Aanstaande zondag 23 januari 2022 wordt in Brussel andermaal betoogd tegen de coronamaatregelen. Het aantal betogers lijkt af te nemen, al zijn er hier en daar uitzonderingen. Na de ‘Samen voor de vrijheid’-betoging van 21 november 2021 die volgens de politie 35.000 op de been bracht, volgden in Brussel drie kleinere betogingen die vooral door Franstaligen waren ingericht. Al namen er ook Vlamingen aan deel. De eerstvolgende ‘Samen voor de vrijheid’-betoging van IJzerwake-meisje Sarah Melis en Ezra Armakye op 9 januari 2022 bracht volgens dezelfde bron nog maar 5.000 mensen op stap door Brussel. Aanstaande zondag wordt terug meer volk verwacht om de eenvoudige reden dat er internationaal voor gemobiliseerd wordt. Volgens de organisatoren Europeans United en United We Stand Europe zouden meer dan 560 organisaties uit heel Europa de Mars voor Vrijheid, Democratie en Mensenrechten steunen. Het wakkert alleszins bij nogal wat Vlaamse rechtsextremisten de goesting aan om er zondag in Brussel bij te zijn. Rekenen zij op een scenario zoals vorige zaterdag in Parijs (foto hierboven © Telegram)?

In de Franse hoofdstad werden voorbije zaterdag een  9.000-tal betogers verwacht, verspreid over meerdere betogingen. De grootste betoging was die georganiseerd door Florian Philippot, tot september 2017 de nr. 2 bij het Rassemblement National van Marine Le Pen. Philippot probeert intussen een eigen partij uit te bouwen, Les Patriotes, maar dat levert hem bij alle mogelijke nationale verkiezingen telkens maar 1 à 2 % van de stemmen op. Philippot hoopt met zich voor 300 % te verzetten tegen de coronamaatregelen zijn kiezerspotentieel te vergroten, maar de Gilets Jaunes bijvoorbeeld, de Gele Hesjes die in Frankrijk veel meer betekenen dan in België, verkozen zaterdag om niet met Philippot op te stappen en een eigen betoging in Parijs te organiseren.

Wie wél naar de betoging van Philippot trok, was een groep van een tweehonderdtal rechtsextremisten die als een Zwart Blok mee opstapten. Toen ze zaterdag ter hoogte van een groep journalisten kwamen die de betogers filmden, stapte een rechtsextremist met een megafoon naar de journalisten toe en schreeuwde: “C’est l’AFP, niquez-les ces fils de pute!” Vrij vertaald: “Het is het Franse persagentschap AFP, fuck die klootzakken!”. De journalisten en hun medewerkers werden aangevallen door een groep van een vijftigtal betogers. Ook de ordedienst van de betoging deelde in de klappen die uitgedeeld werden, onder andere met matrakken. Een journalist die bij de nek werd gegrepen, kreeg te horen: “Ik ga u doden, kijk goed naar mij, ik ga u doden”.

Klappen met de handen of de Hitlergroet of beide (foto © Telegram)?

De Franse krant Libération herkende enkele van de daders. Er waren oud-leden, waaronder een oud-kopstuk, van het in maart vorig jaar ontbonden Génération Identitaire, het Franse voorbeeld voor Schild & Vrienden. Een ander oud-kopstuk van Génération Identitaire betrokken bij de kloppartij op de journalisten is bekend omwille van zijn goede contacten met de begin deze maand ontbonden extreemrechtse knokploeg Zouaves Paris. De groep van een tweehonderdtal rechtsextremisten stapte op achter een spandoek met de tekst Les libertés ne s’octroient pas, elles se prennent (“Vrijheden worden niet verleend, ze worden genomen”). Een slogan waar veel waarheid in zit, alleen is de manier waarop zij de vrijheden willen nemen – met onder andere geweld en doodsbedreigingen ten aanzien van journalisten – natuurlijk compleet fout. Een foto van de betogers waarvan velen de Hitlergroet lijken uit te brengen, zorgt voor discussie. Florian Philippot verdedigt hen zeggend dat het slechts een handgebaar is na het klappen in de handen. In het filmpje van Philippot is dat het geval, maar op de bewuste foto – die gepost werd op een Telegrampagina van voetbalhooligans en neonazi’s – is het eerder een mengeling van een deel dat in de handen geklapt heeft en een deel dat enkel één arm schuin naar voren strekt.

De betoging in de namiddag was een opwarmertje voor de Marche de la fierté parisienne ’s avonds. Een jaarlijkse optocht van Génération Identitaire die door de prefectuur was toegelaten, spijts men goed wist dat de betogers in feite leden zijn van het officieel ontbonden (versta: door de Franse regering verboden) Génération Identitaire. Iemand die op een caféterras zat en een spottende opmerking maakte over de betogers werd hardhandig aangepakt door zowel betogers als door leden van de eigen ordedienst die geweldplegingen hadden moeten vermijden. Nochtans kwamen de betogers op voor de vrijheid van meningsuiting. Duidelijk de vrijheid voor hún mening en niet die van een ander. De politie kwam pas ter plaatse toen de aanvallers stilaan terug naar de overige betogers gingen. Street Press en Hors-Zone Press waren ter plaatse met reporters, een fotograaf en een cameraman. Samen met leden van het officieel ontbonden Génération Identitaire stapten ook leden van de eveneens officieel ontbonden Zouaves Paris mee in de betoging, en ‘personaliteiten’ zoals Aurélien Verhassel uit Lille (Rijsel) die we onder andere kennen van de 11 juli-viering in Kortrijk in 2020 waar hij een plaats op de eerste rij had ingenomen samen met Dries Van Langenhove.

Aanstaande zaterdag organiseert Philippot in Parijs een nieuwe betoging tegen de coronamaatregelen. Het lukt Philippot beter betogingen te organiseren dan om de 500 handtekeningen van verkozenen te verzamelen die hij nodig heeft om zich effectief als kandidaat-Frans president te kunnen presenteren. Zullen de betogers na zaterdag nog genoeg jus in de benen hebben om ’s anderendaags ook in Brussel te betogen? Als het ervan komt, belooft het nog eens tot gewelddaden te komen.

Wat doe je als je zoals Marc ‘Hassin’ de Cacqueray-Valenier aan het hoofd staat van een pas door de Franse regering ontbonden extreemrechtse knokploeg? Dan stap je met een megafoon maar volledig gemaskerd aan het hoofd van een groep betogers tegen de coronamaatregelen, met vlak achter je de Hitlergroet en ijzeren staven (foto’s © Twitter).