De jongerenorganisatie van Forum voor Democratie (FvD), de partij van de Nederlandse stokebrand Thierry Baudet, heeft het eerste nummer van haar blad De Dissident gepubliceerd. De titel is op de cover van het blad meteen afgekort tot Dissident (foto’s hierboven © RV). Het blad telt niet minder dan zestig bladzijden. Ter vergelijking: de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) komen voor hun blad Rebel telkens maar aan zestien bladzijden. Jongerenorganisatie Forum voor Democratie (JFVD) werd op 30 maart 2017, op vraag van Thierry Baudet, opgericht door Freek Jansen, naaste medewerker van Baudet en intussen zelf ook Nederlands parlementslid. Op 28 april 2020 kwam JFVD in opspraak nadat HP/De Tijd WhatsApp-gesprekken in handen kreeg met fascistische en antisemitische uitspraken van JFVD-leden. Het JFVD-bestuur liet eerst weten geen leden buiten te zetten, en zette vervolgens…. de klokkenluiders uit JFVD. Op 21 november 2020 bleek uit een artikel in Het Parool dat JFVD-voorzitter Frederik Jansen personen die neonazistisch en homofoob gedachtegoed uitdragen in coördinerende functies had benoemd. Hierop brak er binnen Forum voor Democratie een storm van kritiek los. Meerdere FVD-prominenten stapten op en vormden hierna de nieuwe partij JA21.

De Dissident is opgedeeld in vier delen. Onder Organisatie krijgt de lezer een voorwoord van Freek Jansen, de vorige voorzitter van Jongerenorganisatie Forum voor Democratie (JFVD), en verder een verhaal over het JFVD-zomerkamp en ander JFVD-nieuws. Onder Politiek vindt de lezer onder andere een interview met partijgoeroe Thierry Baudet en een interview met Fabio Roscani, de leider van Gioventù Nazionale (GN), de jongerenbeweging van Fratelli d’Italia. Italiaanse partij rechts van de Lega van Matteo Salvini. Onder Literatuur staat onder andere een verhaal over Kali Yuga, een tijdperk waarin moreel verval en politieke corruptie aan de orde van de dag zou geweest zijn, en een portret van de Franse radicale anti-modernist René Guénon (1886-1951).  Bij Helden tenslotte staat een gesprek met de katholieke reactionaire denker Robert Lemm die van Thierry Baudet regelmatig een forum krijgt bij FvD, en een interview met onze ‘held’ Dries Van Langenhove.

Sneller dan met het lezen van al die artikels en interviews kan je op de hoogte zijn van het JFVD-gedachtegoed door de Hoe JFVD ben jij?-quiz in te vullen. Soms is die ludiek, maar altijd schuilt er wel een diepere achtergrond achter. De stelling bij vraag 4. bijvoorbeeld, De industriële revolutie en haar consequenties zijn een ramp voor de mensheid geweest, is een citaat uit een manifest van Ted Kaczisnky die in de Verenigde Staten een reeks aanslagen pleegde met bombrieven. De twintig vragen kan je beantwoorden met neen, gedeeltelijk mee eens of ja. Al naar gelang het antwoord krijg je 1, 2 of 3 punten. Bij meer dan 20 punten – het volstaat hiervoor bij één vraag meer dan het minimum te krijgen – catalogeert men jou meteen als “sympathisant van JFVD” en zet je “stappen om je veter (sic) te ontwikkelen”. Bij meer dan 30 punten zou JFVD jou dierbaar zijn en zou je JFVD ondersteunen waar mogelijk; bij meer dan 40 punten zou je JFVD in je hart dragen en je ervoor inzetten; bij meer dan 55 punten zou je behoren tot “de geestelijke elite van JFVD”.

De Hoe JFVD ben jij?-quiz in het eerste nummer van De Dissident (foto © RV).

Hieronder de vragen, en meteen hoe je het maximum van punten zou verdienen volgens het gedachtegoed van JFVD: 1. Ik krijg liever een boete dan dat ik een mondkapje draag (beste antwoord volgens JFVD: Ja); 2. Ik heb thuis een voedselvoorraad aangelegd voor minimaal een maand, voor het geval dat Bill Gates de voedselvoorziening blokkeert (Ja); 3. Ik douche elke ochtend koud om mijn wilskracht en immuunsysteem te trainen (Ja); 4. De industriële revolutie en haar consequenties zijn een ramp voor de mensheid geweest (Ja); 5. Ik heb mijn vermogen verdeeld tussen crypto en goud, voor wanneer de euro instort (Ja); 6. Natuur is nutteloos, het zou het beste zijn als we de hele wereld betegelen (Neen); 7. 20 % van mijn reistijd gaat verloren aan het verwijderen van Antifa-stickers (Ja); 8. Ik ben een echte vergadertijger (Neen); 9. Ik ben uit het klaslokaal verwijderd bij maatschappijleer (Ja); 10. Ik douchte vroeger met de lavendelshampoo van mijn moeder (Ja).

11. Ik ken minstens één gedicht uit mijn hoofd (Ja); 12. Ik ga liever in een boomhut wonen dan dat ik mij onderwerp aan de QR-maatschappij (Ja); 13. Alle meningen zijn gelijkwaardig (Neen); 14. Ik vind winnen belangrijker dan meedoen (Ja); 15. Ik bereid mij voor op het kerstdiner door de laatste cijfers over prikbijwerkingen en kosten van immigratie op te zoeken (Ja); 16. Ik heb me aangemeld voor het JFVD-zomerkamp (Ja); 17. Wanneer er ophef is, schrijf ik lange boze brieven naar de partij om uitleg te vragen en neem ik publiekelijk afstand (Neen); 18. Ik wil actief worden voor JFVD (Ja); 19. Ik kan genieten van een oud Hollands draaiorgel (Ja); en 20. Alle kunst was ooit modern, net als de moderne kunst nu is (Neen).

In De Dissident wordt ook het vijfkoppig JFVD-bestuur voorgesteld, met voorop voorzitster Iem al Blyati (23 j.). Zij volgde een driejarige opleiding als militair, maar koos uiteindelijk voor een carrière in de politiek. Ze is nu fractiemedewerker van FvD in de Tweede Kamer. Geen Stijl, een Nederlandse website die niet verdacht kan worden van sympathie voor Links, ontdekte door het uitvergroten van een foto in De Dissident dat Iem al Blyati ergens in de bergen een mes draagt dat verdacht veel lijkt op het HJ-Fahrtenmesser, het mes dat de leden van de Hitlerjugend doorgaans droegen. Een ‘hondenfluitje’ naar de Hitler-aanhangers? Iem al Blyati zegt dat het een gewoon scoutingmes is.

Voorstelling van JFVD-voorzitster Iem al Blyati in het eerste nummer van De Dissident, en een reactie van Chris Aalberts over het interview met Dries Van Langenhove (“Racistischer dan Dries Van Langenhove heb je ze niet, maar hij krijgt gewoon een interview in het #JFvD-blaadje [U gelooft dat niet? Kijk deze docu er eens op na: vrt.be/vrtnws/nl/2018…] (foto’s © RV en Twitter).

Wat alleszins zeker is, is dat op de illegale kerstmarkt van Forum voor Democratie, voorbije zondag 19 december 2021 in Wijster, een stand stond van het ‘patriottische’ kledingmerk Batavica dat een handeltje is van de Nederlandse neonazi Harm-Jan Smit. De kerstmarkt was omwille van de coronamaatregelen verboden, maar FvD beweerde dat het een ‘demonstratie’ was. Wat wél toegelaten zou zijn. Een mening die niet gedeeld wordt door de waarnemende burgemeester van Midden-Drenthe die FvD een boete van 10.000 euro oplegde. Harm-Jan Smit is een bekende figuur in Oost-Groningen. Hij was een van de kopstukken van het Kameraadschap Noord-Nederland dat sterke banden had met het internationale neonazistisch netwerk Blood & Honour. De jongste jaren was Smit ook actief als muzikant in Nederlandse-Duitse neonazistische rockkringen. In maart dit jaar begon hij met de online verkoop van zijn eigen kledinglijn Batavica waarin onder andere de Friese leus Leaver Dea As Slaef (“Liever dood dan slaaf”) en de Prinsenvlag verwerkt zijn. Begin augustus stopten de betalingskanalen Mollie en PayPal om inhoudelijke redenen hun medewerking aan de webshop van Batavica.

Onze collega’s van Kafka zagen op de kerstmarkt in Wijster ook Arend Glas als beveiliger rondlopen in een FvD-jasje. Glas was eind jaren negentig lid van de in 1998 verboden volksnationalistische partij CP’86 en is nu actief bij Voorpost.

Kafka over Arend Glas en Batavica over de FvD-kerstmarkt in Wijster (foto’s © Twitter).