdere vechtpartijen. Vooreerst bij een vechtpartij tussen voetbalsupporters in 2010 waarvoor hij veroordeeld wordt tot een verbetertraject gedurende een jaar, een geldboete en een stadionverbod. In 2011 wordt Robinson veroordeeld tot twaalf weken gevangenisstraf met uitstel omdat hij bij een EDL-betoging een kopstoot gaf aan een EDL-lid. In 2012 wordt Tommy Robinson opnieuw aangehouden, nu omdat hij naar de Verenigde Staten probeert te reizen met het paspoort van een vriend. Hiervoor krijgt hij tien maanden gevangenisstraf. Datzelfde jaar wordt hij ook aangeklaagd voor fraude bij het aanvragen van een hypotheeklening, waarvoor hij een gevangenisstraf van achttien maanden krijgt.

Tommy Robinson in 2015 samen met Gunther Vleminx die naar het voorbeeld van de English Defence League (EDL) de Vlaamse Verdedigingsliga (VVL) oprichtte. De VVL werd in 2016 opgedoekt na een veroordeling voor racisme op haar Facebookpagina. Vleminx werd hierna actief bij Voorpost (foto © Facebook).

Tommy Robinson stapt in 2013 op bij de EDL. In 2012 is hij er al even tussenuit geweest om ondervoorzitter te worden van de extreemrechtse British Freedom Party (BFP). In 2015 kondigt Robinson de oprichting aan van een Britse afdeling van de anti-islambeweging Pegida (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes). Anders dan in Duitsland wordt Pegida in Groot-Brittannië geen belangrijke beweging. In februari 2017 wordt Robinson dan maar correspondent van The Rebel Media, een Canadese alt-right website. In mei 2017 wordt Robinson aangehouden omdat hij probeert verdachten te filmen die een rechtszaal in Canterbury binnengaan. Vier mensen van Afghaanse afkomst die ervan verdacht worden een 16-jarig meisje te hebben verkracht. Volgens de rechtbank kon de reportage van Tommy Robinson en zijn pejoratief taalgebruik daarbij (hij sprak over “islamitische kinderverkrachters”) de uitspraak van de jury beïnvloeden. Zolang er over een lopende rechtszaak geen uitspraak is, mag er ingevolge de Britse wetgeving niet over bericht worden om de jury niet te beïnvloeden.

De rechtbank veroordeelt Tommy Robinson voor de zaak in Canterbury tot drie maanden cel met uitstel gedurende achttien maanden, maar een jaar later – Tommy Robinson is intussen ‘zelfstandig journalist’ – maakt Robinson een live stream op Facebook bij een gelijkaardige rechtszaak in Leeds. In mei 2018 wordt Tommy Robinson hiervoor aangehouden. De drie maanden voorwaardelijke celstraf worden nu een effectieve celstraf, met nog eens tien maanden celstraf bovenop voor andermaal wat men in Engeland “minachting van de rechtbank” noemt. De aanhouding en veroordeling van Tommy Robinson wordt door extreemrechts geframed als het monddood maken van een islamcriticus. Er wordt een online petitie in meerdere talen gelanceerd, en in Londen worden meerdere betogingen georganiseerd met als sprekers onder andere Filip Dewinter en Geert Wilders. In augustus 2018 wordt Tommy Robinson op borgtocht vrijgelaten. Het hof van beroep oordeelt dat de rechtszaak in Leeds niet correct is verlopen.

Op 16 maart 2019 organiseert het Vlaams Belang in Antwerpen een ‘meeting voor vrije meningsuiting’ met op de affiche Tommy Robinson en Dries Van Langenhove. Eén week later, op 22 maart 2019, begint bij een rechtbank in Londen een nieuwe rechtszaak voor de feiten in Leeds. Tommy Robinson wordt veroordeeld tot nog eens negen maanden gevangenisstraf. In juli 2021 volgt de voorlaatste veroordeling van Tommy Robinson tot nu toe. In oktober 2021 wordt Robinson ook nog eens veroordeeld voor stalking van een journaliste en haar echtgenoot.

Vlaams Belang-meeting op 16 maart 2019 met v.l.n.r. Filip Dewinter, Tommy Robinson, Anke  Van dermeersch, Sam Van Rooy en Dries Van Langenhove. Het Vlaams Belang die een door-en-door crimineel op het podium zet. Wie die geschiedenis kent, is minder verbaasd over de antivaxers en andere losgeslagen figuren die het Vlaams Belang vraagt als spreker in het federaal parlement (foto © screenshot Facebook Live).

De zaak waarvoor Robinson in juli 2021 wordt veroordeeld, gaat terug tot oktober 2018. Jamal Hijazi, die met zijn ouders gevlucht is voor het Syrische regime, is dan 15 jaar oud en wordt op school gepest. Men filmt hoe een medescholier Hijazi op de grond gooit en aan waterboarding onderwerpt. Tommy Robinson laat aan de volgers op zijn sociale media weten dat Jamal Hijazi geen slachtoffer is, maar een dader die meisjes het leven zuur maakt. Robinson verwijst naar beelden die een moeder online heeft gezet over het molesteren van haar dochter. De moeder laat geschrokken weten dat Jamal Hijazi er niets mee te maken heeft, maar het kwaad is al geschied. Er volgen vele boze reacties en de familie Hijazi moet verhuizen. Hun zoon kan niet langer veilig naar school. Na een klacht hierover wordt Tommy Robinson veroordeeld tot het betalen van een geldboete van 100.000 pond (120.000 euro) en het betalen van de gerechtskosten die zouden oplopen tot 500.000 pond (600.000 euro).

Kort voor de rechtszaak kan beginnen, laat Tommy Robinson zich bankroet verklaren. Hij is in februari 2021 uit de echt gescheiden; zijn huis staat nu volledig op naam van zijn ex-echtgenote. Andere activa zou Tommy Robinson ook niet meer bezitten. Volgens de antifascistische organisatie Hope not Hate is dit ‘bankroet’ georganiseerd in het vooruitzicht van de mogelijke uitspraak over de zaak-Hijazi. Robinson kan/moet door zijn ‘bankroet’ de geldboete en gerechtskosten in de zaak-Hijazi niet betalen. Volgens Hope not Hate had Tommy Robinson tot kortgeleden voor 3.000.000 pond (3.600.000 euro) aan eigendommen. Onder andere een enorm huis in Bedfordshire, waar verbouwingswerken bezig zijn en Tommy Robinson nog steeds gezien wordt spijts het huis intussen enkel eigendom is van zijn ex-echtgenote Jenna Vowles.

Gisteren, donderdag 3 februari 2022, moest Tommy Robinson uitleg verschaffen over zijn financiële toestand bij het Hooggerechtshof in Londen. Robinson verscheen evenwel niet bij de rechtbank. De advocaat van Jamal Hijazi vroeg de rechtbank Robinson te verplichten te verschijnen bij de volgende zitting, dinsdag 22 maart 2022. Allicht wordt een officiële expert aangesteld die moet uitzoeken wat er allemaal gebeurd is. Expert die daarvoor bank- en bedrijfsgegevens mag onderzoeken, mensen onder eed mag interviewen en huiszoekings- en aanhoudingsbevelen mag aanvragen. Hope not Hate zal de expert het resultaat van haar eigen onderzoek overhandigen. Om het, voorlopig een tweehonderdtal bladzijden tellend, onderzoekrapport te bekostigen is een fundraisingcampagne opgezet.

Betoging in Londen met een duidelijke boodschap (foto © cc. Flickr/Socialist Appeal).