Sarah Melis, medeorganisator van de betoging tegen de coronamaatregelen die gisteren, zondag 9 januari 2022, door Brussel trok, werd na een vorige betoging ervan verdacht via Feniks Vlaanderen goede contacten te hebben met leden van Schild & Vrienden. Voorbije zaterdag schreef Het Nieuwsblad dat Feniks Vlaanderen geen afdeling is van Schild & Vrienden maar een afscheuring van Schild & Vrienden. Hoe dan ook: er werden eerder ook contacten gesignaleerd met fundamentalistische katholieken, met voorop Dries Goethals. Onze collega’s van RésistanceS diepten gisteren een foto op waarop we Sarah Melis en Dries Goethals zij-aan-zij vinden op de IJzerwake vorig jaar, met in hun buurt ook nog een bekende Voorpost-militant die zich al herhaaldelijk tegenstander toonde van de maatregelen tegen het coronavirus. De IJzerwake is een bijzondere biotoop.

Daags na de betoging tegen de coronapas en meer op 21 november 2021 werd Sarah Melis als medeorganisator van de betoging binnengehaald in de VRT-studio van De Afspraak. Alhoewel journaliste-moderator Phara de Aguirre een ijzersterke reputatie heeft als interviewer, liet ze zich rollen door de frêle verschijning van Sarah Melis. “Ik ben natuurlijk geen wetenschapper. Ik ben uitsluitend tegen de coronapas (…). Niet tegen vaccinatie. Wij zijn voor vrije keuze. Wel tegen verplichte vaccinatie”, zei Sarah Melis aan het begin van de uitzending. Wat later zei ze nog eens dat ze uitsluitend tegen de coronapas is.

Factchecker Rien Emmery achterhaalde dat Sarah Melis op sociale media vertelde hoe ze haar oproepingsbrief van het vaccinatiecentrum “ritueel verbrand” heeft. De keuze tussen vaccinatie en een besmetting met het coronavirus werd door haar voorgesteld als het verschil tussen “bloedklonters versus verkoudheids- en griepsymptomen”. Ze minimaliseerde ook, en bij herhaling, het effect van de Omikronvariant. De symptomen van Omikron zouden dezelfde zijn als “de bijwerkingen van de prik”. In de ‘Stories’ van Melis, boodschappen op Facebook en Instagram die na 24 uur automatisch verdwijnen, duiken ook afbeeldingen op afkomstig van media die bekend staan om complottheorieën over het coronavirus. Sarah Melis liegt bijgevolg als ze in De Afspraak vertelt dat ze enkel tegen de coronapas en tegen verplichte vaccinatie is.

Sarah Melis in De Afspraak op 22 november 2021 en daags tevoren op de door haar, Ezra Armakye en anderen ingerichte betoging tegen de coronapas en meer (foto’s © VRT/De Afspraak en Instagram).

Het Observatorium wees een dag na de De Afspraak-uitzending erop dat Sarah Melis de betogers had toegesproken in een trui van Feniks Vlaanderen, en dat bij Feniks Vlaanderen verdacht veel leden zijn van Schild & Vrienden. Sarah Melis verweerde zich met het argument dat het op de betoging kouder was dan verwacht, en ze dan maar een aangeboden trui had aangetrokken. Een foto bewijst dat ze aanvankelijk anders gekleed was, maar dat belet niet dat ze leden van Feniks Vlaanderen al langer kent. Volgens onze informatie is ze al langer bevriend met Sacha Vliegen (ex-NSV, ex-Voorpost en nog meer), alias ‘Stephan Patrick’ en ‘Stephan Vanberingen’. Sacha Vliegen is op zijn beurt al jaren bevriend met Jonathan Diels, actief bij Schild & Vrienden en afdelingsvoorzitter van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) in Schoten. Beiden vinden wij terug bij Feniks Vlaanderen.

Volgens Het Nieuwsblad van voorbije zaterdag zou Feniks geen afdeling van Schild & Vrienden zijn, maar een afscheuring. “Ze is ontstaan vanuit het ongenoegen dat Schild en Vrienden een promotieteam voor de politieke carrière van Dries Van Langenhove (ook Kamerlid voor Vlaams Belang) was geworden. Enkelen zijn er uitgetrokken en hebben Feniks opgericht.” Feniks-woordvoerster Eveline Denayer – die eerder in Parijs naast Dries Van Langenhove werd gesignaleerd als Schild & Vrienden-lid – ontkent in Het Nieuwsblad “dat dat de hoofdreden is. ‘Wij zijn gewoon gelijkgestemden die elkaar hebben gevonden’.” Het ene sluit het andere natuurlijk niet uit.

Andere spinnen in het net rond de organisatie van de betogingen tegen de coronamaatregelen zijn fundamentalistische katholieken. Langs Franstalige kant is er Civitas Belgique, een ultrakatholieke beweging die wordt geleid door Alain Escada die actief was bij allerhande extreemrechtse groepen. Langs Vlaamse kant is er Katholiek Forum en haar voorzitter Dries Goethals. Volgens Katholiek Forum is het beeld van een gekruisigde koe in een kerkje in Kuttekoven “een satanisch beeld en een wansmakelijke belediging aan God en het katholicisme”. Even later volgen vandalisme en vernielingen die leiden tot werkstraffen voor de vandalen. We kennen Dries Goethals evenwel al langer als onder andere organisator van betogingen tegen abortus, voor het traditionele gezin en tegen progressieve stellingnames van bisschoppen. De jongste tijd is Dries Goethals ook actief bij Viruswaanzin en schreef hij hoogstwaarschijnlijk een persbericht voor de organisatoren van de betoging tegen de coronapas en meer op 21 november 2021.

V.l.n.r. op de IJzerwake 2021: Jimmy Chapelier, Dries Goethals en Sarah Melis, én de affiche voor de betoging gisteren waar alleszins Chapelier en Melis waren. Goethals ook als God hem daarvoor niet behoede. De foto van de mensenmassa op de affiche is overigens geen foto van de vorige betoging tegen de coronapas en meer, maar van het atletiekevenement ’20 km door Brussel’ (foto’s © RésistanceS en RV).

Onze collega’s van RésistanceS vonden ongeveer op hetzelfde ogenblik als Sarah Melis een interview gaf voor VTM Nieuws (grote foto helemaal bovenaan © VTM Nieuws) een foto van Sarah Melis op de IJzerwake vorig jaar (kleine foto helemaal bovenaan © RésistanceS). De IJzerwake in 2021 mag dan wel de IJzerwake geweest zijn met het minste aantal deelnemers sinds de allereerste IJzerwake in 1995, spijts de komst van een nieuwe groep Nederlandse neonazi’s. Sarah Melis was er ook bij de relatief schaarse aanwezigen. Samen met… Dries Goethals. Achter hen staat Voorpost-kringleider voor de streek Sint-Niklaas – Dendermonde Jimmy Chapelier. Hij is een hevig tegenstander van de coronamaatregelen – zo liet hij op café bewust fictieve coördinaten achter toen cafébezoekers zich voor mogelijke contactopsporing moesten laten registreren, en vond hij dat de uitbaatster van café Den Engel in Antwerpen niet moest meewerken aan het vragen van het Covid Safe Ticket of anders de gevolgen ervan moest dragen. Jimmy Chapelier was, samen met andere Voorpost-leden, op de betoging gisteren in Brussel.

Volgens de politie waren er maar 5.000 betogers, wat maar 1 op 7 is tegenover de 35.000 op 21 november 2021. Pijnlijk blijft dat men het op de betoging blijft voorstellen alsof de maatregelen tegen het coronavirus van hetzelfde niveau zijn als de nazipraktijken. Onder het naziregime waren er véél ergere beperkingen aan de vrijheid, vraag dat maar aan de laatste overlevenden of lees maar eens een goed boek. Had men even opgelet op school, zou men dat ook weten.  

Een priester wijst een pamflet af dat Dries Goethals hem wil geven, en Dries Goethals troost zichzelf na een artikel op de website van het Anti-Fascistisch Front (AFF) in 2015 (foto’s © Facebook).
Advertentie