Zoals vuurwerk hoort bij oudejaarsavond en het begin van het nieuwe jaar – of dat verstandig is, is nog wat anders – zo is De 100 Belgen van… een top-100 om elk jaar naar uit te kijken. Het zijn de lezers van Het Laatste Nieuws die die top-100 samenstellen, de lezers van de meest gelezen krant in Vlaanderen. Die lezers zijn niet representatief voor alle Vlamingen, maar hun top-100 geeft door het grote bereik van hun krant toch een goed zicht op wat leeft in de onderbuik van Vlaanderen. Welke sportmannen en -vrouwen doen de harten sneller slaan? Wie is de meest geliefde televisiepersoonlijkheid? Hoe hoog staan de politici in die top-100? N-VA-voorzitter Bart De Wever en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken duikelen in De 100 Belgen van 2021 naar beneden in vergelijking met De 100 Belgen van 2020 (illustratie hierboven © HLN).

Eerst de andere politici. Nieuwkomers in de lijst zijn dit jaar: op 89. federaal minister van Financiën Vincent Van Petegem (CD&V); 86. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V); 84. federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen); 73. CD&V-voorzitter Joachim Coens; 45. Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open VLD, of de Open VLD voordeel haalt uit haar naambekendheid is evenwel te betwijfelen); 41. federaal parlementslid Jean-Marie Dedecker (verkozen op een N-VA-lijst, zijn meest in het oog springende prestatie dit jaar was als burgemeester van Middelkerke op 1 mei (publieke) terrassen openen, terwijl (privé) terrassen pas op 8 mei mochten heropend worden). Op 8. staat nog een nieuwkomer, maar daarover zo dadelijk meer.

De stijgers en dalers zijn: 97. voorzitter van de Europese Raad Charles Michel (MR, vorig jaar op 82. en bijgevolg 15 plaatsen gezakt); 82. federaal parlementslid Goedele Liekens (Open VLD, – 32); 81. PS-voorzitter Paul Magnette (- 14); 56. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V, + 6); 52. Peter Mertens (PVDA, + 34); 39. federaal minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR, – 20); 37. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA, – 10); 33. federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Madhi (CD&V, + 19); 32. Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts (N-VA, + 1); 27. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez (+ 51); 26. federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V, + 28).

Het Laatste Nieuws, 28 december 2021 (foto © RV).

Op 17. vinden we Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. In 2020 nog op 5 in De 100 Belgen van 2020 (- 12). Het Laatste Nieuws: “Hijzelf zal dan wel steen en been klagen dat zijn partij in coronatijden – ‘niet alleen dan!’ – veel te weinig aan bod komt in de traditionele media. Feit is dat Tom Van Grieken (35) de media niet nodig heeft. Vlaams Belang heeft haar eigen kanalen en zelfs een eigen app uitgebouwd om ongefilterd en zonder kritische voetnoot haar gedacht te spuien en ‘nieuws’ in de verf te zetten dat haar in de kaart speelt. Peiling na peiling is de partij afgetekend de grootste. Met de voortdurend kibbelende Vivaldi-partijen, de Vlaamse regering die niet voldoende uit de verf komt en een groeiende groep die al lang afgehaakt is, worden ze slapend rijk. Al wie boos is kan bij hen terecht: antivaxers, zij die geen pasjesmaatschappij willen en vooral: zij die geen andere optie meer zien om hun ongenoegen te uiten over het coronabeleid omdat zowat elke andere partij mee aan tafel zit. Het Vlaams Belang slaagt erin om alle misnoegden te vriend te houden, omdat ze nooit zélf hoeft te zeggen wat er moet gebeuren. Toegegeven: dat moeten wij journalisten hen ook wat vaker vragen.”

Op 14 staat Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever. In 2020 op 9 (- 5). Bart De Wever zakt dus minder fel dan Tom Van Grieken en steekt de Vlaams Belang-voorzitter weer voorbij in populariteit. Het Laatste Nieuws: “Fris als een hoentje werkte Bart De Wever (51) dit jaar de marathon van Athene af. Dat sport goed is voor het mentaal welzijn, is bij deze nog eens bewezen. De N-VA-voorzitter schudde de frustraties over de mislukte regeringsvorming eindelijk van zich af en lijkt een nieuwe adem gevonden te hebben in de oppositie tegen Vivaldi. Nochtans was het voor zijn partij – zo verwoordde hij het zelf in De Tijd – “een jaar van veel scheermesjes eten”, met een Vlaamse regering die maar niet uit de verf kwam en werd meegezogen in een reeks ongelukkige Overlegcomités en eigen flaters. Hij verzette zich voluit tegen de volledige sluiting van de kerncentrales, al moest hij dat forum delen met MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Of hij blij is met die steun? Niet bepaald, vermoeden we. Bouchez speelt de rol van interne oppositieleider op een manier die deels geïnspireerd lijkt op het N-VA-parcours ten tijde van de regering-Michel. En hoewel hij daarmee wel de Vlaamse liberalen pijn doet, duwt hij zo ook N-VA naar de achtergrond.”

Tom Van Grieken en Bart De Wever. De eerste is nog meer dan de tweede gezakt bij De 100 Belgen van… (foto’s © AFF).

Welke politici staan hoger dan Tom Van Grieken en Bart De Wever? Op 11. staat federaal minister van Gezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit, + 3); 10. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau (- 7), 9. federaal premier Alexander De Croo (Open VLD, – 2); 8. Vlaams minister voor Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA, vorig jaar niet bij De 100 Belgen van…). Volgens Het Laatste Nieuws is Zuhal Demir daarmee “de hoogst gerangschikte politicus (m/v/x)”. Dat betekent bijgevolg dat Theo Francken (N-VA, vorig jaar op 13. bij De 100 Belgen van…) uit de top-100 is verdwenen. Nóg goed nieuws dus.

Als een fles cava te lang open staat, verdwijnen de bubbels. Hebben Tom Van Grieken en Bart De Wever te vroeg gepiekt met het oog op de verkiezingen in 2024? (foto © cc. Pixabay).

Naschrift, 31 december 2021. Wie staat er boven Zuhal Demir bij De 100 Belgen van 2021? Op 1. staan: De helden van de zorg. 2. Turnster Nina Derwael. 3. De slachtoffers van de watersnood. 4. Wielrenner Wout Van Aert. 5. Marathonloper Bashir Abdi. 6. De vrijwilligers in de vaccinatiecentra. 7. De vrijwilligers bij de watersnood. Een top-7 waar we vrede mee hebben.

Het Laatste Nieuws, 31 december 2021 (foto © RV).