De vierde aflevering van ons jaaroverzicht 2021. De maanden juli en augustus waarin het politiek relatief rustig is. Wel zijn de coronamaatregelen versoepeld zodat, anders dan vorig jaar, opnieuw een IJzerwake kan ingericht worden. Voor de duiding en de oorsprong van de foto’s hierboven verwijzen we naar de eerste aflevering van ons jaaroverzicht. De vorige afleveringen van dit jaaroverzicht vind je hier.

Bart De Wever zegt niet te willen besturen met het Vlaams Belang, maar wel grondwettelijke bezwaren opzij te willen leggen om de onafhankelijkheid van Vlaanderen te bekomen (foto © AFF).

Juli 2021 Het maakt minder ophef dan toen Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in De Tijd zei: “Ik ben ervan overtuigd dat het christelijke, het Vlaamse en als u wilt zelfs het blanke een dominante factor moet zijn. Afrika moet dominant zwart zijn, Europa dominant blank”. Maar wat Tom Van Grieken in ’t Pallieterke zegt, is al even absurd. Tom Van Grieken: “Het hele ‘woke’-gebeuren is niet iets wat plots is opgekomen. Het is een zoveelste facet van een ziekte waar het hele Westen mee geconfronteerd wordt: zelfhaat. Dát is de grootste bedreiging voor onze samenleving, niet massa-immigratie of islamisering.” Maar er is ook vreugde in het extreemrechtse kamp: café De Leeuw van Vlaanderen in Antwerpen wordt heropend met nog eens een nieuwe uitbater.

Bart De Wever blijft in een radio-interview met scherp schieten op het Vlaams Belang. Hij wil, naar eigen zeggen, niet besturen met het Vlaams Belang. Volgens Bart De Wever is het sociaal-economisch programma van het Vlaams Belang “extreemlinks”. Verder weet de keizer van Antwerpen dat voor de onafhankelijkheid van Vlaanderen een coup moet gepleegd worden. Grondwettelijke bezwaren worden opzij gelegd. In Nederland moet men lachen om de pleidooien van De Wever voor het samengaan van Vlaanderen met Nederland, minstens al op economisch vlak.

De politieke partijen in ons land werden in 2020 liefst 12,1 miljoen euro rijker. N-VA is de partij die het meest uitgeeft aan propaganda; Vlaams Belang is de partij die het minst uitgeeft aan personeelskosten. De Vlaamse partijen geven heel Europa het nakijken over hoeveel geld ze spenderen aan advertenties op Facebook. Zestien extreemrechtse partijen ondertekenen een gezamenlijke verklaring voor een ander Europa. Uiteraard krijgt die verklaring kritiek. “Radicaal rechts heeft geen meerderheid, maar is nog nooit zo invloedrijk geweest als nu”, zegt de in de Verenigde Staten docerende Cas Mudde. Het Activiteitenverslag 2020 van het OCAD waarschuwt voor de opmars van extreemrechts. Via haar aanwezigheid op sociale media is extreemrechts toegankelijker dan het radicaal islamitisch gedachtegoed.

Filip Dewinter in gesprek met Heinz-Christian Strache, en Tom Van Grieken poserend met de voormalige FPÖ-leider (“Mijn politiek voorbeeld”, aldus Tom Van Grieken). Intussen veroordeeld voor corruptie (foto’s © Facebook en Twitter).

Augustus 2021 Fake news en bedreigingen voor Marc Van Ranst stoppen niet. Na in een interview in Knack beweert Gerolf Annemans ook in ’t Pallieterke dat het Vlaams Belang actief standpunt inneemt tegen homodiscriminatie. Dat blijkt echter niet uit het stemgedrag. Nadat in juli Louis Boeckmans overlijdt, een van de laatste overlevenden van het Fort van Breendonk en de concentratiekampen, overlijdt in augustus ook Eva Fastdag die in de Dossinkazerne in Mechelen de transportlijsten voor de concentratie- en vernietigingskampen vervalste. In de Antwerpse wijk Zurenborg blijft men aandacht schenken aan de razzia’s op Joden die er plaatsvonden.

In Oostenrijk wordt FPÖ-boegbeeld Heinz-Christian Strache veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vijftien maanden voor corruptie. Meerdere Vlaams Belang-politici poseerden eerder graag voor een foto mét Heinz-Christian Strache. De IJzerwake heeft met 2.450 aanwezigen volgens de inrichters de laagste opkomst ooit. In een artikel vooraf bij Apache verdedigt het bestuur het huldigen van collaborateurs en oostfronters op de IJzerwake. Op de IJzerwake is er dit jaar ook een nieuwe groep Nederlandse neonazi’s. Half augustus begint men te proefdraaien bij Het Observatorium, een nieuwe website over extreemrechts in binnen- en buitenland. Daarover morgen meer.

De laagste opkomst ooit op de IJzerwake (foto © VRT NWS).

Advertentie