De zesde en laatste aflevering van ons jaaroverzicht. De maanden november en december waarin onder andere een betoging tegen de coronapas en veel meer, zoals voorspeld, eindigt op zware rellen. Voor de duiding en de oorsprong van de foto’s hierboven verwijzen we naar de eerste aflevering van ons jaaroverzicht. De vorige afleveringen van dit jaaroverzicht vind je hier.

Sarah Melis (kleine foto) hing in De Afspraak een heel ander verhaal op dan ze op haar sociale media vertelt over al dan niet vaccineren tegen het coronavirus. De betoging die ze opzette samen met Ezra Armakye en ‘Stephan Vanberingen’ (een alias voor Sacha Vliegen) ontspoorde zoals wij voorspelden (foto’s © Instagram en VTM Nieuws).

November 2021 De Staatsveiligheid publiceert haar Jaarrapport 2020. De dreiging van extreemrechts ligt in België niet op hetzelfde niveau als van het jihadistische terrorisme, maar toch is er reden voor grote bezorgdheid over extreemrechts. Nederlandse neonazi’s gaan bloemen neerleggen aan het graf van Cyriel Verschaeve in Alveringem. De 17-jarige Kyle Rittenhouse, die gewapend met een semiautomatisch geweer naar een Black Lives Matter-betoging gaat en daar twee betogers doodt, wordt vrijgesproken door een Amerikaanse rechtbank. Tom Van Grieken is er enthousiast over. Vlaams Belang betoogt tegen het openen van nieuwe opvangcentra voor asielzoekers in Boom, Lombardsijde en Lommel. De parlementsverkiezingen op 24 november 1991 gaan de geschiedenis in als een ‘Zwarte Zondag’. Dertig jaar later worden die memorabele verkiezingen herdacht met onder andere een knap drieluik van Tom Cochez bij Apache. Enkele maanden vóór die ‘Zwarte Zondag’ werd Blokbuster opgericht. Woordvoerder Geert Cool pleit voor consequent antifascisme. Een internationale groep experten pleit voor het van een openbaar plein in Zedelgem weghalen van het ‘De Letse Bijenkorf’-monument. Een universiteitsprofessor in Letland die mee aan het advies schreef, wordt hierna privé en professioneel bedreigd.

Administrateur-generaal van de Staatsveiligheid Jaak Raes zegt geen politici te volgen, maar hij zou dat bij sommigen beter wél doen: op het Telegram-kanaal van Dries Van Langenhove worden doodsbedreigingen voor Marc Van Ranst gepost. Een voor zondag 21 november 2021 aangekondigde betoging tegen de coronapas dreigt niet vreedzaam te verlopen. Zoals voorspeld zijn er rellen bij de betoging. Woordvoerster Sarah Melis heeft een truitje aan van Feniks Vlaanderen, een organisatie waar verdacht veel leden van Schild & Vrienden in actief zijn. Na een voorzet van Het Observatorium onthullen Het Laatste Nieuws, De Morgen en De Standaard nog meer banden met extreemrechts. Laatstgenoemde krant gaat verder in op de betogers onder de titel Blut und bronwater. Kritiek op de ‘pasjesmaatschappij’ verdient betere doelen. Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens roept de horeca op om coronamaatregelen als het vragen om een Covid Save Ticket te boycotten. Het Vlaams Belang ruilt haar extreem nationalisme even in voor extreem individualisme. Sarah Melis zegt in De Afspraak niet tegen het vaccineren te zijn, maar onderzoek naar haar sociale mediaberichten laat iets heel anders zien. Schild & Vrienden speelt in op het protest van sommigen tegen de coronamaatregelen door in Kortrijk kort een spandoek ‘Controleer de grenzen, niet het volk’ uit te hangen samen met de Zwitserse neonazi’s van Junge Tat.

De Franse auteur-polemist Éric Zemmour maakt bekend kandidaat te zijn voor de Franse presidentsverkiezingen, maar moet daarvoor wel nog de nodige handtekeningen verzamelen om zich officieel kandidaat te kunnen stellen. Zemmour, politiek rechts van Marine Le Pen, geniet de steun van miljardair en mediamagnaat Vincent Bolloré. Ook de media niet in handen van Bolloré rollen de rode loper uit voor Zemmour. Aanhangers van Zemmour houden schietoefeningen met op de schietschijf karikaturaal getekende portretten van ‘negers’, moslims en Joden.

Al twaalf kiespeilingen op rij, na de verkiezingen op 26 mei 2019, is het Vlaams Belang de partij die de meeste kiesintenties verzamelt (foto © AFF).

December 2021 In Nederland is er hevig verzet tegen het coronabeleid. De rol die Thierry Baudet (Forum voor Democratie) daarbij speelt, wordt steeds extremer en perverser. Baudet moet van een rechtbank vier tweets verwijderen waarin hij vergelijkingen maakt tussen het lot van bewust niet-gevaccineerden en slachtoffers van de Holocaust. De jongeren van Forum voor Democratie brengen een soms hilarisch maar ook leerrijk eerste nummer uit van De Dissident. Nog nieuws uit Nederland: de gemeente Oosterhout trekt haar erespeld voor Rob Van Roosbroeck in, toen hij nog in Antwerpen woonde SS’er en schepen van onderwijs van 1942 tot september 1944. Helaas is er in Antwerpen minder schaamte om het oorlogsverleden. Bij gelegenheid van de voetbalwedstrijd tussen Beerschot en Anderlecht wordt in een Antwerps café “Sieg Heil!” en “Joden aan het gas!” gescandeerd.

Vlaams Belang-ondervoorzitter en fractieleider in het Vlaams parlement Chris Janssens out zich als homo, maar heeft geen kritiek op homofobe uitspraken van Vlaams Belang-kopstukken noch op bijvoorbeeld het niet willen veroordelen van geweld en discriminatie tegen LGBTQ-mensen. In de twaalfde kiespeiling na de verkiezingen op 26 mei 2019 is het Vlaams Belang met 24,5 % van de kiesintenties andermaal de grootste partij in Vlaanderen. De Vlaamse regeringspartijen N-VA, CD&V en Open VLD halen volgens deze kiespeiling geen meerderheid meer in Vlaanderen. In tegenstelling tot Mark Elchardus vinden wij dat nog altijd geen goede reden om het Vlaams Belang in een volgende Vlaamse regering op te nemen. De RTBF zendt een documentaire uit over de motieven van Vlaams Belang-stemmers. De populariteit van Bart De Wever en Tom Van Grieken daalt in de jaarlijkse top-100 van de lezers van Het Laatste Nieuws.

Er is nu ook een Reisgids over Borgerhout. Auteur Marc Spruyt wijt de positieve vibe die de jongste jaren in Borgerhout is aan het terugdringen van het Vlaams Belang. Marc Spruyt in De Morgen: “De verdwijning van het Vlaams Belang uit Borgerhout, haar geboortegrond, is volgens mij een belangrijke factor. In 2000 haalde het toenmalige Vlaams Blok hier nog 35 procent van de stemmen. De gemeenteraadsverkiezingen van 2006, toen Patrick Janssens Filip Dewinter uit het stadhuis wist te houden, waren het keerpunt. Nu wordt het district Borgerhout al voor de tweede legislatuur op rij bestuurd door een linkse coalitie van Groen, Vooruit en PVDA, met een comfortabele meerderheid. Het Vlaams Belang haalde de laatste keer nog 6,6 procent. Dat heeft veel druk van de ketel gehaald. Vroeger ging alle politieke energie naar het afwenden van ‘dreigingen’: de dreiging van de migratie en de radicalisering, de dreiging van extreemrechts. Nu wordt de politieke energie positief aangewend.”

In alle krantenreportages naar aanleiding van de Reisgids Borgerhout komt de metershoge graffiti in Borgerhout voor verzetsheldin Mala Zimetbaum in beeld (foto’s © AFF en RV).

Maak er een prettig eindejaar van. Maandag 3 januari 2022 volgt de Top-30 van meest gelezen Antifascista Siempre-artikels. Voor het vervolg op ‘Het Observatorium‘ en Populariteit Bart De Wever & Tom Van Grieken daalt zie de naschriften bij ‘Het Observatorium’ en Populariteit Bart De Wever & Tom Van Grieken daalt.