De tweede aflevering van ons jaaroverzicht 2021. De maanden maart en april waarin onder andere Jef Elbers en Sihame El Kaouakibi (ongewild) in de schijnwerpers staan, en het bij de rechtbank in Mechelen een komen en gaan is van rechtsextremisten. Voor de duiding en de oorsprong van de foto’s hierboven verwijzen we naar de eerste aflevering van ons jaaroverzicht.

Tom Van Grieken (eerste van rechts) wilde Jef Elbers (eerste van links) afvaardigen als Vlaams Belang-bestuurder in het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), maar moest daarop terugkomen na uitspraken van Elbers over homo’s en anderen (foto © AFF).

Maart 2021 De Vlaamse regering stelt nieuwe bestuurders aan voor tien Vlaamse cultuurhuizen en -instellingen. Daarbij ook de Vlaams Belangers Filip Brusselmans, Bob De Brabandere, Frédéric Erens, Dimitri Hoegaerts, Paul Meeus, Eddy Scheldeman en Jef Elbers. Een paginagroot interview met Jef Elbers in De Standaard wekt beroering omwille van uitspraken van Jef Elbers over de vrouwen die Bart De Pauw beschuldigen van ongewenste intimiteiten, over de feministen, de transgenders, de Gay Pride… Het Vlaams Belang ontkent homofoob te zijn maar twee dagen eerder onthielden de Europarlementsleden van het Vlaams Belang zich bij een resolutie om de Europese Unie uit te roepen tot een vrije zone ongeacht de seksuele geaardheid. Uiteindelijk zal het Vlaams Belang voorstellen Dimitri Hoegaerts en niet Jef Elbers af te vaardigen als bestuurslid voor het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

Telefacts Nu brengt een reportage over De gevaren van Nieuw Rechts. Pieter Vanderwee (spijtoptant bij extreemrechts), de incidenten bij een betoging in Puurs, de chatgroep Volks Verbond (een soort Schild & Vrienden voor scholieren) en de militaire trainingskampen in het buitenland waar ook Belgen naartoe trekken, komen in beeld. Een reportage maken is altijd kiezen tussen wat men (niet) in beeld brengt. Dries Van Langenhove begint met een eigen mediakanaal. De #Kies Dries-uitzendingen zijn niet veel meer dan een in beeld gebrachte podcast met Dries Van Langenhove centraal in beeld.

De Fidesz-partij van de Hongaarse premier Victor Orbán stapt uit de christendemocratische Europese Volkspartij en wil een nieuwe alliantie van rechtse partijen in het Europees Parlement vormen. In Nederland zijn er parlementsverkiezingen, met andermaal de VVD van premier Mark Rutte die als grootste uit de stembus komt. De PVV van Geert Wilders blijft de grootste oppositiepartij. Forum voor Democratie van Thierry Baudet scoort sterker dan verwacht maar minder dan Baudet hoopte. Dries Van Langenhove supporterde voor Baudet; Sam Van Rooy voor Wilders. In eigen land zijn er acties tegen de Vivaldi-regering en tegen de coronamaatregelen. In Aalst, Sint-Truiden, en Ter Kamerenbos (Brussel). En dat gaat voort in april met onder andere bijeenkomsten in Leuven, Mechelen en Sint-Niklaas. In Hasselt dagen niet meer dan de zes initiatiefnemers op.

Het misbruik van subsidies door Sihame El Kaouakibi is aanleiding voor N-VA en Vlaams Belang om het hele subsidiesysteem in vraag te stellen (foto © VRT NWS).

April 2021 Sinds begin februari is geen dag voorbijgegaan of media berichten over misbruik dat Sihame El Kaouakibi maakte van subsidies voor Let’s Go Urban of een van haar andere vzw’s. Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) vindt dat de subsidiecultuur een van de Vlaamse ziektes is die naar aanleiding van de coronafactuur moet aangepakt worden. Sam Van Rooy (Vlaams Belang) wil daarbij natuurlijk niet achterblijven en zegt in de Antwerpse gemeenteraad dat Antwerpen moet stoppen met subsidies voor “de megalomane diversiteits- en integratie-industrie”.

Bij de rechtbank in Mechelen worden de pleidooien gehouden in de zaak-Voorpost en de zaak-Verreycken. Vier Voorpost-militanten, waaronder de kopstukken Luc Vermeulen en Nick Van Mieghem, staan er terecht voor een actie waarbij ze op 30 mei 2020 een spandoek tegen de ‘islamisering’ ontrolden op de Grote Markt in Mechelen. Gunnar Verreycken moet zich verantwoorden voor de Hitlergroet die hij op 24 augustus 2019 uitbracht in het Fort van Breendonk bij een bezoek door leden en sympathisanten van het neonazistische Right Wing Resistance Vlaanderen. Naar aanleiding van een uitspraak van de advocaat van Gunnar Verreycken brengt Gazet van Antwerpen een portret van grootvader Wim, vader Rob en zoon Gunnar Verreycken. Rob Verreycken beklaagt zich hierover bij de Raad voor Journalistiek maar die vindt de klacht ongegrond.

Het weekblad Knack kondigt een #MaaiMeiNiet-actie aan: in de maand mei (een deel van) het gras niet te maaien en zo de biodiversiteit bevorderen. Het stuit op kritiek van Doorbraak-columnist Johan Sanctorum. Nadat Dries Van Langenhove eerder de onderzoeksrechter uit het onderzoek tegen hem en Schild & Vrienden wraakte, vraagt Briesje nu bijkomende onderzoekdaden. Dit zal zijn zaak bij de rechtbank in Gent nog langer laten aanslepen, terwijl hij eerder zei te hopen er vlug vanaf te zijn. In een brief van twintig voormalige generaals en honderden Franse (ex-)militairen wordt het “verval van Frankrijk” aangeklaagd, en dreigt men in te grijpen als het “islamisme” en “antiracisme” niet wordt uitgeroeid. In ons land klaagt het Comité I dat de Staatsveiligheid (VSSE) en de militaire inlichtingendienst (ADIV) te weinig zicht hebben op de dreiging vanuit extreemrechts.

Het idee om in de maand mei (een deel van) het gras niet te maaien en zo de biodiversiteit te bevorderen, ontlokt kritiek van Doorbraak-columnist Johan Sanctorum (foto © cc. Flickr/Piano Piano!).