Het Vlaams Belang verzet zich tegen het gebruik van drugs, ook van cannabis. Kweken van cannabis kan niet voor de partij van Tom Van Grieken. Nochtans neemt het aantal cannabiskwekerijen in ons land toe. Uit het antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams Belang-kamerlid Barbara Pas blijkt dat in 2003 amper 35 cannabisplantages ontdekt werden. In 2013 waren dat al 1.212. Voor de Vlaams Belang-parlementsleden Filip Dewinter, Barbara Pas en Jan Penris was het de aanleiding om een wetsvoorstel in te dienen om politiehelikopters uit te rusten met warmtecamera’s en zo nog meer cannabisplantages op te sporen. Maar men moet niet noodzakelijk ver gaan zoeken om cannabisplantages te vinden. In 2013 werd bij de buren van Bart De Wever een cannabisplantage ontdekt. En deze week geraakte bekend dat Béatrice Testaert, Vlaams Belang-kandidate bij de parlementsverkiezingen op 26 mei 2019, door een onderzoeksrechter ervan beschuldigd wordt een cannabisplantage te houden in haar nieuwe woning in Herstal, bij Luik (foto’s hierboven © RV en cc. Unsplash/Jeff W).

Bij de parlementsverkiezingen in 2019 pleitte het Vlaams Belang in haar verkiezingsprogramma voor het opvoeren van de strijd tegen drugs. “Op het dealen van drugs moeten zwaardere, sterk ontradende celstraffen komen, zodat de strafrechter, zeker bij recidive, de handelaars langdurig achter de tralies kan draaien. Hun criminele opdrachtgevers moeten tot 20 jaar en desnoods voorgoed uit de samenleving verbannen kunnen worden”, lezen we op blz. 54 van het Vlaams Belang-verkiezingsprogramma. “Productie en teelt moeten bedacht worden met de zwaarst mogelijke straffen en met de automatische inbeslagname van alle eigendommen van de bendeleden”, zo vervolgt het Vlaams Belang.

De directeur van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD), Marijs Geirnaert, pleitte in 2014 voor de legalisering van cannabis. Het gebruik van cannabis en het bezit voor persoonlijk gebruik bij volwassenen moeten volgens Geirnaert uit de strafwet gehaald worden. Ze stelde dat de softdrug “gereguleerd en gecontroleerd moet worden, op een gelijkaardige manier als tabak en alcohol”. Tom Van Grieken was scherp voor de VAD-directeur: “Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat dit een beetje lijkt op een campagne voor meer verkeersveiligheid en tegelijkertijd zeggen: ‘Jongens, rijd maar door het rood licht’.”

Verzet van Vlaams Belang Jongeren (VBJ) tegen de legalisering van cannabis, en Sudinfo van donderdag 13 januari 2022 (foto’s © Facebook en RV).

Wie alleszins door het rood licht lijkt te rijden, is Béatrice Testaert – vierde opvolgster op de Vlaams Belang-lijst voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers in de kieskring Brussel-Hoofdstad in 2019. Testaert kreeg 184 voorkeurstemmen. Dat is niet veel, maar de hele Vlaams Belang-lijst kreeg in Brussel-Hoofdstad maar 1,6 % van de stemmen. Bekendste op de lijst is lijstduwer Roeland Van Walleghem die 402 voorkeurstemmen kreeg. De intussen 72-jarige Van Walleghem maakte deel uit van een groep VMO’ers die in 1970 een plakploeg van het FDF overviel, waarbij FDF’er Jacques Georgin met tafelpoten geslagen werd en even later aan een hartinfarct overleed.

De regionale kranten van Sudinfo brachten donderdag het nieuws dat Béatrice Testaert door de Luikse onderzoeksrechter Jean-Louis Doyen wordt aangeklaagd voor een in haar woning in Herstal ontdekte cannabisplantage. De ontdekking gebeurde in het kader van een onderzoek dat zich uitstrekt over de provincies Luik en Henegouwen waarbij de verdachten bij de ontdekte cannabisplantages niet allemaal dezelfde zijn, maar elkaar kennen. Sommigen spreken over elkaar, anderen zijn zelfs vrienden. Het onderzoek is nog lopend en er zijn meerdere onderzoeksrechters voor opgevorderd. De buren van Bart De Wever werden voor hun cannabisplantage in 2013 veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan de helft effectief en de andere helft voorwaardelijk.

In België is de teelt van cannabis verboden. Het gebruik is verboden, al geldt voor meerderjarigen de laagste vervolgingsprioriteit tenzij er verzwarende omstandigheden zijn zoals gebruik in aanwezigheid van minderjarigen. Men schat dat in de Europese Unie 47,6 miljoen mannen en 30,9 miljoen vrouwen al eens cannabis hebben gebruikt. Het regeerakkoord van de nieuwe Duitse regering voorziet in de legalisering van de verkoop van cannabis binnen bepaalde regels (foto © cc. Unsplash/Crystalweed).