De vijfde aflevering van ons jaaroverzicht. De maanden september en oktober waarin Tom Van Grieken zegt in 2024 af te rekenen met linkse leraars, en neofascisten een vakbondslokaal in Rome binnendringen. Voor de duiding en de oorsprong van de foto’s hierboven verwijzen we naar de eerste aflevering van ons jaaroverzicht. De vorige afleveringen van dit jaaroverzicht vind je hier.

Mia Doornaert neemt het in De Afspraak op voor Éric Zemmour (foto © VRT NU).

Tom Van Grieken zegt in een filmpje op TikTok in 2024 te zullen afrekenen met de linkse leraars. Het lokt verontwaardigde reacties uit. De Vlaams Belang Jongeren (VBJ) profiteren van de commotie om promotie te maken voor hun kliklijn ‘Geen linkse taal in het klaslokaal’. Het VBJ maakt evenwel de fout om 7.500 niet geanonimiseerde e-mails door te sturen naar Unia, wat zonder het akkoord van betrokkenen niet mag. Als de Gegevensbeschermingsautoriteit aankondigt een onderzoek te openen naar de kliklijn wordt de kliklijn offline gezet, waardoor ook de hele VBJ-website in duigen valt. Nog nieuws van bij het Vlaams Belang: de partij biedt als eerste politieke partij in ons land een app aan om rechtstreeks de partijcommunicatie op je smartphone te ontvangen. Bij lokale afdelingen gaat het minder goed. Zo is er ambras in Sint-Niklaas en Brecht.

In januari werd voormalig Het Laatste Nieuws-journalist Wim De Smet aangeworven als nieuwe hoofdredacteur van ’t Pallieterke. Een maand later verandert digitale broer SCEPTR van naam, en wordt het PAL NWS waarbij het nieuws van ’t Pallieterke meer geïntegreerd wordt met het overige nieuws dat men vooral uit online kranten haalt en bij de vrienden van het Vlaams Belang. In september wordt Wim De Smet ontslagen bij ’t Pallieterke. Meteen vertrekt ook Alain Grootaers die Doorbraak-columnist wordt. Wim De Smet is intussen ook aan de slag bij Doorbraak. Medewerker Kristof Luypaert gaat werken bij het Vlaams Belang. Vanuit de kring in en rond ’t Pallieterke wordt een Vlaams Mensenrechteninstituut opgericht dat de rechten van de mens wil verdedigen, en in het bijzonder de vrijheid van meningsuiting. Daarnaast wil men zich ook toespitsen op politieke discriminatie. Intussen is men bij ’t Pallieterke verontrust over “het rode gevaar om de hoek”.

Éric Zemmour, populaire polemist rechts van Marine Le Pen, lanceert een nieuw boek. Hij wil nog niet zeggen of hij kandidaat is bij de volgende Franse presidentsverkiezingen. Mia Doornaert verdedigt Zemmour met passie in De Afspraak. Ruud Goossens repliceert op zijn collega columniste bij De Standaard. Betere lectuur dan het boek van Zemmour  is het boek van Tom Naegels over de migratiegeschiedenis. Op vraag van Dries Van Langenhove onderzoekt de Kamer van Inbeschuldigingstelling of het tegen hem geopende onderzoek rechtmatig is verlopen. De uitspraak viel gisteren: de vraag om nietigverklaring van het onderzoek is volledig verworpen. De vindplaats van Jürgen Conings groeit uit tot een bedevaartsoord. Buurtbewoners in Deurne nemen het initiatief om ‘struikelstenen’ te leggen op plaatsen waar mensen onder de nazi-bezetting opgepakt werden en naar de concentratie- en vernietigingskampen verdwenen, en brengen getuigenissen over het leven van de slachtoffers.

Plezier bij de ‘Toog Praat’ van Tom Van Grieken en Dyab Abou Jahjah (foto © YouTube).

Oktober 2021 Gazet van Antwerpen brengt een reportage over het conservatieve priesterbroederschap Pius X in Antwerpen dat niet immuun blijkt te zijn voor complottheorieën. Antwoord van Jan Jambon op de vraag wat hij eigenlijk doet om kinderarmoede aan te pakken: “Specifiek in deze begrotingsoefening: niets.” Mark Van de Voorde fileert de macht van de politici wanneer de energieprijzen omhoog schieten enzomeer. Vlaams Belang lanceert de podcast en video ‘Toog Praat met Tom’. Dyab Abou Jahjah is de eerste die zich als sparring partner van Van Grieken aanbiedt en zo dat nieuw propagandakanaal legitimeert. Auteur Marnix Peeters haalt uit naar activisten en media die sommige problemen opblazen (genderdiscussies bijvoorbeeld) en voorbijgaan aan de problemen van gewone mensen (de kapotte rug van de buschauffeur bijvoorbeeld). Volgens Marnix Peeters leidt dit tot stemmen voor het Vlaams Belang. Zelf zal hij voor de PVDA stemmen. Op een infodag in Geraardsbergen verzamelt Tomas Boutens mensen om ook buiten Oost-Vlaanderen Project Thule-afdelingen op te zetten. Dries Van Langenhove wordt aangekondigd als spreker op een conferentie in de Verenigde Staten, maar na een artikel bij Apache verdwijnt hij van de sprekerslijst.

Professor op emeritaat Mark Elchardus is helemaal van het paadje af als hij naar aanleiding van zijn nieuw boek Reset in De Tijd zegt: “Er is iets mis met ons bestel als de anderen niet met het Vlaams Belang willen regeren.” Ook van het paadje af: het is vooral extreemrechts dat zich niet wil laten vaccineren tegen het coronavirus. Robrecht Vanderbeeken en Karim Zahidi brengen begin volgend jaar een boek uit over “de hondenfluitjes van de Vlaamse elite” en schrijven er al een en ander over in een bijdrage voor Aktief. Tanné Bogaerts heeft haar boek al klaar: Kind van extreemrechts. Over opgroeien in een gezin waarvan de moeder Vlaams Belang-politica is en secretaresse van Filip Dewinter, én terechtkomen bij Groen en vaststellen dat het daar ook niet is zoals het moet. Een moedig boek.

Neofascisten dringen een vakbondslokaal in Rome binnen naar aanleiding van een betoging tegen de coronamaatregelen. Er volgt protest tot in Brussel. ‘Wonderboy’ Sebastian Kurz treedt af als kanselier van Oostenrijk na een corruptiezaak waar minstens zijn naaste medewerkers bij betrokken zijn. In december beslist hij op te stappen uit de politiek. Bij gemeenteraadsverkiezingen in Italië wordt Fratelli d’Italia de grootste van de rechtse partijen in Italië, ze overvleugelt de Lega van Matteo Salvini. Dat blijkt ook uit landelijke opiniepeilingen. Fratelli d’Italia is nog rechtser dan de Lega. De burgemeesterssjerpen in de grote Italiaanse steden gaan evenwel vooral naar linkse kandidaten. Tom Van Grieken en Jordan Bardello (Rassemblement National) steunen de lancering van de nieuwe extreemrechtse partij in Wallonië Chez Nous, maar de startmeeting wordt verboden en de online meeting wordt gehandicapt door de slechte geluidskwaliteit.

Reactie tot in Brussel op de neofascisten die een vakbondslokaal in Rome binnenvallen (foto © AFF).