Antifascista Siempre wenst u voor 2022 een goede gezondheid toe, geluk vinden in grote en kleine dingen, en successen in de strijd tegen de verrechtsing en voor sociale rechten. Het voorbije jaar 2021 boden wij u 137 artikels aan. Gemiddeld 1 artikel om de 3 dagen. Hieronder de top-30 van meest gelezen Antifascista Siempre-artikels vorig jaar (foto hierboven: solidariteitsactie nadat neofascisten een Italiaans vakbondslokaal binnenvielen © AFF).

Op het podium van de IJzerwake stond vorig jaar evenveel volk als anders, maar op de IJzerwake-weide was er minder volk dan ooit tevoren (foto © Facebook).

1 .Laagste opkomst ooit voor de IJzerwake. Spijts de organisatoren geen Covid Save Ticket vroegen, werd de editie 2021 de editie met het laagste aantal deelnemers. 2. Wachtend op een incident als met Jürgen C.. Jürgen Conings is de persoon waar het meest naar gegoogeld werd in België. Vandaar naast 2. ook 5., 6., 7. en 13. in deze top-30. 3. Extreemrechts in alle kleuren en geuren in Mechelen. Het was al enige tijd geleden dat extreemrechts in al zijn schakeringen op straat kwam. De veroordeling voor een spandoek van Voorpost was de aanleiding. 4. De Zwarte Zon met en zonder Vlaamse Leeuw. De voor zijn activiteiten bij het neonazistische Bloed Bodem Eer Trouw (BBET) veroordeelde Tomas Boutens verspreidt met Project Thule een nieuw logo met een lange historiek. 5. Hoe Tomas Boutens verdween en teruggevonden werd. Het onderduiken van Jürgen Conings brengt herinneringen naar boven.

De zoektocht naar de verdwenen gewapende extreemrechtse militair Jürgen Conings beheerst het nieuws in mei – juni 2021 (foto © VTM Nieuws).

6. Voorstanders vrij wapenbezit betogen voor Jürgen Conings. Drie dagen op rij gaan enkele honderden mensen in Maasmechelen betogen ten gunste van Jürgen Conings. Onder hen rechtsextremisten, voorstanders van vrij wapenbezit. 7. “De fiere Vlaamse leeuw staat op hem te wachten.” Onmiddellijk na het dood terugvinden van Jürgen Conings beginnen allerlei complotverhalen te circuleren en wordt Jürgen Conings (nog meer) opgehemeld. 8. Extreemrechts manipuleert coronaprotest. Zowel in Nederland als in ons land manipuleert extreemrechts het protest tegen de coronamaatregelen. 9. Dries Van Langenhove bij Kamer van Inbeschuldigingstelling. Op 23 september 2021 begint de procedure om te zien of het onderzoek naar Schild & Vrienden na de Pano-reportage correct is verlopen. Het resultaat is intussen bekend: het onderzoek is correct verlopen. 10. Test jezelf op ‘Jonge aanhanger Thiery Baudet’ zijn. Vlak vóór Kerstmis gepubliceerd, toch niet gebruikt als gezelschapsspel na het kerstmenu?

De kop van de betoging tegen de coronapas, en nog meer, op 21 november 2021. Sommige betogers hebben zich professioneel uitgerust voor de rellen die zouden komen (foto’s © Facebook).

11. Waar is het geld voor Dries naartoe? Waar is het geld naartoe dat Dries Van Langenhove via fundraising ophaalde om zijn verkiezingscampagne als ‘onafhankelijke’ op een Vlaams Belang-lijst te financieren, maar in merendeel niet nodig had vermits het Vlaams Belang het overgrote deel van zijn verkiezingscampagne betaalde. 12. Zondag: Betoging tegen de coronapas. “Vreedzaam? Bullshit”. In de aanloop naar een betoging tegen de coronapas zondag 21 november 2021 verschijnen allerlei berichten die doen vermoeden dat de betoging niet rustig zal eindigen. 13. Zaak-Jürgen Conings: Tom Van Grieken gebuisd als psycholoog. Volgens de Vlaams Belang-voorzitter heeft de voortvluchtige gewapende militair Jürgen Conings een psychologisch probleem ingevolge de coronamaatregelen, maar er is meer aan de hand. 14. Nog eens een nieuwe uitbater voor café ‘De Leeuw van Vlaanderen’. De donkerbruinste kroeg van Antwerpen heropent, maar als een fotograaf van Gazet van Antwerpen binnenkomt mag die niet fotograferen wat er allemaal aan de muren hangt. 15. De nieuwe generatie radicaal- en extreemrechts in Nederland. Recensie van een boek over radicaal- en extreemrechts in Nederland. In Vlaanderen kan men gelijkaardige vaststellingen maken.

Naast deze boeken over extreemrechts was er dit jaar ook nog Consequent antifascisme en Georganiseerde wanorde, samen met de Nederlandse Maar dat mag je niet zeggen en Nieuwe kruisvaders. En er was ook nog Nieuw België. Een migratiegeschiedenis als must read (foto’s © RV).

16. Vlaams Belang-parlementslid viseert rechter in Mechelen. Na de veroordeling van het Vlaams Blok voor racisme zei Gerolf Annemans dat de namen van de rechters in Gent voor eeuwig in zijn geheugen zijn gegrift; na de veroordeling van het Voorpost voor hun ‘Stop islamisering’-spandoek in Mechelen publiceert Tom Vandendriessche de naam en een foto van de rechter in Mechelen. 17. Radicaal maar genuanceerd over extreemrechts. Een historicus en een vakbondsman samen aan de slag voor een boek over extreemrechts in Vlaanderen, met ook oog op wat elders gebeurde. 18. Marie-Rose Morel: 10 jaar geleden overleden. Een verhaal over liefde en verraad. 19. Theo, Dries en anderen over de bestorming van het Capitool. Theo Francken, Dries Van Langenhove en anderen over de bestorming van het Amerikaans parlementsgebouw op 6 januari 2021. 20. In en buiten beeld bij Telefacts. Rechtsextremisten in Vlaanderen en bij buitenlandse trainingskampen in beeld, maar de tactiek om elk contact met de pers te weigeren heeft ook voordelen voor rechtsextremisten.

Aankondiging van een 1 mei-manifestatie van het Vlaams Belang Antwerpen aan het standbeeld van Camille Huysmans (kleine foto © Twitter). Camille Huysmans was (a) gematigd en niet radicaal Vlaamsgezind, en (b) vooral een socialist en een uitgesproken antifascist – wat allemaal verzwegen wordt tijdens de korte Vlaams Belang-actie (Camille Huysmans als tweede van links op de grote foto © Amsab).

21. Eddy Hermy en Carrera Neefs gaan samen betogen. Eddy Hermy (Nationale Beweging, voorheen Nieuw-Solidaristisch Alternatief) en Carrera Neefs (uit het Vlaams Belang gezet nadat ze geen loyauteitsverklaring voor haar partij wilde ondertekenen) zetten een manifestatie op in Schoten, woonplaats van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. 22. 1 mei 2021: Vlaams Belang perverteert de geschiedenis. Een 1 mei-manifestatie van het Vlaams Belang Antwerpen aan het standbeeld van de socialist en antifascist Camille Huysmans. Gekker moet het niet worden. 23. Maai mei niet… niet met Doorbraak-columnist. Johan Sanctorum is van een trap gevallen en blijven botsen. 24. Hypocrisieprijs voor Carrera Neefs en Tom Van Grieken. Bochtenwerk van de voormalige vrienden naar aanleiding van een betoging in Brussel eind januari. 25. Nieuwe Nederlandse groep neonazi’s op IJzerwake 2021. De Nederlanders vinden geestesgenoten op de IJzerwake en keren later terug naar Vlaanderen om bloemen te leggen aan het graf van Cyriel Verschaeve.

Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens out zich als homo, maar zijn partij stemt tegen moties die geweld op en discriminatie van LGBTQ’ers veroordelen. Een sympathiebetuiging zoals op deze handelszaak in Antwerpen mogen we ook niet verwachten aan de Vlaams Belang-lokalen (foto © AFF).

26. Gerolf Annemans liegt in alle kleuren van de regenboog. Half december stond Gerolf Annemans op 30 in deze top-30, maar dankzij de coming-out van Chris Janssens stijgt hij alsnog naar 26. 27. Rellen bij betoging tegen coronapas, zoals voorspeld. Zie nr. 11. 28 Hind Fraihi & Bas Bogaerts achter het schild van extreemrechts. Boek over extreemrechts online en offline, met krachtige foto’s. Hierna volgen nog boeken over extreemrechts zoals van Tanné Bogaerts, Geert Cool en Paul Ponsaers. 29. Vlaams en Franstalig extreemrechts in Schoten en… Zie nr. 21. 30. Katrien Jacobs: ‘Radicaal-rechtse seks’. Ook de mens achter extreemrechts interesseert u.

Artikels over het buitenland worden minder vaak aangeklikt dan andere artikels (foto: Proud Boys bij een manifestatie op 20 maart 2021 in Raleigh, Verenigde Staten © cc. Flickr/Anthony Crider).

Meer dan 100 artikels haalden logischerwijze niet de top-30. Artikels over het buitenland worden duidelijk minder vaak gelezen. Zoals over de Proud Boys in de Verenigde Staten, Éric Zemmour in Frankrijk, Fratelli d’Italia in Italië, jonge neonazi’s in Nederland… Wij schrijven echter niet enkel met het oog om clicks te verwerven. Wij schrijven over wat wij nodig vinden en bij voorkeur waar wij een meerwaarde aan kunnen geven. Vandaar onder andere ons opvolgen van wat er met de Cyriel Verschaeve-straten gebeurde, ‘De Letse Bijenkorf’ in Zedelgem en ons applaus voor een verzetsman prominent in een stripalbum en een half non-fictie, half fictie boek over de grootvader van zanger-presentator Bart Peeters.

Verder is alles natuurlijk ook een kwestie van context. Zo werden het voorbije jaar onder andere drie Antifascista Siempre-artikels hernomen bij Uitpers. Soms kreeg het artikel daar meer lezers dan bij Antifascista Siempre; soms was het omgekeerd. Rob en Gunnar Verreycken zijn populair bij onze lezers, maar niet zo populair dat ze de top-30 zouden halen. Idem met Jef Elbers, Sam Van Rooy, ’t Pallieterke… Dat Tom Van Grieken een nieuwe extreemrechtse partij in Wallonië steunt, kreeg meer lezers dan het verslag over de mislukte startmeeting van Chez Nous. Helaas moesten we ook aandacht schenken aan racisme en doodsbedreigingen voor Marc Van Ranst.  

Antifascista Siempre werkte het voorbije jaar voorts discreet mee aan bijdragen op televisiezenders, in kranten en bij andere media. Omwille van die discretie kunnen we niet verklappen dewelke. Uitgenomen De Standaard die de medewerking uitdrukkelijk vermeldde, terwijl onze inbreng hier minder was dan elders. Het jaar eindigde met zowel plezant als triestig nieuws. Allebei van buiten Vlaanderen. Triestig nieuws: het overlijden van een kameraad antifascist. Plezant nieuws: het compliment “Bedankt voor je tips, het is door samen te werken dat we goede info naar de mensen kunnen sturen!”.

Voorpost-betoging op 13 juni 2021 naar aanleiding van een door de rechtbank in Mechelen veroordeelde spandoek. Volgende week wordt de zaak in beroep in Antwerpen behandeld. Zo loopt het jaar 2021 door naar het jaar 2022 (foto © AFF).