Het wordt niet aangekondigd op de cover, maar in Humo staat deze week een verbijsterend artikel van Jan Antonissen onder de kop Besmet door extreemrechts: de religieuze gemeenschap Moeder van Vrede verkettert de vaccins (foto hierboven omdat de katholieken vandaag, 2 februari 2022, Maria-Lichtmis vieren: Mariabeeld © AFF). In het West-Vlaams stadje Gistel huist in de abdij  Ten Putte de religieuze Gemeenschap Moeder van Vrede. Jaarlijks trekken een 70.000 gelovigen er naartoe om de genade van de heilige Godelieve af te smeken. Volgens een regionaal gezondheidsinspecteur waren einde oktober 2021 “reeds 6 van de 11 bewoners (…) besmet” met het coronavirus. Verbazend is dat niet vermits op één lid na niemand van de religieuzen zich heeft laten vaccineren. Vaccins zouden immers het werk van de duivel zijn, het resultaat van medische tests op levende foetussen enzomeer. Als het daarover gaat, komt onvermijdelijk Dries Goethals in beeld. De ultrakatholiek uit Kortrijk die al menig initiatief nam tegen abortus, tegen andere relatievormen dan het traditionele gezin, tegen progressieve bisschoppen én op de kar is gesprongen van Viruswaanzin en andere initiatieven tegen de coronamaatregelen.

Dries Goethals werd voor het Humo-artikel bevraagd over zijn betrokkenheid bij de Gemeenschap Moeder van Vrede en andere zaken, en zo komt ook de Samen voor Vrijheid-betoging op 21 november 2021 in beeld. Dries Goethals, in zijn categorie landskampioen powerliften 2021 en houder van twee nationale records powerliften, was steward op die betoging. Volgens Het Observatorium zou hij de man zijn die de persmededeling schreef waarin organisatrice Sarah Melis ontkende lid te zijn van Feniks Vlaanderen. Organisatie met nogal wat huidige en/of ex-leden van Schild & Vrienden in de rangen. Hierover door Humo bevraagd zegt Dries Goethals: “Ik ontken dat persbericht te hebben geschreven. Katholiek Forum (waarin Dries Goethals actief is, AS) had wel de oproep om te betogen ondertekend. En Sarah Melis is gewoon een vriendin.”

“Een vriendin met hetzelfde gedachtegoed als Goethals, blijkt even later op de website Antifascista Siempre”, vervolgt Humo. “Daar duikt een foto op uit 2021 van Goethals en Melis op de IJzerwake, de radicale afscheuring van de IJzerbedevaart en de pleisterplaats van extreemrechts.” Naar eigen zeggen waren Dries Goethals en Sarah Melis er om te flyeren voor een betoging van EuropeansUnited tegen de coronamaatregelen. Humo: “Goethals looft de ‘enorme openheid en inclusieve persoonlijkheid’ die Melis ertoe hebben aangezet met iedereen, links én rechts, front te vormen tegen de ‘disproportionele coronamaatregelen’.” En nu wordt het interessant. Dries Goethals in Humo, 1 februari 2022: “Op de IJzerwake ben ik met Sarah naar Dries Van Langenhove toegestapt: ik heb het eerste contact tussen hen gelegd. Ze vroeg hem waarom rechts zo afwezig bleef in het debat over de ‘virocratie’. Van Langenhove verwees naar Alternative für Deutschland, de rechts-populistische partij die zich in Duitsland electoraal had verbrand aan de kwestie. ‘Dat is voor mij een reden om eraf te blijven’, zei hij. ‘Alles staat in het teken van de verkiezingen in 2024.’ Van Langenhove zat niet achter de betoging van 21 november. De waarheid is dat hij zich ver van het thema heeft gehouden tot hij besefte dat hij niet meer kon zwijgen zonder electorale schade te lijden.’”

Dries Van Langenhove, Dries Goethals en Sarah Melis, op de IJzerwake 2021 (foto’s © VRT NWS en RésistanceS).

Het zou verbazen als Dries Goethals op de IJzerwake in 2021 enkel was om er te flyeren voor EuropeansUnited, en niet bij vorige edities ook op de IJzerwake was. In een interview in ’t Pallieterke van 29 april 2015 vertelde hij: “Vóór 2012 was ik een cultuurflamingant en nadien een Vlaams-nationalist met sympathie voor het Vlaamse streven naar onafhankelijkheid. (…) Op het einde van de Mars voor het Gezin op 16 mei zingen wij de Vlaamse Leeuw, want ik zie een synergie tussen het katholicisme zoals wij dat eeuwen koesterden en de nationale gedachte in Vlaanderen.” Dat Dries Goethals de andere Dries kent, verbaast evenmin. In 2015 is Dries Goethals één van de zeven mensen die hun handtekening zetten onder de oprichtingsstatuten van de ultrakatholieke Sint-Ignatiusschool in Maleizen (Overijse). In het park en de gebouwen van die Sint-Ignatiusschool wordt twee jaar later, in 2017, de ‘zomeruniversiteit’ van Schild & Vrienden ingericht. Schild & Vrienden waarvan zoals bekend Dries Van Langenhove de ‘eindbaas’ is.

We nemen aan dat Dries Goethals als ultrakatholiek weet dat hij niet mag liegen, en hij in alle eerlijkheid vertelt dat Dries Van Langenhove “afwezig bleef in het debat over de ‘virocratie’” omdat Alternative für Deutschland (AfD) haar gat verbrand had aan het door haar gesteunde protest tegen de coronamaatregelen. Dries Van Langenhove draaide zijn kar toen het protest tegen de coronamaatregelen toenam op sociale media en op straat. Humo merkt terecht op: “Van Langenhoves Schild & Vrienden eist het verzet tegen de coronamaatregelen alsmaar openlijker op. Begin december ontrolden ze twee spandoeken op de Broeltorens in Kortrijk. ‘Controleer de grenzen, niet het volk’, luidde één slogan. De actie was een samenwerking met de Zwitserse neonazi’s van Junge Tat. Het Vlaams Belang volgde het nieuwe discours van Dries Van Langenhove.

Toen de virologen in de eerste fase van de pandemie geen nut zagen in het dragen van een mondmasker, schreeuwde het Vlaams Belang het uit dat het nodig is mondmaskers te dragen. Het Vlaams Belang verkocht eigen mondmaskers, en wie zich liet registreren als Vlaams Belang-kiezer kreeg een gratis mondmasker opgestuurd. Daarentegen… Toen de coronapas einde vorig jaar ingevoerd werd, riep Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens de horeca-uitbaters op hun klanten niet te controleren op het al dan niet in bezit zijn van een geldige coronapas. Op de betoging tegen de coronamaatregelen op 23 januari 2022 was er een sterke delegatie van Vlaams Belang-parlementsleden, en op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij, voorbije zondag 30 januari 2022, stelde  voorzitter Tom Van Grieken dat het hoog tijd is dat “de coronamaatregelen maximaal worden gelost”.

Dries Van Langenhove en het Vlaams Belang: ze gaan van het ene uiterste naar het andere uiterste, naargelang waarmee ze denken het meeste stemmen te winnen.

Gratis mondmaskers voor Vlaams Belang-kiezers, maar ook betogen tegen de coronamaatregelen. Bij het Vlaams Belang – op de onderste foto links in beeld: Dries Van Langenhove en Chris Janssens – kan het allemaal (foto’s © RV en Facebook).
Advertentie